Broméliák a terráriumban 4.

Vriesea nemzetség

E broméliák Peru, Bolívia, Venezuela és Kolumbia forró trópusi esőerdeinek puha, díszes levelű, tölcséres epifita növényei. Több mint 100 fajuk ismert, de jelentős a hibridek száma. Kitűnő szobanövények. A növények levélrozettáinak nagysága 10 cm-től a 2 méteres átmérőig terjedhet. A virágzat lapított füzér, mely kardszerűen emelkedik ki a tölcsér közepéből. A virágzat nagysága 10 cm-től a 2 méterig változhat, fajtól függően. A fellevelek sárga, vörös, rózsaszín vagy sötétvörös színűek lehetnek. A virágzati felleveleken a apró csöves virágok egyesével nyílnak, melyek fehérek, zöldessárgák vagy sárgák. A Vrieseák gyökere drótszerű és kapaszkodásra szolgál. Kifejezetten melegházi broméliák, melyeket télen 18-25 oC-on tartsunk. Könnyen tartható szobanövények, de ügyeljünk arra, hogy a levéltölcsérben mindig legyen víz, és a talajuk enyhén nedves legyen. Ültetőközegnek tőzeg, vörösfenyőkéreg és hungarocell golyócskák keverékét használjuk. Virágzás után a levélrózsa elpusztul, de közben fajra jellemzően 1-6 db sarjat nevel. Ezekről könnyen szaporíthatók és tovább nevelhetők.

Mutatós, szép, tarka levelű fajok: V. fenestralis, V. hieroglyphica, V. fosteriana var. seideliana, V. ospinae, V. splendens
Zöld levelű fajok: V. psittacina, V. carinata, V. scalaris, V. imperialis
A hibridek közül kereskedelemben a leggyakoribbak a V. psittacina és a V. splendens hibridek. A tiszta fajokból néhány magángyűjtőnél és a botanikus kertjeinkben találhatunk érdekes egyedeket.

Írta:

Horváth Ferenc
www.fehernyirfa.hu

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..