Muslicák vagy gyümölcslegyek

Muslicák vagy gyümölcslegyek

(Drosophila spp.)

A Drosophilák több faját is tenyésztik.

Dosophila funebris

Dosophila hydei

Dosophila melanogaster

Dosophila melanogaster vestigal

A Dosophila hydei és a Dosophila melanogaster vestigal röpképtelen. 20-26 °C-on 1-2 napig tart a kelési idő, a lárvaállapot 8 nap. A bábozódás 1 nap alatt végbemegy és az 5. nap kelnek. A muslicák már kelésük pillanatában ivarérettek és a párzás utáni 3. napon petéznek.

Tenyésztésükhöz megfelel egy befőttes üveg vagy egy műanyag edény.

Szinte nincs olyan ember aki ne inna műanyag flakonos italt. Késsel vágjuk le a flakon tetejét, mert az alsó részben könnyén tárolhatjuk az állatokat.

Talajnak néhány centiméteres táppépet használjunk, amihez rengeteg recept létezik.

1)                 Alma

Krumpli

1 teáskanál lenolaj

1 teáskanál cukor

1 evőkanál zabpehely

3g sörélesztő

0,5-1 dl víz

2)                 100g szőlőcukor

100g sörélesztő

100g zabkorpa

100g instant krumplipüré

1l banánpép

1l víz

A félreértések elkerülése végett a muslicák nem az általunk elkészített keveréket fogyasztják, hanem az azon megtelepedett baktériumokat és élesztőgombákat.

A pépre forgácsot, tojástartóból tépett darabokat vagy papírcsíkokat teszünk. Az edényeket rakjuk le sűrű szövésű hálóval vagy nejlonharisnyával vagy vastag szivaccsal. Egy liter edénybe kb. 300 db muslicát érdemes helyezni egy hét után már elegendő  petét raknak, hogy át lehessen őket telepíteni egy másik edénybe újabb hét elteltével tovább költöztethetőek. Ezután már fel lehet etetni, és az első tárolóedényben is kikeltek a muslicák.

Feletetés előtt tegyük rövid időre hűtőszekrénybe a muslicákat, hogy ne repüljenek szanaszét, majd rázzuk össze őket vitaminporral, mielőtt felkínálnánk állatainknak.

Kártevők:

Atkák és ecetférgek (Anguillula aceti):

Csak is a gyakori áthelyezéssel és tárolóedény tisztításával tudjuk meggátolni a megjelenésüket.

www.animalmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..