Zöldülés

Zsolt kérdésére gondoltam egyszerűbb, ha képekkel válaszolok.

Ez az első ( 60 x 60 x 60as ) terrárium totálképe, egy évvel a beindítást követően. Elnézést kérek a tükröződésért, de a (nekünk) bal oldali ajtót jelenleg nem tudom kivenni. Aki még emlékszik régebbi képekre, az észreveheti, hogy a terrárium bal oldalán, és a közepén korábban ott lévő broméliákat eltávolítottam. Egyszerűen kinőtték a helyet, és útban voltak.

A terrárium bal oldala, jól látszik, hogy a Ficus Panama / Punctata benőtte az oldalpanelt, illetve remélem látszik, hogy a kis teraszon, és az oldalán is megtelepedett a moha (magától).

A terrárium közepén ferdén jön le egy Xaximból készült “fatörzs” ehhez ragasztottam vasfa “ágat”. A képen látható páfrány és moha magától nőtt a Xaximból.

Jó békázást mindenkinek.

Slyfox

 

17 Comments

 1. Köszönjük. a válasz lényegre törő és meggyőző volt:)
  Nagyon szép ez a terrárium is!:)

  milyen fénycső van a terráriumban?
  nekem kettő darab terráriumban változatlanul nem indul be a ficus és a moha..most már nem bízok semmit a véletlenre szerintem a fénnyel van a baj, csövet kellene váltani és abból is többet…..vagy nemtudom..

 2. Bizony a Ficus pumila elég fényigényes! Oda érdemes rakni ahol elég fényed van, de akkor nagyon hálás, gyorsan nő és nagyon szép nagy leveleket hoz! Nekem is a fényerőt kell növelnem, de ez pár speciális csővel megfogom tudni oldani!

  avatar mimulus
 3. Ebben 2 darab Sylvania Grolux cső van, ez összesen 30 W. Érdemes növelni a fényt. Most gondolkodom LED-es világításon, csak nem tudom, hogy a fény színe, vagy az erőssége a fontosabb. A Grolux ugye 8500 K, a LED-es hideg fehér pedig 5500 K.

  avatar slyfox
 4. Szerintem a LED-es világításoké lesz a jövő, de még a jelennél tartunk. Kifejezetten akvarisztikai LED világításokról hallottam már, de azok az átlagembernek még megfizethetetlenek. A háztartási célra készülő LED fénytesteknek pedig nem megfelelő a spektruma [jó közelítéssel egy hullámhosszon sugároz]. A növényes csöveknek kékben [450 nm körül] és vörösben [650 nm körül] (is) van maximuma, a növényeknek pedig ez kell. A Gro-Lux csomagolásán is van egy kis ábra a hullámhossz-maximumokról. Hasonlóan jók még a napfényes csövek is [ általában 5sávosak]. Utóbbiaknak előnye, hogy a Fluora-val és Gro-Lux-szal ellentétben kompakt csövek is vannak belőle, igaz ezeknek valamivel rosszabb a színvisszaadási indexe, mint a normál napfényes csöveknek. Ha ilyen kompakt napfényest akarsz, akkor 865-ös csövet kérj [a 65 a 6500 K-t jelenti], ha pedig maradsz a normál csöveknél akkor vagy 965-ös Osram Bioluxot vagy Fluorát [esetleg a Sylvania-nak egész jó terápiás napfényes csöve van].
  A moháknak meg tapasztalataim szerint nem kell nagyon fény, nálam É-i ablakban vígan elvannak világítás nélkül [igaz nem terráriumban, mert oda sajnos még mindig nem jutottam el; csak tesztelem őket, hogy hogy bírják majd a klímát].

  avatar wazul
 5. Abszolút egyszerűbb lett volna pedig a LED szalagos világítás, gyorsan szerelhető, nem kell hozzá reflektor felület, illetve a fogyasztás és nyáron a hőtermelés is sokkal kedvezőbb. Az akváriumi spec LED-es modulokat nem is gondoltam használni, mert az horror még mindenütt a világon. A mohák fényigénye tapasztalat szerint nálam is nagyobb, mint amire előzetesen számítottam.Engem is meglepett, mivel azt hittem az esőerdő talajszintje nem egy fényárban úszó sugárút. Igaz, jávai mohát használtam. A hazaiakkal nem volt jó tapasztalatom. Sikerült meztelen csigákat behurcolnom velük, ráadásul tönkre is mentek. Valószínűleg akkor T5 vagy T8 fénycsövekkel kell terveznem továbbra is a világítást, bár ahhoz reflektor felületek is kellenek, és a hőtermelés is jelentős. A fogyasztásról nem is beszélve. (Egy 9 darab, 50-es kocka terráriumot tartalmazó polcban gondolkodom éppen, persze csak apránként.)

  avatar slyfox
 6. Nem semmi terveid vannak! 🙂 Hány terkó lesz egymás mellett? Mert ha három, akkor én 120 cm-es 36 W-os T8-ból raknék föléjük egy fluorát meg egy napfényeset [nekem majd egy hasonló, 90 cm-es, 2*30W-os megoldás költözik az akváriumom tetejéről a leendő florárium/terrárium fölé]. T5-ből meg ugyanekkora hosszban két csővel brutális fényteljesítményt ki lehet hozni [talán még sok is]. Persze ez sem annyira olcsó megoldás. Amúgy valamennyi természetes fényt kapnak a terráriumaid?
  Milyen hazai mohát próbáltál? Én főleg tűzifa kérgéről gyűjtötteket tesztelek, és tavasz óta többségük jól megvan. Talán egy kicsit lehetnének sötétebb zöldek. http://koppanywazul.files.wordpress.com/2011/11/dscf0478.jpg

  avatar wazul
 7. Szép a moha, én a temetőben kövekről gyűjtöttem, nem ismerem a pontos fajtát. Azóta időnként kiveszek szép kövér meztelen csigákat a terkóból. Jól gondolod, 3 szinten, 3-3 darabot tervezek, a polcot már legyártottam, az első 50x50x50-es már itt van, most várom az ihletet a berendezéshez. Természetes fényt annyit kapnak, ami a szobaablakon betalál.

  avatar slyfox
 8. Igen, ezekre gondoltam. Mindkettő jó kis napfényes cső, ami a növényeknek megfelelő spektrumban is sugároz. Viszont sajna T8, ami csak “B” energiaosztályt képvisel. Nem tudom, hogy van-e belőlük esetleg T5 is. A T5-nek elvileg sokkal jobb a hatásfoka, ugyanakkora felvett energia mellett nagyobb fényáramot kell adnia [ez van lumenben megadva a csomagoláson]. Én azért gondolkozok T8-ban, mert az már megvan az akváriumon, és nem akarom kidobni az elektronikus előtétet, mert nem “tekercs” árban volt… Viszont T5-höz még egy kicsit drágább az előtét is. Ja, és én csak napi pár óra világítást tervezek, mivel a növényeim a borús napokat leszámítva most is megvannak világítás nélkül [D-i ablak, délután egy kis közvetlen fényt is kapnak]. Tehát a fogyasztástól nem félek annyira.
  A mohánál lehet, hogy az volt a baj, hogy vmi háztetőmohafélét vagy hasonló igényűt szedtél, ami arra van kalibrálva, hogy rengeteget van szárazon, majd hirtelen összeszed egy csomó vizet. Ezt általában rövid idő alatt kell hasznosítania, mert a környezet páratartalma hamar alacsony lesz, és intenzív a légmozgás is. Az erdei mohák jobban bírják a párás környezetet, csak tilos a gyűjtésük. Ezt hidaltam át úgy, hogy tűzifáról szedtem le. Meg pár hónapot száradt behelyezés előtt. Csak az a baj vele, hogy a belőle hajtott páfrány túl nagy lett…

  avatar wazul
 9. Tudom ajánlani a juwel reflektorokat, amit a fénycső felé kell szerelni! Nálam semmi nem verte le a fényt, így a fénycsövek kb 50% feleslegbe ment! Mikor betettem, olyan volt mintha egy új fénycsövet raktam volna be! Sokat dobott a dolgon! Most a második csőre is fogok szerelni! árban sem egy nagy durranás…

  avatar mimulus
 10. Természetesen a reflektor az alap, slyfox is írta. Nekem is két juwel van a csövek fölött, de már kezdetektől fogva, úgyhogy nem is tudom, hogy milyen lenne nélküle. Az ár meg pénztárcafüggő. Nekem azért egy kicsit fájt a szívem, amikor egy T8-as cső árát kellett kipengetnem érte, pedig akciósan vettem. Most meg egy ezressel több. De a T5-ös cső árához képest tényleg nem vészes 🙂

  avatar wazul
 11. Sziasztok! Nem tudom hova írjam a kérdésem, hátha itt valaki meglátja:)
  Kisállat kereskedésben vásárolt dobozos “frog moss” moha nekem miért sárga? Kevés/sok fény? Vagy víz? Oder egyéb..? 🙂
  Előre is köszi!

  avatar Calidryas
 12. Szerintem ha sárga a moha, akkor nem él. Sokszor láttam, hogy halott moha a berendezés, és rendszeresen cserélik (takarítás). Nálam mindenhol élő moha van, és egyáltalán nem takarítom a terráriumot, csak az üveget tisztogatom. Élő mohát lehet bárhol szedni, lehet állatkereskedésben jávai mohát venni, vagy az erdőben mohát szedni. Ha “beáll” a terrárium, akkor nő magától mindenhol élő moha.

  avatar Breki
 13. Olyanom nekem is van egy zsákkal, jó lesz a komposztba. Bár vannak akik szerint beindul, nekem vagy kiszáradt, vagy berohadt. Azóta alapból jávai mohát használok a vizesebb, és “liveworth” mohát a szárazabb helyeken. Szegedtől nem messze találsz egy jó kereskedést, ahol mohás ágakat, köveket, és magát a jávait is árulják, plusz segítőkész a tulaj, ha nem megfelelő a setupba amit akarsz, azt is megmondja, nem sózza rád mindenáron. Interaquaflora a nevük, pont hu-val kiegészítve ott vannak a neten.

  avatar slyfox

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..