Új állatok érkezése, mire figyeljek?

Sziasztok!

Itt még új vagyok, de állatozásban nagyon nem. Nyílméregbékáim már egyszer voltak, akkor auratusokat sikerült szerezni. Sajnos ott elszúrtam már az elején azzal, hogy hamarabb lettek meg az állatok, minthogy a helyül elkészült volna. Ideiglenes helyük megvolt, de úgy vettem észre, hogy amikor az ételért nyúltak a nyelvükkel, nem sikerült nekik.  A végeredmény természetesen a legrosszabb lett, lehullott az összes állatom.

Most újra itt az alkalom, nagy esély van rá, hogy pár állatomért cserébe békákat kapjak. A pontos fajt még nem tudom, de ha úgy alakul, mindenképp szeretném megoldani, hogy véletlenül se pusztuljanak el.

Terráriumnak nem szeretnék egyenlőre semmi különöset, egy közepes terrárium, mohával az alján(boltban kapható) és vmi kis búvóhely. Esetleg itató, ha szükséges egy pici petricsészében.

Régebbi terráriumom

Elsődleges eleségállatnak természetesen a muslica, meg viaszmoly. Ez a kettő mindig van a 2 bolt közül valamelyikben, amelyikbe járok.

Így a végére pedig akkor jönne a kérdések egy része 🙂

Úgy tudom elég nekik a szobahőmérséklet. Az éjszakai mennyire süllyedhet le? A nappali mennyire mehet fel? Kell esetleg különleges fény? ( UVA UVB)

Eleségállat tenyészetem még nincs. Mit érdemes beindítani, ugróvillást v muslicát?

Mire figyeljek oda etetéssel – itatással kapcsolatban?

Látom valahogy a brekiken, hogy minden rendben van-e, v majd csak akkor derül ki, ha nem hullottak le?

 

Így elsőre ennyi. Előre is köszönöm a segítséget és a válaszokat!

 

üdv: tuboly

24 Comments

 1. Szia !

  Ezen a régi terráriumon túl nagyok a rések, kiszöknek az eleségállatok, és akkor nincs mit enniük.
  Különleges fényt nem igényelnek, tudtommal.
  A viaszmolyt csak néhány faj felnőtt példánya képes megenni, tehát azt nem ajánlanám.
  Eleség az nagyon fontos, gyakori hiba, hogy keveset kapnak enni, és azért lefogynak, elpusztulnak. Mindig legyen tele a hasuk ! Ehhez saját muslincatenyészet kell, vagy rámegy a gatyád is az eleségállatokra. Az ugróvillás lassan szaporodik, és nehéz tartani. A muslinca az ideális eleségállat.
  A vizes tál fontos, meg az is, hogy a talaj mindig nagyon vizes legyen.
  Nekem a lakás hőmérsékletét jól bírják. Ha nem valami extrém drága, ritka, különleges fajt vásárolsz, akkor 21-29 c’ közt jól fogják magukat érezni. Ez egy normál lakás hőmérséklete, úgyhogy nem szokott gond lenni. Arra figyelj, hogy a terráriumot a lámpák ne melegítsék. Akár 4-5 c’-t is emelhetnek a terrárium hőmérsékletén.

  avatar Breki
 2. Szia Breki!

  Először is köszönöm a gyors választ!
  Viaszmolyból árulnak nálunk a boltban egészen pici méretűt, kb 1 mm vastag lehet és max 1 centi hosszú. Mi van az apró tücsökkel? a hangya méretűvel? Ezt miért nem favorizálja egyik békás sem? Ha az éjszakaihőmérséklet lesüllyed 18-19 fokra, az mekkora gondot okozhat? Bár most jön a nyár, szóval inkább a túl meleggel elsz gond…
  Mint írtam a pontos faj még képlékeny, de nagy valószínűséggel leucomelas v auratus lesz. Vagy esetleg hasonló áru kezdő faj. A kistekiből fognak érkezni.

  Viszont ami még most megfordult a fejemben, az az lenne, hogy össze tudom e őket társítani egy másik fajjal. Van egy működő gekkós terráriumom. Lygodactylus williamsi-k vannak benne(3an). Ez egy 70*40es alapterületű terkó, ami 30 magas.Tele van növénnyel, szóval a bújkálási lehetőség megvan. Ugye a gekkók sem akkorák, hogy bármilyen veszélyt jelenthetnének a kis békákra.
  Bár ebben a terráriumban van egy napozó rész a gekkóknak, de ott is csak kb 24-26 fok van. Itt állandóan nedves a talaj, egyrészt a növények miatt, másrészt mert xaxim van az alján és azt próbálom beindítani.

  Erről mi a véleményetek? Meg szabad próbálni?

  avatar tuboly
 3. Jó a napos tücsök is! Én azért nem szeretem, mert lerágják a növényt, persze ha nem eszik meg őket, és elkezdenek nőni! Szerintem a kifejlett állatoknak jó a moly! A hőmérséklet teljesen jó!

  avatar mimulus
 4. Üdv!
  Szerintem is a muslica az egyik fő táplálék legyen könnyű tenyészteni és gyorsan szaporodik,a kis békák elött állandóan legyen kaja(vitaminporozd is a takarmányt)a viaszmoly is jó csak drága!a tücsök meg szerintem egy terrkóban hamar elbújik és a békák este nem nagyon vadásszák le őket.Egy adag muslicát bármikor szívesen adok beindítani a tenyészetet!

  avatar droli
 5. Nyugodtan együtt tarthatod a békákat a gekkókkal, az én terráriumomban is vannak gekkók. Én kezdő fajnak a leucomelast ajánlanám, vagy a trunkatust, ezek nagyon strapabírók. 🙂

  avatar Breki
 6. Az UV fénnyel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. komoly tenyésztők szerint szükségtelen, más komoly tenyésztők szerint kell. Nekem a tenyészállatoknál (Nominatok) van UV fényt tartalmazó fényforrás (nem rég óta). A napos (hangya)tücsök is jó, muslicából két-három félét is tudsz tenyészteni. Viaszmollyal vigyázni, erősen hizlal!!!! Az enyémek nem eszik. Hőmérséklet elsőre jónak látszik, de ez már inkább faj függő.

  avatar slyfox
 7. Sziasztok!

  Tudom, nem ide tartozik, de egyetlen kérdésért nem szerettem volna nyitni semmi újat…
  Az is könnyen meglehet, hogy irdatlan nagy marhaságot kérdezek, de mivel közeledik a nyár, gondoltam hátha… Az év ezen időszakában elég sok kis fekete rovar cipeli az élelmet a fészkébe… Valaki gondolt már arra, hogy nyáron hangyát is adjon a békáknak? Tudom, hogy eredeti élőhelyükön elég sok hangyát esznek, és azt is, hogy a hangyasavból termelt váladék miatt mérgezők, de ezt az anyagot vajon az itthoni hangyákból is elő tudnák állítani? Mi a véleményetek? Kíváncsi lennék rá! =)

  avatar Hogger
 8. Szia!

  Szerintem lehetne, csak ott meg az lehet a baj, ha túl sokat kapnak, mert akkor megtámadják a brekiket a hangyák. Valamelyik éven gyíkokat fogtam, mert kellettek etetni. Kiraktam őket egy terráriumba, kaptak enni inni, aztán egyik nap a terkóm tele volt hangyával és az összes gyík amit fogtam hagyakaja lett…
  Szal szerintem egyszerűbb a muslica és biztonságosabb is 😛 😀

  avatar tuboly
 9. És mi van a gomba fertőzéssel ? Én már kezdem félteni az állományomat ! Mi van ha a olyan dolgot teszünk be a terráriumba, amit nem lehet fertőtleníteni, pl: páfrányt, orchideát, vadon befogott rovarokat, mohát ? Lehet, hogy egy ilyen akcióval kinyírjuk a békákat ! Jó lenne többet tudni erről a gombáról ! Melyik fajra jelent veszélyt ?
  http://www.dendrobase.hu/terrarium/ovatosan-a-termeszetbol-szerzett-tereptargyakkal

  avatar Breki
 10. A hangyáktól nem lesz méregtermelésük, hacsak nem levélvágó hangyákat fogsz nekik 😀 Én néha bizony feletetem a lakásba betévedőket. Egy nedves szivacsot kiteszek, arra rámászik a hangyasereg, majd a terráriumba rázom. (Persze itt nem hangyák ezreiről van szó 😀 )

  avatar slyfox
 11. Üdv!
  Én próbáltam adni hangyákat de nem eszik vagy ha be is kapják utána kiköpik,amit én kintről szoktam adni nekik az a bodzán található levéltetű(azért bodza mert ami a rózsán van azt esetleg permetezhetik)azt előszeretettel fogyasztják.Amit írtam a veszélyes tereptárgyaknál úgy vettem észre ahol előfordul Bufo bufo,és Bufo viridis ott fordul elő ez a fertőzés legalábbis a mi kerületünkben itt találkoztam vele a rákospatak mentén.

  avatar droli
 12. Én ezüstmollyal találkoztam a fürdőben a minap… azt nem eszik meg véletlen?? 😀
  A röpképtelen legyet megeszik a kifejlett azureuszok ??
  Előre is köszi?

  avatar rekusz-brekusz
 13. Ami kicsi, mozog, és nincs túl rossz íze, azt megeszik. A légy az határeset, a méret miatt. Inkább etesd muslincával, az a tuti, az már nagyon ki van próbálva. Könnyű tenyészteni, és működik.

  avatar Breki

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..