The Peninsula, egy terrárium története

Több hónapos várakozás után, elkészült a legutolsó befejező videó is! Érdemes végignézni őket! Nem kevés munka gyümölcse!

image image

image image

További képeket és videókat találtok a  www.dendroboard.com fórumon! Akkor lássuk az építés folyamatát! 🙂12 Comments

 1. The main structure against the wall will be created from pvc piping and expanding foam attached to a foam board. It will tie into some amazing pieces of driftwood I have ordered from the US. It is tough to descibe what I will be doing, but think lots of verticle branches covered in moss and epiphytes, aswell as vines hanging from the glass tops There will also be a “bridge” made from one of the driftwood pieces, overhanging my the water feature. Nothing to fanch in the feature though, as it will be similar to the slow drip I have in my 1st twin tank. Finally all the wood will be attached together using a minimal amount of foam, then coated using a mixture of silicone, toluene, peat, and coir fiber strands.

  To make up for the lack of a clay background, I have already made a large batch of clay substrate. It seems to be clumping a little to easily for my liking though, so I’m thinking of getting it fired using higher temps at the pottery store next door. Using a clay background on something this large doesnt appeal to me, as it will not last as long as foam and pvc. The strength quality tends to be variable when using clay depending on the location in the tank, which also isnt something I want with a taller viv like this.

  avatar slyfox
 2. Vagyis kb: A fal felőli fő szerkezet PVC csőből és PUR habból áll, amit nikecell lemezhez ragaszt. (a ventillátoros résznél látszott a nikecell ház) Ehhez jön pár csodálatos gyökér (amit természetesen az USA-ban vett). Ezen kívül függőleges, mohával borított gyökerek, az üvegtetőről lecsüngő lián. Van még egy híd amit gyökér részletből alakított ki az arc. (No és a lényeg Zsoltnak:) Végül az összes fát összeragasztja egy kevés habbal (fekete PUR hab UV álló, aranyárban itthon is kapható), majd beborítja silicon ragasztó, mohatőzeg, kókuszrost keverékkel. (hogy a “toulene” mi a fene, fogalmam nincs, ezt írja még a keverékben, de szótárakban sem találtam). Ezután ír arról, amit korábban már láttunk tőle, az agyagból készített háttérről (volt egy ilyen kérdés előrébb a fórumon, hogy abból építi-e megint). Illetve hogy ebben a méretben azt hiszi a PVC és PUR hab hátteret gyorsabb elkészíteni.

  avatar slyfox
 3. Békákban még nem vagyok túl tapasztalt (ezt próbálom fejleszteni 🙂 ), de a “toluene” magyarul toluol egy benzolszerű anyag, valamivel jobb tulajdonságokkal, belégzése nem ajánlott, ezért (is) használ maszkot szerintem.
  Az esőztető által létrehozott pára-szerű “eső” nagyon tetszik különben, de ahogy látom horror áruk van az ilyen cuccoknak.. Nincs erre valami házilagos tuti megoldás? (ami akár több terráriumot is kiszolgál..) Pl. valamilyen időzítőre kötött kisméretű vízpumpára vagy hasonlóra gondolok.

  avatar toist
 4. Létezik, hogy a toluollal a szilikon-bázisú ragasztót higítja, hogy az egész cucc ecettel felhordható legyen? A házilagos megoldásokra voltak kísérletek részemről, aztán vettem gyári esőztetőt. Keress meg e-mailben, tudok ajánlani külföldi beszerzési forrásokat, nem olcsó ugyan ez tény, de ha RO vízzel használod szinte elnyűhetetlen. Léteznek komolyabb és egyszerűbb rendszerek, de itthon sajnos minimum a kétszeresébe kerülnek. Ha van valami elképzelés, és éppen rendelek valamit kintről, szívesen segítek.

  avatar slyfox
 5. Sziasztok!

  Slyfox itt az országban hol lehet kapni azt a bizonyos feket UV álló Purhabot? Mert én égen földön kerestem de sehol nem találtam.. 🙁 Ebay-ről kellett rendelnem, 14$ egy flakon és a postaköltséggel együtt már az is arany áron mozog… :S

  Én is azt olvastam valahol hogy a toulollal higitják a szilikon ragasztót! Eléggé káros anyag ha levegőbe jut és belélegzi az ember.

  Mi az a RO víz?:$

  avatar RedEye
 6. Szervusztok!

  Szerintem az a bizonyos fekete purhab, azért jobb mint a világos társai, mert ellenáll a gombáknak. A világos purhabok között is van UV álló a legjobb tudomásom szerint. Ha szilikonnal elszigeteljük a világosabb purhabot, akkor az is lehet jó, csak kevésbé esztétikus.

  avatar BIMRE
 7. Az RO azaz Reverse Ozmose víz, az egy 0 NK keménységű víz. Akvarisztikában és még egy csomó helyen azt használják, ahol nem kívánatos a vízkő, illetve ahol egyéb okok miatt (pl. haltenyésztés) a csapvíznél lágyabb vízre van szükség. A lényege egy membrán, amin a víz molekulák át tudnak préselődni, a keménységet adó sók már nem (állítólag). Kis mennyiségben lehet desztillált vizet használni helyette, de nagy mennyiségben az már drágább. Figyelem, nem összekeverendő az ioncserélt vízzel!
  Fekete purhabot valamelyik festékboltban úgy emlékszem tudtak volna hozatni. Szerintem nincs jelentősége, ugyanis a purhabot mindenütt be kell valamivel borítani Erre szolgálhat a perlitbeton, csemperagasztó. Sziloplasztba nyomkodott kókuszrost vagy tőzeg, stb. Illetve az az anyag amit Grimmer is használ. Annak az előnye így látatlanban az, hogy ecsettel tudja felhordani.

  avatar slyfox
 8. Pingback: The Peninsula – befejezés | DendroBase.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..