Epipedobates tricolor (Boulenger, 1899)

Latin név: Epipedobates tricolor (Boulenger, 1899)
Vörös Lista: nem veszélyeztetett
Élőhely: Equador középső része Bolívar és Cotopaxi tartományok 600-1800m magas területei
Méret: hím 19-21 mm, nőstény 20-23 mm
Színezet: teste téglavöröstől a sötét barnáig változik, rajta 3 vastag sárga csík, a középső sokszor szabálytalan vagy az egész hátat befedi.
Nemi jellegek: nőstény nagyob és teltebb
Terrárium: 40*40-es alapterületű terráriummegfelel egy párnak, csapatban tartáshoz ( 2 hím, 3 nőstény ) 50*50-es alapterület ajánlott. hímek gyakran “verekednek” de sérülést nem okoznak egymásnak. gyakan üldögélnek a hátfal tereptárgyain vagy a broméliákban
Hőmérséklet: 20 – 22°C , éjjel 16 – 20°C
Szaporodás: a nőstény 5-32 petét rak amiből 9-14 nap alatt kelnek ki az ebihalak, 40-60 nap alatt alakulnak kis békákká. a rivális hímek megehetik a petéket. generációnként a csíkok halványodnak és vékonyodnak
Fotók: imageimage

Fotók – Wojtek Nieszporek

Cikk:
Forrás: Lötters, Jungfer , Henkel , Schmidt / Pfeilgiftfrösche – Frankfurt : Chimaira, 2007. – p. 413 – 416

Kovalcsik Géza / Madárcsicsergés a terráriumban. – Terrárium Magazin, 2002, 3.sz . – p. 24-25

Epipedobates tricolor terráriumi tartása

Véleményem szerint az egyik legkedvezőbb árú és nagyon szép színű béka.Beszérzése sem okoz nagy gondot minden börzén lehet kapni.Például St.Pölten ,Hamm.
Élőhelye Equador és Peru hegyvidéki része 800-1800m-ig.
A hímek 21-23 mm, amíg a nőstények 22-26 mm hosszúak és teltebb az alakjuk mint a hímeknek. Bőrük sima, enyhén szemcsézett.Jelenleg 2 színváltozata ismert.
Színváltozatok
A fogságba tartott példányoknál megfigyleték ,hogy néhány generáció után a zöld szín megfakul, elhalványodik.Közeli rokona az E.anthony.Ezzel képes pározni.
Tipikus talaj lakó fajról beszélünk ha a tricolort említjük meg.
Tartása nem okoz különösebb gondot egy 6-8 fős csapatnak rendezzünk be egy 60x40x40es terráriumot.Az oldal és hátfalakat borítsuk be 2cm-es hangszigetelő parafával.
Ezt befuttathatjuk Ficus Pumillaval vagy Scindapsussal.Helyezzünk be néhány broméliát erre szívesen petéznek.Az oldalfalra tehetünk néhány kis polcot kókuszdióval.Használjunk filmes dobozokat.
A talajt borítsuk be agyag granulátummal és tőzeggel erre tehetünk mohát vagy tölgy levelet.
A hőmérséklet legyen 24-26C a páratartalom pedig 80-100%.
A hím territoriális viselkedésű.Hangja a madárhangra emlékeztet.
1 év után válnak ivaréretté.A hím a petéző helyre hívja hangjával a nőstényt majd 5-10 petét rak.Érdemes 1-2 napon belül kivenni a petéket ,mert a rivális hímek megehetik.A pete elvétel újbóli petézést is kiválthat.
9-14 nap múlva kelnek ki az ebihalak.A frissen átalakult békák táplálása nem okoz nagy gondot a kis muslicát ugróvillást egyaránt elfogyasztja.A nagyoknak is adhatjuk ezeket.

Sajómenő (Dendrobase)

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..