Terráriumi növények I.rész

Ebben a sorozatban szeretnénk bemutatni a legáltalánosabb, leggyakrabban alkalmazott (őserdei környezetet utánzó ) terráriumi növényeket.Előnyük, hogy nagyon jól alkalmazkodnak a terráriumi környezethez, nagyon dekoratívak, természetes hatást keltenek és nem utolsó sorban állataink is otthonosabban érzik magukat közöttük.

Pár betartandó szabály, amiket bár mindenki ismer, mégis érdemes megemlíteni:

 • beültetésnél kerüljük a virágföld alkalmazását
 • kerüljük a pangó vizet, mert könnyen berohadhatnak növényeink gyökerei. Főleg ha erre érzékeny növényről van szó
 • mindig lágy vízzel öntözzünk(spricceljünk), mivel a klóros csapvíz fehér foltokat hagy a leveleken
 • Ideális ha szoba-hőmérsékletű vízzel öntözünk
 • beteg leveleket rögtön távolítsuk el, amennyiben megjelennek
 • amennyiben kúszó növényről van szó, mindig “egyengessük” az útját, hogy az általunk tervezett felületet fussa be.
 • ne használjunk (erős) vegyszereket ( az állatok egészsége miatt)

Szobafutóka(Epipremnum aureum)

image


A trópusi környezetet utánzó terráriumok egyik kedvelt növénye a szobafutóka(Epipremnum aureum). Trópusokon élő futó növény, amely megfelelő párás környezetben gyorsan fejlődik és hamar benövi a rendelkezésére álló teret.

 • fényigény:szereti a világos helyeket.
 • páratartalom: minél párásabb a terrárium levegője annál jobban nő.
 • hőmérséklet: 16 C° felett.
 • vízigény: gyakran kell locsolni vagy a leveleit állott vízzel spriccelni.
 • szaporítás: egy hosszabb hajtást levágunk, majd pár napra a tövénél fogja beletesszük egy üveg vízbe. Ez idő  alatt elkezd gyökeret ereszteni. Másik megoldás még, hogy a levágott tövet ledugjuk jó minőségű virágföldbe. Eredmény mindkét esetben ugyanaz, szinte biztosak lehetünk abban, hogy hamar gyökeret ereszt és fejlődésnek indul.
 • terráriumi elhelyezés: könnyen felfuttatható a hátfalra, csak biztosítani kell az ideiglenes “tapadást”, addig amíg a saját gyökereivel nem rögzíti magát. Nagyobb alapterületű terráriumoknál magát a talajt is be lehet futtatni. Ez a megoldás is nagyon szép összképet eredményez.

Gyors növekedése, strapabírósága és nem utolsó sorban dekoratív megjelenése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy terráriumunk egyik fő dísze legyen.

Borostyán (Hedera helix)

image

Ez a Magyarországon is gyakori növény szintén alkalmas a terráriumi tartásra. Méltán népszerű kúszónövény, hiszen minden különösebb gondozás nélkül is gyorsan nő és telíti be a rendelkezésére álló teret. Fákra felkapaszkodva, falon, kerítésen és gyeppótló formában is találkozhatunk vele.

Természetesen a terráriumban csak arra kell ügyelni, hogy a legideálisabb helyre / helyekre felfuttassuk. Jól mutat a hát illetve oldalfalakon és a talajon is egyaránt. Kisebb méretű békák jobban el tudnak bújni a levelei között abban az esetben ha a talaj egy részét sikerül benöveszteni vele. Ez lassú folyamat, mint minden kúszónövény esetében, de ha kellően türelmesek vagyunk, akkor a látvány kárpótolni fog.

 • fényigény: félárnyékos / árnyékos ettől függetlenül az erős napfény is jó hatással van rá.
 • páratartalom: nem zavarja a magas páratartalom,  a szellős helyeket is kedveli.
 • hőmérséklet: 20°C körüli.
 • vízigény: az öntözést mindig szükség szerint végezzük, túlöntözni nem szabad, leveleit spriccelhetjük álló vízzel.
 • szaporítás: a legegyszerűbb módja a szaporításnak, ha kiválasztunk egy olyan hajtást, amin már megfigyelhetőek a kapaszkodó gyökerek. Mindezt tőből levágjuk, majd leültetjük új földbe. Biztosak lehetünk benne, hogy hamar gyökeret ereszt illetve megkapaszkodik a falon / tereptárgyon.
 • terráriumi elhelyezés: hát és oldalfalon, talajon egyaránt szép, természetes hatást kelt.
Érdemes egy erdei kirándulás (vagy egy kertészeti bevásárlás) során egy nagyobb darabot szerezni, mert minél látványosabb, szerteágazóbb a növény, annál erősebb, ami növeli annak az esélyét, hogy a terráriumba történő beültetés után hamar növekedésnek indul.

Ficus pumila, Ficus pumila variegata

image


Ebben a bejegyzésben a ficus család futó változatáról(ficus pumila, ficus pumila variegata) szeretnék pár sort írni. Ezekre a futó növényekre jellemző, hogy kisméretű sűrű növésű leveleikkel minden felületet benőnek, amit csak elérnek. Kedveli a párás környezetet, ami teljes mértékben alkalmassá teszi arra, hogy ideális terráriumi növény legyen.
Elhelyezése szintén a fantáziánkra van bízva, hiszen a terrárium minden részében nagyon jól mutat, függetlenül attól, hogy a falakról, talajról vagy valamely dekorációs elemről van szó.  Magát a felfuttatást az adott felületre úgy érhetjük el, hogy az idősebb hajtásokat rávezetjük, majd hagyjuk, hogy a gyökereivel rákapaszkodjon a tereptárgyra.
 • fényigény: félárnyékos helyet igényli (ezért ideális erdei környezetet utánzó terráriumba)
 • páratartalom: rendszeres párás környezetet igényel
 • hőmérséklet : átlagos meleg, szobahőmérséklet, általános terráriumi hőmérsékleten fűtő rásegítés nélkül is jól érzi magát
 • vízigény: fokozottan kell ügyelni, hogy az ültető közege ne száradjon ki, rendszeresen kell öntözni, leveleit spriccelni
 • szaporítás: egy erősebb, hosszabb szárat levágunk, majd földbe, vízbe helyezzük. Pár napon belül megindul a gyökérképződés
 • terráriumi elhelyezés: talajra, dekorációs elemre, hát illetve oldalfalra egyaránt felfuttatható
Nagyon univerzális, dekoratív növény, ami kétségtelenül természetes hatást kelt majd a terráriumban. Mindenképpen érdemes vele kísérletezni.
Források:
képek:
almostedenplants.com
imagesfrom.us
pendernursery.com
Irodalom:
Flehming – Strauss – szobanövények kiválasztása és gondozása , Holló és Társa Kiadó
–Zsolt–
2011. január 21. Növények Írta: --Zsolt-- 10 hozzászólás »

10 hozzászólás a(z) “Terráriumi növények I.rész” bejegyzéshez

 1. avatar mimulus szerint:

  Nekem tetszik, most már a következő részre is nagyon kíváncsi vagyok 🙂 Köszönjük a sok munkát amit belefektettél! 😉

 2. avatar slyfox szerint:

  Köszönjük. Mivel táplálod a növényeket? Én Vitaflóra tápoldattal próbálkoztam, de leálltam, mert félek hogy az állatoknak nem tesz jót.

 3. avatar --Zsolt-- szerint:

  Én köszönöm:)
  én napfénnyel meg világítással tápozom a növényeket, lekopogom, így is nagyon szépen nőnek…bár lehet nem ártana még egy fénycső…:)
  nem merek én sem tápoldatot használni….ilyen téren nincs tapasztalatom…
  Mimulus adagolja a “tömény” tápot a növényekre, ha jól emlékszem egy régebbi hozzászólásra:)

 4. avatar Breki szerint:

  Az Új hatalmas terráriumom közepébe kéne egy élő fa ! Olyan dzsungelszerű kéne, aminek a gyökerei a felszínem futnak mindenfele, föl a falakra, át a patakon….. És abból meg is él, mert nem akarok talajt betenni, csak éppen egy-két kis mélyedés lesz az orchideáknak, mindenhol máshol majd a moha lassacskán szétfut a “kö” (csemperagasztó) falakon. 50 cm magasra és szélesre, és 1 méter hosszúra nőhet, olyasmi nagy bonszai. Persze nem akarok 80 évet várni mire megnő. A patak mindenhol ott van, tehát valami olyasmi kéne aminek nem baj, hogy vízben áll. Mit ajánlanál ?

 5. avatar --Zsolt-- szerint:

  Nekem az jutott eszembe, hogy ilyen vagy ehhez hasonló fát legutóbb az oázis kertészetben láttam…méretek nagyjából egyeznek, volt belőle ,nagyobb, meg kisebb…nem bonsai-nak árulták (persze azt is lehet “bonsaiosítani”).
  sajnos nem tudom a nevét, de szeretnék úgyis elmenni oda, megnézem. a másik kérdés meg az, hogy vajon át lehet “nevelni” úgy, hogy vízkultúrában tudjon élni…(?)

 6. avatar Breki szerint:

  Köszi ! Az árát is megnéznéd . 🙂
  Azt szeretném, ha valahogy így nőné be a terráriumot. 😀
  http://en.fotolia.com/id/12752465

 7. avatar --Zsolt-- szerint:

  Persze…miután megtudjuk az árat, azután leszünk csak igazán rosszul:)
  Akkor keresünk egy fás szárú, alacsony növésű növényt, ami eléldegél vízben is.
  Jó nagy fába vágtad a fejszét, szó szerint:)
  nagyon kis mennyiségű talaj se jöhet szóba?

 8. avatar Maja88 szerint:

  Sziasztok!

  Segítsetek nekem,van egy szép nagy,1,5 éves királypiton hölgyikém, szeretnék mellé valami élő növényt betenni. De mégis hogyan,mibe ültessem bele pl az Epipremnumomat?Mert itt írták,hogy virágföldet ne alkalmazzunk. ültessem a fenyőkéreg közé?? :S
  Köszi a segítséget!
  Üdv :)))

 9. avatar mimulus szerint:

  Teljesen más téma! Kígyónál a talajba érdemes szerintem, vagy valamilyen cserépbe ! Szóval mindenképp valamilyen föld, a kéreg kevés!

 10. avatar Tommy szerint:

  Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Azt írják mindenhol, hogy lágy vízzel, esővízzel permetezzünk, mert ugye a csapvizet nem igazán preferálják a növények. Mit gondoltok, az jó, ha ion cserélt vízzel fogok permetezni, ill. az agyaggolyó réteget (amiből a vízpumpa a vízeséshez pumpálja a vizet) is ion cserélt vízzel töltöm fel? 🙂

Vélemény, hozzászólás?