Broméliák a terráriumban 3.

Neoregelia nemzetség

Az egyik legdíszesebb bromélia nemzetség. Hazája Közép- és Dél-Brazília, ahol epifiták vagy sziklalakók. A levélrozetta nagysága 20-60 cm, szétterülő, lapos levélrózsát alkot. Virágzáskor a szívlevelek vagy az egész növény gyönyörű vörösre, lilára, kékeslilára színeződhet, vagy barnásvörös pettyeket ölthet. A virágok a levéltölcsérben csoportosan nyílnak, csövesek, 2-3 cm nagyságúak, fehérek, rózsaszínek, kékek vagy lilák lehetnek. Lakásban jól tartható, fényigényes broméliák. Hőigényük egész évben 20-25 oC. Nyáron meghálálják, ha napos helyen helyezzük el őket a szabadban. A Neoregeliák ilyenkor lehetnek a legszebb színűek. Az anyanövény virágzás után elpusztul, de előtte 2-4 sarjat nevel, melyekről könnyen szaporítható.

Képek: dendroboard.com

Ismertebb fajok: N. ampullacea, N. concentrica, N. carolinae, N. marmorata, N. spectabilis stb.
Hibridek: N. „Fire Ball”, N. schultziana „Fire Ball”, N. „Vulkan”, N. „Charme F1” stb.

Nidulárium nemzetség

A Neoregeliához hasonló nemzetség. Hazájuk Brazília középső, szubtrópusi része, de néhány fajuk megtalálható az Amazonas forró esőerdeiben is. A levélrózsa átmérője fajtól függően 40-110 cm-ig változhat. A levelek laposak, a szélük fogazott. A virágzati fellevelek a tölcsérben bennülők, színük általában vörös, egyes fajoknál narancsvörös vagy citromsárga is lehet. A virágok csoportosan nyílnak, általában fehérek. Magángyűjteményekben ritkábban fordulnak elő, mert eléggé helyigényesek. A kisebb típusokból a hibridek kerülnek forgalomba. Melegházi broméliák, télen 18-25 oC-ot igényelnek. Nyáron jól tarthatók félárnyékban a kertben vagy az erkélyen. Kitűnő szobanövények, jól bírják a száraz szobalevegőt. Jól sarjadzanak, és így házilag is könnyen szaporítható dísznövények.

 

Gyakoribb fajok: Nid. billbergioides, Nid. seidelii, Nid. burchellii, Nid. innocentii, Nid. procerum

Horváth Ferenc

Írta:

Horváth Ferenc
www.fehernyirfa.hu

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..