Dendrobates auratus (Girard, 1855)

Latin név: Dendrobates auratus (Girard, 1855)
Vörös Lista: nem veszélyeztetett
Élőhely: Nicaragua déli része Río San Juan tartomány, Costa Rica, Panama és Kolumbia északnyugati tartománya Chocó és Hawai, Oahu szigete ahová a 30-as években telepítették.
Méret: 25 – 60 mm
Színezet: A test alapszíne lehet fekete, barna, zöld vagy kék és ezen zömében fekete foltok. több mint 30 színváltozata ismert.
Nemi jellegek: Nőstény nagyobb és teltebb.
Terrárium: 50*50-es alapteületű terrárium szükséges egy pár számára. talajlakó faj
Hőmérséklet: 25-30°C, éjjel 20-27°C
Szaporodás: a nőstény 6-12db petét rak, hím szállítja a 7 – 12 (14-18) nappal később kikelő lárvákat egy vizesedénybe, egyszerre 1-3 lárvát szállít, de egyesével helyezi el őket mert az ebihalak kannibálok. 75-100 nap alatt alakulnak át valódi békává. átalakulásuk után 1cm körüli a méretük
Fotók: imageimageimageimage

imageimage

imageimage

imageimage

Fotók: www.dendrobase.de

Cikk: Dendrobates auratus 1

Dendrobates auratus 2

Forrás: Lötters, Jungfer , Henkel , Schmidt / Pfeilgiftfrösche – Frankfurt : Chimaira, 2007. – p. 531-538Udvari József / Aranyos apróságok. – Terrárium Magazin, 2000, 2. sz.. – p. 14-17

Pénzes Bethen / Terrárium. – Budapest : Natura, 1989. – p. 97-99

Dendrobates auratus ( Girard 1855 )

Egyike a legkönnyebben tartható és leggyakrabban előforduló fajoknak. Közép-Amerikában honos. Dél-Nicaragua, Costa Rica, Panama és Nyugat-Kolumbia az elterjedési területe. A Hawaii szigetekre is betelepítették 1932-ben ahol aztán elszaporodott. Élőhelyén általában 800m-ig hatol fel de találtak már 1000m magasan is D. auratust. A nappali hőmérséklet 22-28°C változik élőhelyenként és éjjelente 4-5°C-al hűvösebb van de sosem csökken 18°C alá. A relatív páratartalom nappal 70% körül van míg este és reggel elérheti a 100%-ot is. A békák idejük nagyobb részét  a talajon töltik ezért nem fontos a magasabb terrárium kialakítása. Kezdőknek nagyon ideális mivel elég nagy termetű így nem jelent gondot a megfelelő méretű eleségállat biztosítása. Méretük átlagosan 35- és 40mm között változik változatonként. Legkisebb a Kelet – Panamai részen található változat a maga 28-30mm-es nagyságával míg a legnagyobb a szintén ezen a részen
élő változat a 60mm-es nagyságával. Terráriumi körülmények között akár 14-17 évig is elélnek. Színezetben nagymértékű eltérés van élőhelyenként. Körülbelül 20 színváltozatot írtak eddig le. Mintázatban mindegyik eltér, nincs két azonos kinézetű egyed. Nálunk leginkább a Zöld és a kék D. auratust lehet kereskedésekben beszerezni. A D. auratus a Dendrobates tinctorius csoportba tartozik így vannak olyan békák amikkel keresztezhető is, de utódaik terméketlenek lesznek. Ajánlatos elkerülni, hogy több színváltozatot együtt tartsunk ezzel elkerülve a keveredést ami a tiszta vérvonal megőrzéséhez fontos.
Egy 3-5 fős csapatnak megfelel egy 40*40*40-es terrárium kicsi tavacskával és csobogóval. Búvóhelynek tökéletes a félbevágott kókuszdió ami alá szívesen petéznek is a békák. Ha esetleg kivált egy párunk azt a párt külön is tarthatjuk és nagy örömünkre folyamatosan szaporodni is fognak.12-15 hónapos korukban lesznek ivarérettek. átlagosan 6-12 petét raknak általában 2 hetenként. amik 8-18 nap alatt fejlődnek kis ebihalakká a hőmérséklettől függően, és további 30-50 nap míg a kis önálló életre alkalmas békák kimásznak a tavacskából. Az ebihalak kannibálok így célszerű őket külön nevelni. Az ebihalak jó minőségű díszhaleledellel felnevelhetők A kis békák pedig. már elég nagyok, hogy elfogadják a napostücsköt illetve a muslincát.

Benkó Zsolt

Dendrobates Auratus terráriumi tartása

Egy tipikusan kezdő és mindenki számára elérhető békáról írnék most.Ez nem más ,mint az auratus. Jelenleg több színváltozatot tartanak számon ,körübelül 30-at.A leggyakrabban a “karibik” színváltozattal találkozunk. Természetes élőhelye Észak- és Közép-Amerika (Dél-Nicaragua, Costa Rica, Panama, Kolumbia, Oahu Hawai szigete).Egy adott élőhelyen új mintázatot figyelhetünk meg,ez történt az utóbbi esetben is. Egy tipikusan talajlakó fajról beszélünk a terráriumot is így alakítsuk ki. Egy 50x40x40-es terrárium ideális egy 5-6 fős csapatnak.A leendőlakhelyüket sűrűn növényesítsük be.Helyezzünk broméliákat páfrányokat a terráriumba.Az elengedhetetlen agyag granulátumos talajt se felejtsük el.Az aljzatot borítsuk be tölgylevelekkel.Helyezzünk be egy kisebb medencét a terráriumba ,mert szeretnek fürdeni erre egy petri csésze vagy egy virág alátét megfelelő. A hátteret elkészíthetjük parafából vagy kéregből.A lefelé fordított kókuszhéjat se felejtsük el. Méretét tekintve a nagyobb békák közé soruljuk(28-55mm).Az arany famászók legkisebb egyedei az úgynevezett “colon-auratusok”. Ezek az állatok szintén zöld mintázatúak, de a fekete alapon csupán néhány apró zöld petty látható.A nőstények valamivel nagyobbak a hímeknél.A hímek 8-12 hónap elteltével lesznek ivarérettek. Érdekesség ,hogy a Dendrobates truncatussal keresztezhetők,de terméketlen utódokat nemzenek. Táplálékként mindent elfogyasztanak ami mozog legyen az ugróvillás(colembolla) vagy viaszmoly hernyója.A vitaminokról se feledkezzünk meg. Hőmérséklet igénye 23-26C.A páratartalom pedig legyen 70-90%.CITES II kategóriájú faj.

Sajómenő (Dendrobase)

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..