–Zsolt– Terráriuma IV. rész

Fontos megjegyezni, hogy ez a cikk és a benne szereplő terrárium nem készülhetett volna el Slyfox és Breki segítsége nélkül. Köszönöm Nekik utólag is a segítséget, ami az anyag beszerzést illeti.
Mert ugye az anyag fontos, hiszen a háttérhez a modellier torf-ot fogjuk használni. A honlapon már sok jó cikk van erről az anyagról, ezért  is megpróbálom bővíteni a témával kapcsolatos dolgokat. Nézzük mi lett belőle…

P1060418Terrárium és a 10Liter Modellier torf

P1060419A növények leendő helye

Az anyag felhelyezése nem fog nagy gondot okozni. Eleinte kicsit nehézkes, főleg ha még előtte nem volt vele dolgunk. Egy biztos: Ha szépen türelmesen “tömködjük”, alakítjuk, akkor nem lehet elrontani.
Előfordul, hogyha nem elég tömören visszük fel az anyagot, akkor itt-ott leomolhat a háttér. Ebben az esetben sincs semmi probléma: nedvesítsük újra, majd helyezzük vissza.
P1060425
Egy pár napig érdemes fekvő állapotban tartani a hátteret, amíg meg nem szilárdul.

P1060428Ahol víz lesz, ott nem kell hátteret építeni, mert rögtön leomlik.

 

Amennyiben a növényeknek is tervezünk helyet(virágtartót), akkor azokat is helyezzük be, majd építsük körbe az anyaggal.

Én pár napra a kész hátteret kitettem a szabad levegőre egy fedett helyen, hadd süsse a nap. egy pár napon belül megszilárdul.
Ezt a terráriumot egy egyszerű “óvodának”  szántam, nem az volt a lényeg, hogy minél részletesebb legyen, sokkal inkább praktikus, átlátható.
P1080143
P1080144
Phyllobates Vittatus növendékek
P1080150
Dendrobates Auratus

A Talajréteg a szokásos eljárással készül. Az agyaggranulátumra rátesszük a geotextíliát, majd az egészet lefedjük kókuszrosttal. Vasfa, kövek elhelyezése után jöhetnek a növények(Szobafutóka, szakállbromélia, jávai moha)

Véleményem szerint ez egy végtelenül praktikus anyag. Első sorban természetes hatást kelt, a növények meg tudnak rajta könnyen kapaszkodni és nagyon egyszerű felépíteni. drágább mintha a “hagyományos” hátteret szeretnénk építeni, de ha kész van, akkor az eredmény kárpótol minket.
Mindenképpen érdemes, hogy az egyik terráriumunk ezzel az eljárással készüljön.
sok sikert hozzá:)

 P1080159A növényeknek kell egy kis idő az elszaporodáshoz,de idővel szép dúsan benövi a hátteret.

 

–Zsolt–

9 Comments

 1. Köszönjük az irományt! Most már várjuk mi lesz a RFB-vel! 🙂 Én egy új módszert próbálok ki hamarosan, a dutch-rana-tól rendeltem! 🙂 Szépen haladsz a terráriumokkal. A kisebb levelű ficussal nem próbálkozol? Szerintem az új terráriumodba nem lett volna rossz. 🙂

  avatar mimulus
 2. Én köszönöm!
  Igazad van a kis levelű ficussal kapcsolatban. Igazából próbálkoztam már velük, de nagyon hamar elhaláloztak…..fogalmam sincs, hogy miért. kitapasztaltam azt a 3-4 növényfajt, ami elvan nálam és valahogy “berögzültek” ,hogy mindig őket kell ültetni. Szerintem még nincs késő, és az egyik sarokba be fogok rakni egy adaggal, hátha most más lesz a helyzet:)
  mi lesz az új módszer amit próbálsz?

 3. Sziasztok!

  Először is gratulálok az írásodhoz ill. a terráriumokhoz (olvastam a blogodon is). Annyit szeretnék kérdezni, hogy a terráriumok tetején lévő fémhálón nem tudnak kijutni a röpképtelen muslincák, viaszmoly hernyók (másznak)?
  A választ köszönöm!

  Üdv, Kapos

  avatar kapos
 4. sziasztok!

  0,54 mm X 0,54 mm es rozsdamentes acélháló rács itt nálunk Debrecenben beszerezhető, én ezt használom terráriumok tetejéhez. Garantáltan nem jön ki rajta a legkissebb muslica sem:)Nem olcsó, 6-7000 ft/m2, egy fél m2 is bőven elég több terráriumra is.

  avatar Attila2
 5. Üdv!

  Én mezőgazdasági boltokban kapható ún. kútszűrő szövetet használok, azon semmi nem jön ki, viszont szellőzik. A RFB Modellier Torf igazi előnye akkor jön elő, ha majd elkezd zöldülni 😀

  avatar slyfox

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..