-Zsolt- Terráriuma III. Első rész.

A harmadik terrárium, amit készítünk méretben teljesen megegyezik az előzővel tehát egy 39×30 x48 cm-es terráriumba fogunk most egy erdő részletet varázsolni (már amennyire a szintetikus anyagokkal lehet varázsolni 🙂 ).

image image

felhasznált anyagok:


 • purhab
 • csemperagasztó
 • oxidfesték (barna)
 • szilikonragasztó
 • öntapadós fekete fólia
 • műanyag kosarak / növénytartók
 • agyaggranulátum
 • geotextília

egyéb természetes anyagok:

 • kókuszrost
 • vasfa
 • kövek

image
növények:

 • szobafutóka
 • bromélia

kicsit rövidebben írom le az eljárást, mert az előző kettő terrárium berendezésénél eléggé kifejtettem. Szóval akkor lehet egy páran elaludtak rajta, ezért most inkább csak pontokba szedem a lépéseket:)

image

1. lépés

 

felkenjük a fekete szilikont a terrárium belső oldalára, ami majd a “nyers” purhabot takarja. Hagyjuk megszáradni…Volt ez a megoldás az előző terráriumnál, azonban a jelenleginél egy kicsit más a helyzet.A fekete öntapadós fóliát egy csíkban felragasztjuk az oldalfalakra. Értelem szerűen miután a purhabot benyomtuk a felesleget levágjuk egy éles pengével. Egyszerűbb megoldás, mint a szilikonragasztós módszer.

image

image

2.lépés

 

üvegfelület vízzel történő bespriccelése, majd a purhab kinyomása ,majd az esetleges növénytartók és fa dekorációk háttérbe helyezése…kulcsszó a “gyorsan”, mert a hab hamar szilárdul.

image image image

3.lépés

 

Miután teljesen megszáradt a purhab és egyúttal fel is duzzadt, elkezdhetjük kedvünk szerint faragni (recés kés előnyben)

Figyelni kell arra, hogy milyen purhabot használunk. Mivel több fajtát is lehet kapni a piacon, így esélyes,  hogy ezek eltérő tulajdonságokkal fognak rendelkezni.Közös tulajdonságuk, hogy mindegyik más szempontból fogja keresztülhúzni a számításainkat:)

image image image

 

4.lépés

kikeverjük a megfelelő állagú fedőréteget

csemperagasztó + oxidfesték + víz + apró szemű kavicsok

Ezt ha lehet minél több rétegben hordjuk fel, mert annál tartósabb lesz a háttér. két réteg között hagyjuk megszáradni az éppen aktuálisan felvitt réteget.

Az a purhab, amivel ezt a terráriumot csináltam, a bekenés után összement, összeugrott, így egyes részeken lehetett pótolni a hátteret. Magát a pótlást egyszerűen meg lehet oldani. A csemperagasztós, oxidfestékes keverékbe gézt áztatunk, majd betömködjük a résekbe, kitöltve ezzel a nemkívánatos hézagokat.Ezek ilyen felesleges tiszteletkörök, ezért fontos kitapasztalni, hogy mikor melyik anyaggal jó dolgozni.

Kiegészítésként meg lehet említeni az üvegszövethálót is, amit ha a “nyers” háttérre ráteszünk és úgy hordjuk fel az anyagot, akkor erősebben tapad, és tartósabb lesz. Hozzá kell azt is tenni, hogy nem létszükség.

 

image image

 

5.lépés

apró korrigáló feladatok. felesleges fólia pengével történő lekaparása az oldalfalról illetve a a felesleges csemperagasztó eltávolítása.

 

6.lépés

kezdődik az érdemi berendezés: agyaggranulátum behelyezése kb. 6-7 centi vastagon, növények beültetése a tartókba, fa dekoráció behelyezése, úgy ahogy nekünk tetszik.

image

7.lépés

Befejeztük..egyenlőre.Még hátra van pár apróbb módosítás. Azokra a következő részben kerül sor:)

image
image

2011. április 14. Növények, Terrárium Írta: --Zsolt-- 12 hozzászólás »

12 hozzászólás a(z) “-Zsolt- Terráriuma III. Első rész.” bejegyzéshez

 1. avatar slyfox szerint:

  Nájsz dzsáb, kongratyulésönsz. 😀

 2. avatar mimulus szerint:

  Nagyon szuper! Köszönjük a részletes leírást 😉 Úgy látom szépen gyűlik a terrárium gyűjtemény 😉

 3. avatar slyfox szerint:

  Ja-ja, ha kicsit lehiggadtam hegesztem én is az 50X50X50-est. A tiéd hogy áll? Anyag megjött? Zsolt, ebbe nem építettél bele foggert ugye? Mi lakik majd benne?

 4. avatar --Zsolt-- szerint:

  Thenkjúhverimáccs:)
  Szerencsére gyűlik a terrárium gyűjtemény, a következőt szeretném a sokat emlegetett “cuccal” csinálni, kíváncsi vagyok én is….meg arra is, hogy hova rakom, mert fogy a hely:(
  Ebbe nincsen fogger. Régebben kaptam egy linket külső foggerről, amit házilag meg lehet csinálni. szeretném kipróbálni, hogy mi lesz abból.
  Remélem kis békák fognak benne lakni, ezt a terráriumot egy egyszerű óvodának szántam, de még nincs kész.. talajjal kell valamit kezdeni, még kell bele növény stb. gyerekcipő még az egész, csak eddig sikerült jutni.

 5. avatar slyfox szerint:

  Abszolút jó, ha talajra kell valami komolyan ajánlom a Geophilia repenset, vagy a Jávai Mohát. A külső foggert én megépítettem, gyönyörűen üzemel. Vettem egy 5l-es tartállyal bíró Orion szobapárásítót akciósan, a tetején a nyílást borító műanyag idomot beleragasztottam epoxi gyantával, kifúrtam, beleragasztottam egy 3/4-es egyszerű kerti slag csatlakozót, 3/4-es slag rá, másik vége a terkóban. Ennyi a varázslat 😀

 6. avatar --Zsolt-- szerint:

  de jó! egyszerű, de nagyszerű varázslat:) én nem is gondoltam erre a megoldásra:)
  Szerinted a csöveket ketté lehet osztani úgy, hogy egy párásítóból jusson két terráriumba pára? Van annyira erős a párásító?

 7. avatar slyfox szerint:

  Öööö, éppen ezen agyalok én is, majd kipróbálom, nekem is hamarosan szükségem lesz rá. De ha kevesebb a pára, tovább működteted alkalmanként aztán csá. 😀

 8. avatar --Zsolt-- szerint:

  Mondjuk az is igaz:) kíváncsi vagyok, hogy fog üzemelni úgy.
  Kipróbálom én is, biztos hatékony megoldás, amit leírtál…főleg, hogy az ultrahangos párásító a terráriumban feladta a versenyt, olyan szinten, hogy nem is tudom, hogy miért nem működik:)

 9. avatar slyfox szerint:

  Én ezért nem építettem bele, illetve mert nem is igen volt ihlet a hogyanra. Most egy, a belső levegőt keringető rendszeren agyalok, láttam már többféle megoldást.

 10. avatar --Zsolt-- szerint:

  Mondjuk nem a kiszedése a gond, hanem, hogy miért kellett elromlania…felháborító:)
  És milyen megoldások vannak a levegő keringetésére?

 11. avatar slyfox szerint:

  Most nincs időm lefordítani, de a képek alapján szerintem érthetőek:

  http://www.tropical-exotics.com/wp/?page_id=31

  Ha a videok jobban bejönnek, őt ajánlom, igazi beteg, zseniális ötletekkel:

  http://www.youtube.com/user/jgrimmier

 12. avatar hiphopp szerint:

  Ha , víz áll a terrárium aljában az agyaggolyókban , nem szívja be a purhab a vizet? Vagy ha le van festve, akkor nem? Attól félek , hogy a purhab alá befolyik a víz

Vélemény, hozzászólás?