Tommy Bemutatkozik

Sziasztok!
Tomi vagyok,21éves.
Már elég régóta tetszenek a nyílméreg békák, eddig azonban afrikai sügereket tartottam, nemrég viszont rászántam magam, hogy belekezdjek egy nyílméreg terrárium berendezésébe. Első lépésként elkezdtem böngészni a neten ezzel kapcsolatos cikkek, írások után, felkerestem egy tenyésztőt is, Dr. Kiss Istvánt, aki minden kérdésemre kielégítő válasszal szolgált, illetve elég sok hasznos infót kaptam Bujdosó Árontól is. Ezután nem volt más hátra, mint belekezdeni a terrárium építésébe. Első feladat a listán a terkó beszerzése volt, amit készíttettem, mivel állatkereskedésekben kész terráriumok ára minimum a 2x-ese az egyedileg készíttetett terkókénak. A méretek, amiket megadtam 80hosszúX50mélyX70magas voltak, ami biztosan elegendő kb. 6 példány tartásához. Amíg vártam a terrárium készítésére, megvettem a berendezéshez szükséges anyagokat (háttér, szilikon ragasztó, vízpumpa, talaj…stb). Ahogy megérkezett a terrárium, a háttér felragasztásával kezdtem a munkálatokat, amit 2cm vastag agglomerált parafa lemezekből csináltam.

201211302569

Következő lépésként felragasztottam az oldal illetve hátfalakra a nyers parafa kérgeket, azért parafára esett a választás, mert ez elég könnyű ahhoz, hogy a szilikon ragasztó később is megtartsa, illetve nagyon egyszerű farigcsálni saját ízlés szerint. Ezek után a vízpumpa szivattyúsházát ragasztottam a terkó aljára. Ennek oldalára kis lyukakat fúrtam, hogy a víz majd akadálytalanul áramolhasson be rajta, viszont a nagyobb szennyeződéseket lehetőleg ne engedje be.

201212022575

Miután a ragasztásokat befejeztem, hagytam pár napig száradni, hogy a szilikon rendesen megkössön, mielőtt víz érné. Ha ez megvolt, egy kb. 10cm-es rétegben feltöltöttem a terráriumot alaposan átmosott agyaggolyóval, ebben elfektettem a vízpumpa csövét(borászati cső), majd ennek a tetejére egy geotextília réteget tettem, hogy később a talaj ne jusson az agyaggolyó réteg közé.

201212032578

201212042580

Következhet a kis csobogó kialakítása, aminél fontos, hogy az előre sterilizált köveket úgy tegyük egymásra, hogy később ne tudjanak a békákra rádőlni. A csobogó után beszórtam a talajréteget, ami tőzeg és kókuszrost keverékéből, majd ennek tetején vörösfenyő kéregből állt, és beleültettem a növényeket, ill. különböző dekorációs elemeket, mint a mangrove fák és a vizes tál.

201212042582

201212042584

Igazából készen is volnánk, már csak várni kell, amíg a biológiai egyensúly beáll a terráriumban, ez idő alatt pedig lehet ellenőrizgetni a hőmérsékletet és a páratartalmat. Itt megemlíteném saját hibámból tanulva, hogy mielőtt elkezdenénk a terrárium építését jól válasszuk meg helyét a lakásban, mivel se a túl hűvös, se a túl meleg nem tesz jót a békáknak, én sajnos csak akkor jöttem rá, amikor már megépítettem az egészet, hogy maximum 22°-ra megy fel a hőmérséklet, így utólagosan fel kellett szednem az egész talajréteget és egy akváriumi fűtőt kellett elhelyeznem az agyaggolyó rétegben. A legfontosabb, hogy amíg várakozunk az egyensúly beállására, addig el kell indítanunk egy muslica tenyészetet, mivel a békáknak nagyon gyors az anyagcseréjük, ezért elengedhetetlen a mindennapi etetés. Ha minden megvan, beállt a terrárium, megfelelő a hőmérséklet, a páratartalom és a tenyészet is rendben van, akkor jöhetnek a kis békák, nekem 6 azureusra esett a választásom és láthatólag jól is érzik magukat az általam létrehozott kis esőerdőben.

201212242635

Horgászat Ádival 063

Remélem, hogy elég részletesen leírtam mindent és remélem, segítséget nyújthattam pár leendő nyílméregbéka tartónak is.

Tommy

3 Comments

 1. Kedves Attila!
  Igen, szerencsére sikerült beállnia a biológiai egyensúlynak, a mangrove fán levő Tillandsia sajnos megadta magát, de a többi növény szépen fejlődik, a kis futónövény bal oldalon már majdnem benőtte a bal oldali falat, a jobb oldali Szobafutókáról nem is beszélve, de aminek különösen örülök, hogy az az 1-2 moha darabka, amit betömködtem a hátfalon levő nyers parafa kéregbe, olyan szépen elszaporodott, hogy lassan már mindenhol megtalálható, ráadásul a parafa kéreg darabokon apró zöld növények jelentek meg, a békák is fejlődnek, növögetnek, a pocakjukból ítélve jól érzik magukat, érdekes, hogy a közös etetést leszámítva mindegyiknek megvan a saját kis vadászhelye, ahol a napjuk egy részét töltik. Negatív tapasztalat talán annyi, hogy ha az elejéről kellene kezdenem, nem biztos, hogy Calatheát ültetnék középre, mert igencsak kezdi kinőni a terráriumot, lehet, hogy lassan ki kell majd vegyem és mást kell beültessek a helyére, ami nem nő ilyen magasra, mégis terebélyes.

  avatar Tommy
 2. szia Tommy

  jomagam is kezdo bekas vagyok es hasznos olvasni irasaidat es tanacsaidat a terrarium berendezes lepcsoirol.szerintem is a hatter es kornyezet kialakitasa a megfelo legteru es meretu beka birodalomnnak kiemelten fontos hisz kedvenceinknek ezen elohejen kell lelni kis eletuket es akar szaporodni a tereptargyak a hatter mind fontos abban hogy ugy erezzek magukat mintha otthon lennenek az esoerdokben

  a tereptargyhatter utan johetnek a novenyek tropusi fajainak behelyezese a vilagitas a parasito kis szokokut keszulk esetg kis mozgo csndesen csordogalo medence kis folyo allando vizcirkulacio es a fenyviszonyok s ha mindez megvan es a novenyek is fotoszintetizalva mukodnek akkor johet a bekak betelepitese buvohelyek kialakitasa is fontos.

  avatar Gabo a beka

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..