Moha graffiti :)

Nagyon sokan szeretnének szép mohás terráriumot a békáiknak. Persze ahhoz idő kell, hogy a moha megtelepedjen és szépen benőjön mindent a terráriumban. A természetben összeszedett mohapárnák általában nem élik túl az átültetést.  Elrohadnak, vagy kiszáradnak, nagyon ritkán válnak természetes részévé a terráriumunknak. A magától növekvő mohával tudjuk elérni a kívánt képet, persze ehhez nagyon-nagyon sok idő kell. Miképpen lehetne ezt meggyorsítani ? Íme egy cikk ! Nyilván jó pár héttel a terrárium békákkal való betelepítése előtt alkalmazandó, nehogy a szerves anyagokkal felgyorsított folyamat ártson a kis kedvenceinknek. Én a jávai mohát ajánlanám (állatkereskedésekben lehet kapni, általában víz alattiként árulják, de nem kell megijedni, szépen nő a parton is).

Zöld homlokzat és zöld árnyékolás

zöldfal és zöldárnyék

Igazodva a blog világmegváltó jellegéhez, most egy olyan irányzatról írok, ami megoldhatja az elhanyagolt városrészek régi problémáját.

Talán már csak én vagyok az egyetlen, aki a graffitisekben nem valamiféle közellenséget lát, hanem olyan fiatalokat, akik nem igazán tudnak magukkal mit kezdeni, olyanokat, akik szeretnének magukról nyomot hagyni a világban, de a falfirkán kívül nem találnak rá más lehetőséget.
Bár a falfirka sokszor nem esztétikus, üzenete általában egyértelmű. A falakra kerülő feliratok jelentése másodlagos. Sokszor az alkotóra utal, máskor inkább valami vicces rövidítés. A leggyakoribb az SDO, jelentése „speciális dekorációs osztag”. Az elhanyagolt épületek, falfelületek szinte vonzzák a graffitiseket, akiknek köszönhetően még elhanyagoltabbak lesznek. Így a falfirka tulajdonképpen egy figyelem felhívás: Hali! itt ez ronda, sivár, lepukkadt felület, kezdeni kéne vele valamit.


Hogy ki találta fel a módszert, azt nehéz lenne megmondani, de tagadhatatlan, hogy a magyar származású Edina Tokodi nevéhez köthető a moha graffiti. Némi szerves ragacsos anyagba, jó sok mohát kevernek, és ezzel festenek falakra, elhagyott kerítésekre, de akár autóroncsokra is. Ha az éghajlat megfelelő, a moha hamar megtelepszik és sokáig szép lehet. Festeni lehet szabad kézzel, vagy akár sablonok segítségével is, de a szórópisztolyról egy mohagraffitisnek le kell mondania.


Csak ajánlani tudom, a most felnövő graffitis nemzedéknek, hogy festékszóró helyett, egy mohás vödröt vegyenek a kezükbe, és ezzel induljanak éjszakai firka túrájukra. Tevékenységüket sokkal nagyobb társadalmi megbecsülés fogja övezni, annak ellenére, hogy az illegalitás finom bája azért megmarad. Ha hallgatnak a jó tanácsra, sok pénzt is megspórolhatnak, hiszen a festék nagyon drága, a speciális moharagacs viszont fillérekből kijön.
Természetesen a titkos receptet is elárulom, bár nincs egyeduralkodó formula. Sokféle kotyvalék kering a neten. Lényegük, hogy valami ragacsos szerves anyagba mohát kevernek. Van ahol sört, van ahol kefirt használnak. Kiskorú elkövetőknek ajánljuk, hogy inkább az utóbbit válasszák, egyrészt, hogy ne súlyosbítsák a büntetési tételüket, másrészt mert úgyis meginnák a sört.

Moha graffiti recept:
Végy több csomó mohát, ha lehet valamennyi természetes közegével együtt! Morzsold össze, és egy tálban keverd össze egy bögre natúr joghurttal, vagy hasonló mennyiségű vajjal! Gondolom az adagokra nem kell nagyon ügyelni, hiszen a recept nem írja, hogy mennyi mohához készítsük az elegyet. A mixtúrához tegyél fél teáskanál cukrot is, (édesszájúak tehetnek többet) majd az egészet keverd össze egy turmixgéppel, ipari keverővel, vagy egy bottal! Aztán az így kapott masszát ecsettel tálalhatod a kívánt felületre.

Hozzávalók:
-több csomó moha
-egy bögre natúr joghurt, vagy vaj (nem margarin).
„Ha valaki lelkiismereti vagy vallási okokból nem akar joghurtot használni, az egy doboz sörrel is próbálkozhat. Egyes források erre esküsznek”
-fél teáskanál cukor

 

http://zoldfal.blog.hu/2010/12/11/graffiti_amit_mindenki_szeret

 

3 Comments

  1. Ezt a módszert próbálta már valaki terráriumban? Van valami tapasztalat, hogy vaj/tejföl mennyire ártalmas vagy mennyi idő mire a moha feldolgozza? Nem gombásodik/ penészesedik?

    avatar endibend

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..