Nyílméregbékák etetése

Breki korrekt összefoglalója után egy újabb témát szeretnék feldobni. Ha már van muslicánk és tudunk etetni, akkor hogyan, mikor, milyen formában, mivel vitaminozva adjuk oda a békáknak. Sajnos a kevéske magyar írásos anyag ami található a interneten, valahogy mindig elsiklik a kérdések felett, csak annyit említ, vitamin porozni kell a táplálékot.

Több nyílméregbékással beszélgettem, és azt látom etetni is sokféleképpen lehet. Az etetéssel kapcsolatban fogalmazódott meg bennem pár kérdés?

Melyik napszakban etessünk?Mennyi eleséget adjunk? Mivel vitaminporozzunk? Milyen gyakran vitaminozzunk?Hogy kerüljük el a muslicák gyors szétmászását?Mibe helyezzük a táplálékot? Stb….

Jómagam azt tapasztaltam, a kora reggeli órákban eléggé inaktívak tudnak lenni a békák, sokszor a vedléssel vannak elfoglalva, nagy erőfeszítéssel szedik le  és eszik az elöregedett felhámot magukról. Ha korán etetek, a muslicák jelentős része elmászhat. Hogy ezt némiképp megakadályozzam, 5-6 perces fagyasztóban tartás után teszem a etetőbe a muslicákat. Felengedés után persze rövid idő alatt regenerálódnak,de ez az idő sokszor elég, hogy a “tányér” köré gyüljenek a békák. Tapasztalatom szerint vannak bátor és félős fajok, nálam a tinctoriusok és bicolorok szinte azonnal ott teremnek, a leucomelasok, auratusok, vittatusok szinte nem is láthatóak ilyenkor. Ha vitaminporozunk az elmászás tovább nyújtható, mert a muslicák egy ideig azzal vannak elfoglalva, hogy magukat tisztogassák. Persze ilyenkor a por egy része a tereptárgyakon, növényeken landol, ami nem feltétlenül a legszebb dolog, és a növényeknek sem tesz jót. Esztétikailag engem nagyon zavar a “fehér” levél, de persze a növények sem tesz jót a vizzel oldódó mészpor, ami jelentősen felkeményíti az vizet is. Nálam a terrárium alján esővizes permetezés mellett(15o-200 mikrosimens vezetőképesség) a talajvíz vezetőképessége 2000-2500 mikrosimensre változik amit a rendkívül magas Ca2+ koncentráció okoz. Ahogy néztem pedig a tropusi növények, így a terráriumi növények is kifejezetten a lágyabb vizet igénylik.

Ezek után fogalmazodott meg bennem a kérdés, milyen gyakran kell porozni, és mivel? Többek ajánlásával én a promotor és Ca por keverékét használom, azonban kiváncsi lennék ki mit használ erre a célra?

Remélem kapok pár választ a kérdésekre, ezzel is segítve az oldalra látogató kezdő békásokat is.

Végezetül néhány kép a nálam lévő békákról etetés közben

7 Comments

 1. Valahol olvastam, hogy egy kis sötét lezárható dobozba kell őket bezárni, amin csak 1 kis lyuk van. Így nem tudnak szanaszéjjel mászni a muslik, mert az éppen kijövőket már fel is falják. Nagyobb béka csaptnál ez nem jó megoldás mert akkor a dominánsabbak elnyomják a gyengébbeket, és így még kevesebb kaja jut nekik.

 2. Kedves Attila és Többiek!

  Csak pár mondatban, ahogy én csinálom:

  – Milyen gyakran kell vitamin porozni, és mivel? 2-3 naponta porozom az eleségállatokat /musli, tücsök/ egy általam általánosnak vélt Hüllő vitaminnal, ami D3 -at tartalmaz meg sok mindeni mást is. (Nem tudom mennyire publikálható a márka) Valamint én is kevertem hozzá Ca-ot is. Szerintem nem is kell többször, makkegészségesek, szépek. Igyekszem pont annyit szórni rájuk, hogy épp megtapadjon rajtuk és ne kerüljön be fölös por a terráriumba, mert az én is rühellem és nagyon bosszant -pláne takarítás után- mikor mindent fehér dzsuvás lábnyomok boríítanak a tereptárgyakat növényeket, üveget, na azt nem szeressük… Ja és amit sokan nem tudnak, a vitaminport hűtőben kell tárolni!!

  – Melyik napszakban etessünk? Mennyi eleséget adjunk? Reggel én se szoktam. Estefelé egy nagyjából fixidőponthoz vannak szokva, de ha úgy van, előfordul, hogy napközben is kapnak egy kis nasit… Nem érdemes spórolni a kajájukon, se annak minőségén se a mennyiségén. Túletetés náluk nincsen és az se baj, ha véletlenszerűen imitt amott egy levél vagy egy bújkáló alól becserkészhet pár fini falatot a nap bármely szakában, sőtt. Hisz élőhelyén sincs vacsi időhöz kötve…

  – Hogy kerüljük el a muslicák gyors szétmászását? Én nem szoktam semmivel sem akadályozni, előbb vagy utód de úgyis áldozatul esnek… Van olyan brekim is aki pont, hogy jobban szeret vadászva enni mint a musliban dúskáló tálacskából. De amúgy amit írtál, hogy hűtőbe kissé ledermeszted az is jó ötlet.

  Asszem ennyi így hirtelen, ja és szépek a békáid 🙂

  avatar rekusz-brekusz
 3. Ahhoz hogy ne másszanak szanaszéjjel a muslicák, egy banán vagy valamilyen gyümölcs szeletet kell az etetőtáljuk közepére tenni.

  Érdemes jól táplálni őket, de azt a mennyiséget már kerülni kell amikor a békákon össze vissza mászkál a megmaradt kaja, mert az plusz stressz forrás nekik, hogy akárhova bújnak mindenütt nyüzsög valami.

  A két fajta vitamin port nem érdemes összekeverni, csak közvetlenül amikor porozod a kaját, mert tároláskor redukálják egymás hatását.

  A muslincák, eléggé tápanyagszegények, ezért muszáj őket vitaminozni. A legjobb eleség a napos tücsök (hangya méretű), mert ha beteszel hozzájuk a feletetés előtt, 8-12 órával egy gyümölcs vagy zöldség szeletet, akkor ők szépen feltöltődnek a benne lévő ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nem azt mondom hogy nem kell őket vitaminporozni, de így olyan extra tápanyagokhoz jutnak hozzá a békáink amit semmilyen porral nem lehet helyettesíteni.

 4. Az én tapasztalatom hogy akkor jó az etetés ha a békák nem gyülekeznek etetéskor a tányér köré. Mert ez azt jelenti hogy éhesek .A békáknak elég gyors az anyagcseréjük szóval bőven kell etetni nálam etetés másnapján is van elegendő muslinca a terráriumba .Ami meg a fehér leveleket illeti az a párásítással lemosódik.

  avatar Zsolti

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..