Allobates

Sokáig a nem egyetlen képviselője az A. femoralis volt, később megkapta társnak az A. zaparo-t, 2006-óta pedig 46 faj tartozik a nembe. A fajok közel fele korábban a Colostethus nembe volt sorolva. 2 faj kivételével mind Dél-Amerika északi részén lévő, az Andoktól keletre elterülő erdőségeket lakják.
A nembe tartozó fajokra jellemző, hogy fényesen barna színezettel rendelkeznek. Bőrük enyhén rücskös. A nembe tartozó békák két különféle kromoszómaszámmal rendelkeznek, 24-el (A. femoralis, A. zaparo, A. olfersioides, A. talamancae) vagy 22-vel (A. nidicola, A. caeruleodactylus, A. chalcopis). A nemen belül 4 csoportra lehet osztani a békákat, ezen csoportosulás az egyes fajok megjelenésének, életmódjának és genetikai vizsgálatok alapján történő csoportosítása, ezek az A. femoralis, A. myersi, A. zaparo,
és az A. rufulus csoportok.
A nembe tartozó fajok mind erős területvédő hajlammal rendelkeznek. Mindegyik faj talajlakó. Az Allobates femoralis az egész Amazonas-medencében megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..