Kriszko bemutatkozik / Egy csepp természet…

Sziasztok, üdvözlök mindenkit!

Nagyon új vagyok még itt és úgy általában a “békások” világában. Akváriumom gyerekkorom óta van, de ahogy olvasgattam az oldalt ezzel nem vagyok itt egyedül. Mindig is szerettem körülvenni magam állatokkal, halakon kívül voltak madaraim, hörcsögöm, tengerimalacom, teknősbékám, kutyám, DE békám még sosem. Sokat olvasgattam már a témában, de rengeteg fekete folt van még. A tervezett terrárium 40x40x50-es, amiben egy pár békát szeretnék idővel majd tartani. Valamelyik könnyebben tartható fajból, mivel O a tapasztalatom (Phyllobates vittatus – én rájuk gondoltam első körben). De ez még úgy is odébb van. Összhatásában egy természetes környezetet szeretnék megalkotni. Valamelyikőtöknél olvastam egy jó talajkombót: alul agyaggranulátum, felette geotextília, azon valami (erre nem emlékszem), és legfelül fenyőkéreg, rajta itt-ott  falevél, moha. Van itthon catappa levél, az is jó?  Hátfalnak xaxim-ot vagy rainforest background-ot tervezek, ha tudok valahol venni vagy rendelni (esetleg ha valaki rendelés előtt állna az szóljon). Ficus pumila-t mindenképpen szeretnék bele, a többit még nem tudom, várom az ötleteket. Faágakkal lesz még dekorálva a terrárium. Fűtést kell bele rakni, és milyet? Azt olvastam ha magas a vízszint akkor lehet automata akváriumi fűtő. Világít valaki itt leddel? Ebay-en láttam 10W led világítást 6500K-est, az milyen? Bár bevallom fogalmam sincs a növényeknek mi a jó, ennek még utána kell olvasnom. Valamit tuti kihagytam, de így elsőre ennyi. Várom az ötleteket az észrevételeket.

Üdvözlettel:

Krisztián

54 Comments

 1. Hol vettétek?

  Köszi! Már nem kell, mostanában úgyse nagyon lesz időnk új terráriumot beállítani, ha meg valami csoda folytán mégis lenne, akkor meg még van egy jó adag fehércementünk, aminek a kezelésével már szinte profik vagyunk 😀

 2. Sziasztok!

  A tápozáshoz szerintem bármelyik zöldlevelű tápoldat( pl vitaflora, substral, stb.) megfelel, de a broméliáknak orhideatápoldatot használok az előírtnál kisebb koncentrációra higítva.(pofi orchideások tudnak ajánlani nagyon szuper tápoldatokat is)
  A broméliákat akkor spriccelem, mikor a békák a talajon vannak, a talajlakó növényeket hosszú üvegcsővel( lopótökszerő kémiai ezköz) tápozom, a tövükhöz irányítva,két-három hetente.
  A O víz és csapvíz keverése jobb ötlet, mint a sima 0-ás víz, az akvarisztikában is használják így a lágyvizi fajokat tartók. Mérés alapján nálunk Debrecenben a csapvíz 500 Mikrosimens körüli vezetőképességű, a O-ás az 0-20 Mikroszimens körüli vezetőképességű. Az általam bemért esővíz 140-180 MS vezetőképességű, tehát egy 1/3-2/3 os aránnyal hasonló ionkoncentráció elérhető,persze nem ugyanazzal az ionösszetétellel. A mi vizünk erősen Ca túlsúlyos(70mg/l)( a vezetőképesség a vízben oldott ionok arányával növekszik)

  Kriszko!

  Addig amíg nincs állat a terráriumban, nyugodtan ragaszthatsz, csak előtte töröld szárazra a felületet. Szerintem érdemes lenne még most átalakítanod, a későbbiekben úgyis erre a döntésre fogsz jutni, csak ha béka is van már benne macerásabb. Amúgy a felületet ragasztás után már spriccelheted is, a ragasztó alá nem fog menni víz. Én a múltkor ragasztottam egy 900 literes terrárium alját mert szivárgott, és a ragasztás után fél órával már töltöttem vizet a ragasztóra. Persze egy akváriumnál érdemesebb várni a nagy nyomás miatt, bár hallottam olyat is, hogy egy nappal a ragasztás után már halak úsztak benne.

  Remélem segítettem! Attila

  avatar Attila2
 3. A tápozást már az elejétől érdemes elkezdeni?
  Te konkrétan most mit használsz?
  Az akváriumban én is keverem a 0-s vizet kezelt csapvízzel (ott sem szeretem ha vízköves az akvárium körben, valamint a halak jobban érzik magukat), azt tudom hogy a halaknak nem jó a 0-s víz, de az arra nem is gondoltam hogy a növényeknek sem.
  Megfogadom a tanácsodat és az oldalfalakra is ragasztok xaxim-ot. Akkor a talajt nem kell kivennem ugye, csak töröljem szárazra az üveget? Így FBS ragasztóval mehet nyugodtan?
  Sok hasznos dolgot leírsz nekem, köszönöm!

  Krisztián

  avatar kriszko

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..