Phyllobates bicolor (Duméril & Bibron, 1841)

Latin név: Phyllobates bicolor (Duméril & Bibron, 1841)
Vörös Lista: Fenyegetettség közeli
Élőhely: Kolumbia Nyugati része, Chocó, Risaralda és Valle de Cauca tartományokban. 500-1500m közötti erdők talajsintje.
Méret: 39-43 mm
Színezet: Teste citromsárga, olykor háta narancsos átmenetben pompázik, lábai végén részben megmarad a kölyökkori feketeség.
Nemi jellegek: Nőstény nagyobb és teltebb
Terrárium: 50*50-es alapterületű terrárium elegendő egy párnak, vagy egy 70*70-es alapterület egy kisebb csapat ( 6db ) számára.
Hőmérséklet: 22-25°C, éjjel 21-22°C
Szaporodás: A nőstény kb 20 petét rak. Az ebihalak 13-14 nap alatt alakulnak ki. Egy évesen ivarérettek.
Fotó: imageimage

Fotó – Michael Isensee, Ralf Jansen

Cikk: Phyllobates Bicolor
Forrás: Lötters, Jungfer , Henkel , Schmidt / Pfeilgiftfrösche – Frankfurt : Chimaira, 2007. – p. 421-425

Phyllobates Bicolor terráriumi tartása

Ez a nem is oly kicsiny béka viseli jogosan a nyílméregbéka nevet másik két társával (Phyllobates terribilis és Phyllobates aurataenia).Mérgük rendkívül erős elegendő 20 felnőtt ember vagy 20.000 kifejlett egér elpusztítására.A terráriumi állatoknál nincs méregtermelés ,mivel a méregtermeléshez különféle hangyafajok szükségesek amik kicsiny hazánkban nemfordulnak elő.
A hazai hangyafajoakat nem fogyasztják el.De azért fő az elővigyázatosság.Információm szerint a 3-4. generációs állatokban nem mutattak ki mérget , a vadonbefogott állatoknál pedig 6hónap 1 év elteltével tűnik el a méreganyag.
A kifelett békák mérete a hímek 39mm-sek a nőstények pedig 42mm-sek.A nőstény állatok jóval teltebbek a hímek pedig robosztusabbak.Az ivarérettség körübelül 1 év után következik be.
Színük a sárgástól egészen a narancsvörösig terjed.A lábuk zöldes feketés.Hasuk szürkésfekete.Előfordulnak olyan példányok amelyeknél fekete sáv húzúdik a háton.
Ez a faj kifejezetten talajlakó, de egy nagyobb ágat helyezzünk el a terráriumba keresztbe.Nálam előszerettel mászkálnak rajta.

Én egy 50x40x40cm -es terráriumba tartok 5 példányt.
A terrárium hátfalát a jól bevált kéreggel borítottam és 2 filmes dobozt helyeztem el petézőhelynek benne.A hátfalat scindapsussal futtattam be.
A talajt mohával és tölgylevéllel borítottam be a magas páratartalom eléréséhez.
A terráriumot néhány broméliával díszítettem és egy borostyán ágat helyeztem el keresztbe.
A talajra került még egy félbevágott kókusz .
A magas páratartalmat 80-100% napi 2x-i spricceléssel erem el.Fontos ügyelni a hőmérsékletre ,mert ezek a békák maximum 26C-ot viselik el. A hűtést egy 6x6cm-es számítógép ventillátorral érem el.
Szaporodásbiológiájukról egyenlőre nem tudok beszámolni.Nyár közepére várható az ivarérés.
Táplálásuk nem okoz nagy problémát a kifejlett békák elfogyasztják a napos tücsköt ,muslincát és viaszmoly hernyót.A fiatal egyedeknek adjuk ugróvillást táplálék kiegészítésként.
A vitaminokról se feledkezzünk meg.

Sajómenő (Dendrobase)

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..