Ugróvillás – Collembola tenyésztése

Ugróvillás tartás.

Többen érdeklődtek, hogy-hogy szaporodnak nálam az ugróvillások. Leírom, hogy én hogy tartom őket.

30×30 cm széles és 10 cm magas műanyag lavorban. Nincs a lavor lefedve. Alulról locsolom egy csövön keresztül (2 dl-es eldobható pohár alja kivágva). A teteje száraz, az alja vizes. Az ugróvillások kb. közép magasságban tartózkodnak. Ha túl száraz a talaj, akkor az ugróvillások alulra húzódnak és nem jutnak a felszínre enni a lemezes díszhaltápot, ha nagyon vizes, akkor megpenészedik a tetején a lemezes díszhaltáp, vagy elszaporodnak az atkák és eleszik az ugróvillások elöl. A talajt nem szabad megkeverni ! Akkor azon nyomban abbahagyják a szaporodást ! 26 c’ van a kamrában ahol tartom. Hidegben nem szaporodnak ! Lemezes díszhaltáppal etetem őket. A “panzi”-t nem szeretik, a “biotop”-ot igen, a “food” is jó, és azt a Savoya park-i Obiban kaptam 2,5 literes kiszerelésben 2000 ft-t. Kb 6-8 hét mire valamennyire elszaporodnak. Ha nagyon elszaporodnak csak, akkor kezdek etetni belőle.

Egy üres lavór felett tésztaszűrővel átszitálom a talajt. Csak az ugróvillások hullanak le (SZUPER!). Ha kietettem belőle a nagy részét, akkor többet nem szabad kavargatni, újból lemezes díszhaltáppal kell etetgetni és megint felszaporodik. A talaj amin vannak, az tojástartó cafatkákra tépve. Ebből lehet jól kiszitálni, úgy, hogy csak az ugróvillások hullanak le. Nagy szemű kokuszroston is jól szaporodnak, csak abból szitálás közben kisebb darabok is kihullanak. 4-5 külön tenyészetet  tartok  egyszerre. A kis békákat ezzel etetem, a nagyoknak csak ritkán adok.

Breki

6 Comments

 1. Nem ázik szét. Az alján nem áll a víz, ha már áll az alján a víz, akkor túl van locsolva. Ha az alján áll a víz, akkor az meg is poshadhat, az nem tesz jót a tenyészetnek. Annyira kell locsolni, hogy jól teleszívja magát vízzel. Amikor etetésre kerül, akkor összekeveredik, a felszínre került papírok kiszáradnak és újból teljesen megszilárdulnak. Az ugróvillás peték a vizes papír felszínen vannak, ezért ha megkeverjük, akkor a felszínre került peték kiszáradnak, a mélybe kerültek túlnedvesednek, ezért áll le a szaporodás, ha állandóan kevergetjük, piszkálgatjuk a tenyészetet. Természetesen egy idő után tönkre fog menni a papír. Minden etetés után lehet bele friss darabokat keverni, az jót tesz a tenyészetnek is. A régebbi papírok megbarnulnak, megfeketednek, de ez nem baj. Ha viszont penészednek az baj, akkor túl van locsolva és túl sok a lemezes díszhaltáp. Ha jól csinálod, akár 2-3 évig is fog működni egy tenyészet. 🙂

  avatar Breki
 2. A felhasznált tojástartó original? Ha igen, akkor hol lehetne beszerezni kisebb mennyiségben? Ha nem, akkor fertőtleníteni, lekezelni szükséges-e a papírt?
  Ha elszaporodnak a tenyészetben az atkák, ezeket kiszedve zsákmányállatként feletethetőek, vagy elpusztítandóak? Ami atkával találkoztam a collembolák mellet, azokat ujjbeggyel nem tudtam elpusztítani, csakis körömnyomás általi halált sikerült náluk kieszközölnöm. Ezek az atkák ártalmasak a békáinkra?
  Bocsássatok meg, ha sokat kérdezek.

  avatar T. Szabi
 3. A tojástartó használt, itt a sarkon a zöldséges árul tojást is, ő szokta kidobálni, onnan van. Nem fertőtlenítem le. Természetesen a piszkos részeket, ahol szétfolyt a tojás, azt nem teszem bele. Az atkák nem ártanak a békáknak (a dzsungelben mérgező bogarakat esznek). Én is próbáltam atkát szaporítani, de ha direkt akartam, sosem sikerült. A békák mindent megesznek, ami pici és mozog. Az atkák általában nem mozognak gyorsan, így ritkán váltják ki a táplálékfelvételi ingert. Megnéztem minden atkámat, de én keményet nem találtam. Lehet, hogy valami másmilyen élőlény. Szerintem nem kell izgulni miattuk. Szoktam jó időben fű-hálózni a békákna, abban mindenféle előfordul.

  avatar Breki

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..