Phyllobates vittatus terráriumi tartása

A Phyllobates vittatus szépsége és könnyű tarthatósága kimondottan közkedvelté teszi magát a békatartók körében. Nincsenek kimondott igényei, mindemellett ha jól érzi magát a helyén, akkor meglehetősen gyorsan szaporodik és még az ivadékok felnevelése sem okoz gondot.

A következő pár sorban erről a szép békáról lesz szó:)

image

 

Tartás

 Én az alábbi terráriumban tartok 4 darabot: http://zsoltm.blogspot.com/2011/04/terrarium-berendezes-harmadik-iresz.html

A terrárium jól növényesített, sok búvóhellyel, a hőmérséklet pedig 25 Celsius fok körüli.

Az első kettő béka, amikor hozzám kerültek két, a másik kettő pedig három hónaposak voltak. Kezdetben félénk, bujkálós állatok idővel megszokják helyüket. Gyakran annyira bátrak, hogy meg se várják, hogy beszórjam a nekik szánt táplálékot, már ott vannak a terrárium előterében.

A hímek kisebbek a nőstények nagyobbak és teltebbek. Nálam a hímek hamar elkezdtek “énekelni”, körülbelül fél évesen.Kezdetben csak próbálkoztak a hangadással, idővel azonban szép rendszeresen prezentálták a periodikusan ismétlődő ének hangjukat. Az éneklés a reggeli illetve az esti órákban intenzívebb.

 

Szaporodás

 A szaporodásuk végtelenül egyszerű. A jól táplált és egészséges kis csapatból idővel kiválik egy pár…vagy több pár…vagy egy hím, több nőstény..(a cél érdekében mindent) 🙂

A hím hangos, intenzív énekléssel hívogatja a nőstényt a petéző helyre.Nálam fekete filmes dobozba petéznek, azt választották, a kókuszhéj nem kell nekik.

Jelen esetben a petéző hely egy filmes doboz, amelybe a hím belebújik, majd hívogatja  a nőstényt. Idővel a nőstény is csatlakozik, majd lerakja petéit a filmes dobozba, amit a hím később megtermékenyít.

 Itt kell megemlíteni, hogy a folyamat békafüggő.Az én békáimnál eddig ez a statisztika:

image image image

 

 

 • 1 petézés: 6 megmaradt 3 bepenészedett
 • 2 petézés:: 2 megmaradt 5 bepenészedett
 • 3 petézés: 15 petéből 15 ebihal lett
 • 4 petézés: 11 petéből 1 ebihal fejlődik
 • 5. petézés: 12 petéből 12 ebihal
 • 6. petézés:9 petéből 9 ebihal

image

image
Étrend kiegészítésként az ebihalak előszeretettel eszik a tárolóedénybe behelyezett jávai mohát

 

 

Tény, hogyha nem penészednek be a peték (azaz nem terméketlenek), akkor sok esélyünk van rá, hogy kellő odafigyeléssel pár hónap múlva egészséges békákká alakuljanak át.

 

image

 Hátán ebihalat cipelő hím

 

Peték gondozásának a folyamata:

 

Amennyiben észleltük, hogy peték vannak a petéző helyen, érdemes beavatkozni és nekünk tovább nevelni őket.

A petéket egy spriccelésre alkalmas eszközzel kimossuk egy kis tálba

A kis tálban lévő vizet két – háromnaponta lecseréljük “friss” vízre (állott vízre)

Kikelés után is érdemes teljes vízcserét végezni

 

 

Elkezdhetjük az ebihalak etetését.  Erre a célra teljes mértékben megfelel a díszhalaknak szánt lemezes táp.

A vizüket ebben az állapotukban is cserélni kell.

Ebihalaink idővel egyre nagyobbak lesznek. Elkezdenek kinőni a hátsó ,majd a mellső lábak.

Amennyiben elérték ezt a nagyságot, el kell kezdenünk átalakítani a helyüket úgy, hogy ha eljön az idő ki tudjanak mászni. Tehát ki kell alakítanunk nekik egy száraz területet.

A frissen átalakult békákat etethetjük ászkával, ugróvillással, apró muslicával…nem fognak válogatni. Eleségüket el ne felejtsük rendszeresen vitamin porozni.

 

 

Én a kis békáknak egy egyszerű lakóhelyet alakítottam ki.

 

 • 20literes akvárium
 • talajnak: kókuszföld
 • búvóhely (kókuszhéj, falevelek, jávai moha)
 • petricsésze

 

Az első pár hétben ezek a körülmények bőven megfelelnek ahhoz,hogy a kis békák megerősödjenek és átrakhatóak legyenek egy komolyabb, nagyobb terráriumba.

image

–Zsolt–

http://zsoltm.blogspot.com

7 Comments

 1. Nagyszerű, én is imádom a Vittatusokat. Igaz, sokak szerint kommersz békák, de én nagyon élvezem mikor énekel a hímem. Zsolt, te is tapasztaltál az éneklésen kívül csipogás-szerű hangokat is? Olyan, mintha mondana valamit a másik békának, rövid hang, nem az a jellegzetes trillázás.

  avatar slyfox
 2. Én sem értem ,hogy miért kell őket besorolni a kommersz kategóriába. Ugyanolyan különleges békák mint bármelyik más.
  Nagyon szépen és kitartóan tudnak énekelni, és tényleg rendszeresen adják azt a csipogás szerű hangot is. Nem tudom, hogy mitől függ ez náluk (aki ért hozzá biztos meg tudja magyarázni) , de meg lehet különböztetni többféle éneklési “stílust” is. És nem utolsó sorban nagyon jópofák, amikor a hím ül a petéző helyen, énekel a nőstények meg ott ülnek előtte és figyelik:) a hím mindig nagyon kitartó …….hálószoba környékén elhelyezett terrárium külön élvezetet nyújt a hajnali órákban 🙂 🙂

 3. szia!!!

  Köszönöm!
  Az auratusok nem petéznek, de ami a legrosszabb, hogy még hangot sem adnak ki…pedig már beléptek az ivarérett korba…szinte biztos vagyok benne, hogy nem azonos nemű mindegyik…mi lehet a baj, nem értem:(

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..