Terráriumi növények I.rész

Ebben a sorozatban szeretnénk bemutatni a legáltalánosabb, leggyakrabban alkalmazott (őserdei környezetet utánzó ) terráriumi növényeket.Előnyük, hogy nagyon jól alkalmazkodnak a terráriumi környezethez, nagyon dekoratívak, természetes hatást keltenek és nem utolsó sorban állataink is otthonosabban érzik magukat közöttük.

Pár betartandó szabály, amiket bár mindenki ismer, mégis érdemes megemlíteni:

 • beültetésnél kerüljük a virágföld alkalmazását
 • kerüljük a pangó vizet, mert könnyen berohadhatnak növényeink gyökerei. Főleg ha erre érzékeny növényről van szó
 • mindig lágy vízzel öntözzünk(spricceljünk), mivel a klóros csapvíz fehér foltokat hagy a leveleken
 • Ideális ha szoba-hőmérsékletű vízzel öntözünk
 • beteg leveleket rögtön távolítsuk el, amennyiben megjelennek
 • amennyiben kúszó növényről van szó, mindig “egyengessük” az útját, hogy az általunk tervezett felületet fussa be.
 • ne használjunk (erős) vegyszereket ( az állatok egészsége miatt)

Szobafutóka(Epipremnum aureum)

image


A trópusi környezetet utánzó terráriumok egyik kedvelt növénye a szobafutóka(Epipremnum aureum). Trópusokon élő futó növény, amely megfelelő párás környezetben gyorsan fejlődik és hamar benövi a rendelkezésére álló teret.

 • fényigény:szereti a világos helyeket.
 • páratartalom: minél párásabb a terrárium levegője annál jobban nő.
 • hőmérséklet: 16 C° felett.
 • vízigény: gyakran kell locsolni vagy a leveleit állott vízzel spriccelni.
 • szaporítás: egy hosszabb hajtást levágunk, majd pár napra a tövénél fogja beletesszük egy üveg vízbe. Ez idő  alatt elkezd gyökeret ereszteni. Másik megoldás még, hogy a levágott tövet ledugjuk jó minőségű virágföldbe. Eredmény mindkét esetben ugyanaz, szinte biztosak lehetünk abban, hogy hamar gyökeret ereszt és fejlődésnek indul.
 • terráriumi elhelyezés: könnyen felfuttatható a hátfalra, csak biztosítani kell az ideiglenes “tapadást”, addig amíg a saját gyökereivel nem rögzíti magát. Nagyobb alapterületű terráriumoknál magát a talajt is be lehet futtatni. Ez a megoldás is nagyon szép összképet eredményez.

Gyors növekedése, strapabírósága és nem utolsó sorban dekoratív megjelenése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy terráriumunk egyik fő dísze legyen.

Borostyán (Hedera helix)

image

Ez a Magyarországon is gyakori növény szintén alkalmas a terráriumi tartásra. Méltán népszerű kúszónövény, hiszen minden különösebb gondozás nélkül is gyorsan nő és telíti be a rendelkezésére álló teret. Fákra felkapaszkodva, falon, kerítésen és gyeppótló formában is találkozhatunk vele.

Természetesen a terráriumban csak arra kell ügyelni, hogy a legideálisabb helyre / helyekre felfuttassuk. Jól mutat a hát illetve oldalfalakon és a talajon is egyaránt. Kisebb méretű békák jobban el tudnak bújni a levelei között abban az esetben ha a talaj egy részét sikerül benöveszteni vele. Ez lassú folyamat, mint minden kúszónövény esetében, de ha kellően türelmesek vagyunk, akkor a látvány kárpótolni fog.

 • fényigény: félárnyékos / árnyékos ettől függetlenül az erős napfény is jó hatással van rá.
 • páratartalom: nem zavarja a magas páratartalom,  a szellős helyeket is kedveli.
 • hőmérséklet: 20°C körüli.
 • vízigény: az öntözést mindig szükség szerint végezzük, túlöntözni nem szabad, leveleit spriccelhetjük álló vízzel.
 • szaporítás: a legegyszerűbb módja a szaporításnak, ha kiválasztunk egy olyan hajtást, amin már megfigyelhetőek a kapaszkodó gyökerek. Mindezt tőből levágjuk, majd leültetjük új földbe. Biztosak lehetünk benne, hogy hamar gyökeret ereszt illetve megkapaszkodik a falon / tereptárgyon.
 • terráriumi elhelyezés: hát és oldalfalon, talajon egyaránt szép, természetes hatást kelt.
Érdemes egy erdei kirándulás (vagy egy kertészeti bevásárlás) során egy nagyobb darabot szerezni, mert minél látványosabb, szerteágazóbb a növény, annál erősebb, ami növeli annak az esélyét, hogy a terráriumba történő beültetés után hamar növekedésnek indul.

Ficus pumila, Ficus pumila variegata

image


Ebben a bejegyzésben a ficus család futó változatáról(ficus pumila, ficus pumila variegata) szeretnék pár sort írni. Ezekre a futó növényekre jellemző, hogy kisméretű sűrű növésű leveleikkel minden felületet benőnek, amit csak elérnek. Kedveli a párás környezetet, ami teljes mértékben alkalmassá teszi arra, hogy ideális terráriumi növény legyen.
Elhelyezése szintén a fantáziánkra van bízva, hiszen a terrárium minden részében nagyon jól mutat, függetlenül attól, hogy a falakról, talajról vagy valamely dekorációs elemről van szó.  Magát a felfuttatást az adott felületre úgy érhetjük el, hogy az idősebb hajtásokat rávezetjük, majd hagyjuk, hogy a gyökereivel rákapaszkodjon a tereptárgyra.
 • fényigény: félárnyékos helyet igényli (ezért ideális erdei környezetet utánzó terráriumba)
 • páratartalom: rendszeres párás környezetet igényel
 • hőmérséklet : átlagos meleg, szobahőmérséklet, általános terráriumi hőmérsékleten fűtő rásegítés nélkül is jól érzi magát
 • vízigény: fokozottan kell ügyelni, hogy az ültető közege ne száradjon ki, rendszeresen kell öntözni, leveleit spriccelni
 • szaporítás: egy erősebb, hosszabb szárat levágunk, majd földbe, vízbe helyezzük. Pár napon belül megindul a gyökérképződés
 • terráriumi elhelyezés: talajra, dekorációs elemre, hát illetve oldalfalra egyaránt felfuttatható
Nagyon univerzális, dekoratív növény, ami kétségtelenül természetes hatást kelt majd a terráriumban. Mindenképpen érdemes vele kísérletezni.
Források:
képek:
almostedenplants.com
imagesfrom.us
pendernursery.com
Irodalom:
Flehming – Strauss – szobanövények kiválasztása és gondozása , Holló és Társa Kiadó
–Zsolt–

10 Comments

 1. Én köszönöm:)
  én napfénnyel meg világítással tápozom a növényeket, lekopogom, így is nagyon szépen nőnek…bár lehet nem ártana még egy fénycső…:)
  nem merek én sem tápoldatot használni….ilyen téren nincs tapasztalatom…
  Mimulus adagolja a “tömény” tápot a növényekre, ha jól emlékszem egy régebbi hozzászólásra:)

 2. Az Új hatalmas terráriumom közepébe kéne egy élő fa ! Olyan dzsungelszerű kéne, aminek a gyökerei a felszínem futnak mindenfele, föl a falakra, át a patakon….. És abból meg is él, mert nem akarok talajt betenni, csak éppen egy-két kis mélyedés lesz az orchideáknak, mindenhol máshol majd a moha lassacskán szétfut a “kö” (csemperagasztó) falakon. 50 cm magasra és szélesre, és 1 méter hosszúra nőhet, olyasmi nagy bonszai. Persze nem akarok 80 évet várni mire megnő. A patak mindenhol ott van, tehát valami olyasmi kéne aminek nem baj, hogy vízben áll. Mit ajánlanál ?

  avatar Breki
 3. Nekem az jutott eszembe, hogy ilyen vagy ehhez hasonló fát legutóbb az oázis kertészetben láttam…méretek nagyjából egyeznek, volt belőle ,nagyobb, meg kisebb…nem bonsai-nak árulták (persze azt is lehet “bonsaiosítani”).
  sajnos nem tudom a nevét, de szeretnék úgyis elmenni oda, megnézem. a másik kérdés meg az, hogy vajon át lehet “nevelni” úgy, hogy vízkultúrában tudjon élni…(?)

 4. Persze…miután megtudjuk az árat, azután leszünk csak igazán rosszul:)
  Akkor keresünk egy fás szárú, alacsony növésű növényt, ami eléldegél vízben is.
  Jó nagy fába vágtad a fejszét, szó szerint:)
  nagyon kis mennyiségű talaj se jöhet szóba?

 5. Sziasztok!

  Segítsetek nekem,van egy szép nagy,1,5 éves királypiton hölgyikém, szeretnék mellé valami élő növényt betenni. De mégis hogyan,mibe ültessem bele pl az Epipremnumomat?Mert itt írták,hogy virágföldet ne alkalmazzunk. ültessem a fenyőkéreg közé?? :S
  Köszi a segítséget!
  Üdv :)))

  avatar Maja88
 6. Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Azt írják mindenhol, hogy lágy vízzel, esővízzel permetezzünk, mert ugye a csapvizet nem igazán preferálják a növények. Mit gondoltok, az jó, ha ion cserélt vízzel fogok permetezni, ill. az agyaggolyó réteget (amiből a vízpumpa a vízeséshez pumpálja a vizet) is ion cserélt vízzel töltöm fel? 🙂

  avatar Tommy

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..