Közönséges kislisztbogár vagy zavaros rizsliszt bogár (Tribolium confusum)

Folyamatosan kutatok a nyílméregbékák változatos táplálásának lehetőségei után. Nemrégiben hozzájutottam valamiféle apró bogarakhoz. Sikeresen beazonosítottam. Ki is derítettem, hogy a nyílméregbékáknak (kis gyíkoknak, pókoknak, stb.) jó eleségállata. Kitűnő alternatíva lehet azokban az időszakokban, amikor hiány van muslincából.  

Ezeknek a bogaraknak a tenyésztése teljesen problémamentes. Egy jól szellőző, de jól záródó dobozban mindenféle odafigyelés nélkül is elszaporodik. Egy teljes szaporodási ciklus 42-63 nap között van. Én 27 ‘C-on tartom őket, gond nélkül szaporodnak. 

Gyakorlatilag egy dobozban vannak a szekrény tetején, amihez hónapokig hozzá sem nyúlok. Amikor szükség van rájuk, csak előveszem. 

A kifejlett bogarakat úgy lehet könnyen kinyerni, hogy egy wc-papír gurigát bele kell állítani a talajba, amire másnapra nagy számban felmásznak, ahonnan le lehet rázni őket a nyílméregbékák etetőtáljába. A talajként szolgáló lisztet átszitálva is ki lehet nyerni a bogarakat és a lárvákat is. 

Elvileg nem repülnek (vagy csak ritkán) és a sima műanyag felületen nem tudnak felmászni. Szerintem a sima műanyag felület nem sokáig marad sima, ahogy esetleg elkoszolódik már ki is tudnak mászni rajta, úgyhogy én lezárt de szellőzőnyílásokkal jól ellátott dobozban tartom őket. 

Sok minden titkos “hókusz-pókuszt” írnak a talajról, amiben érdemes tartani őket.  Nekem jól bevált az 1/3 rizsliszt 2/3 zabpehelyliszt. 

És egy videó: 

További információk és videók a nyilmeregbeka.hu oldalon. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..