Kezdő dolgok…

Sziasztok!

Szöget ütött fejemben a gondolat, hogy egy kis csoport Phyllobates vittatus-t tartsak. Kezdőként ők tűnnek a legjobb választásnak. Ahogy átgondoltam szinte minden megoldható lenne, viszont pár kérdés is felmerült bennem. Mennyire hangosak ezek a kis békák? Tudom, hogy nem arra kell számítanom, mint amit az itthoni fajok előadnak szerelmes kedvükben, de szerintetek mennyire lenne zavaró egy szobában aludni velük? Vagy esetleg elkerülhető/ csökkenthető, ha csak nőstényeket szerzek be? (Szaporítani nem akarom őket) A másik, amit furcsának találtam, hogy olvastam, hogy a legtöbb faj a CITES II. függelékébe tartozik. Nem tudom igaz e, de ha igen elég kevés információ van erről. Azért érdekel, mert egy görög teknőst is tartok, aki szintén rendelkezik természetesen papírokkal, viszont nehéz olyan oldalt találni, ahol ez nincs leírva velük kapcsolatban, míg a békáknál csak véletlenül futottam bele a megemlítésébe. (Persze lehet, hogy mert nem is kell nekik papír:) Ha minden jól megy csatlakozom hozzátok, büszke békatartókhoz! A válaszokat pedig előre is köszönöm.

Edit

 

35 Comments

 1. Nagyon jól láttad, a Dendrobates spp. felirat ott virít a CITES Appendix II-ben. Ez ugye elvileg azt jelentené, hogy valamennyi fajuk oda tartozik, és igazolnod kell az állataid eredetét. Magyarországon elég érdekes, majdhogynem természetvédelmi felügyelőségenként változik a gyakorlat. Tőlem a Dendrobates Tinctoriusról, és a Ph. Vittatusról is kérték az eredet igazolását. Ugyanakkor az ugyanúgy a II. mellékletben szereplő Agalychnis Callydrias, és az Oophaga (Dendrobates) Pumilio a Közép-dunántúli Természetvédelmi Felügyelőség szerint nem bejelentésköteles faj. A Ranitomeya (Dendrobates)Fantastica esetében pedig még válaszra várok.

  A Vittatus hálás faj, szépen énekel, de hál’istennek csak nappal. Csak ajánlani tudom. Muslica és/vagy napos tücsök viszont folyamatosan legyen. A többi feltétel nem olyan túlságosan húzós, bár ha nincs klíma a helyiségben, a forró nyári napokon oda kell figyelni.

  avatar slyfox
 2. Örülök, hogy csak helyénvaló volt a kérdésem és a válaszból már látom is, hogy miért nincs leírva sehol rendesen. Majd utánajárok azért, hogy mennyire szigorúak felénk. A terrárium elkészítése, beüzemelése, járatása úgyis sok időt vesz igénybe, valószínűleg nyár végén szerzem be az állatokat, talán ráérek a túlmelegedésen jövő nyáron gondolkozni, de mindenképp odafigyelek! A muslicákkal nem lesz gond, genetika laborban szakdolgozom, ahol amúgy is több ezer legyet dobunk ki naponta, úgyhogy a leendő békáim válogathatnak majd mindenféle formájú, szemszínű, nagyságú eleségből, persze mellette kapnak majd mást is. Köszönöm a tanácsokat!

  avatar edit123
 3. Azért nincs leírva, mert a békatartás underground terület, és sok mindenben mi békások (ha szabad magam idesorolni) sem vagyunk egységesek, a magyar közigazgatásról pedig nem is érdemes beszélni ezen a téren. Amúgy ha soha nem akarod továbbtenyészteni, vagy eladni őket, megúszható a hercehurca, hacsak a szomszédok nem bejelentgetősek 😀

  Istenem, ha genetika laborban dolgozhatnék 😀 Van valami ötleted az atkásodás ellen a Drosophila tenyészetekben esetleg? Sokan küzdünk ezzel a problémával sajnos. Építéssel kapcsolatban pedig ha kérdés van, keress minket nyugodtan.

  avatar slyfox
 4. 🙂
  Tudsz képeket feltenni, az általatok tenyésztett muslincákról ?
  Hány faj ?
  Mi a tuti technológia, a táptalaj, amin növesztitek a muslincákat ?
  Van esetleg a laborban valami más apró állat is, ami szóba jöhet békaeledelnek ?

  avatar Breki
 5. Halivadék!

  Elvileg amikor veszed, akkor az eladó átadja neked a tenyésztői bizonylatot, ezzel igazolod, hogy fogságban tenyésztett példányokról van szó, és kinél születtek. (Ehhez elvileg neki rendelkeznie kell a körny. védelmi hatóság által kiadott CITES tenyésztői engedéllyel, be kellett jelentenie a szaporulatot, stb.) Ha vadon befogott, akkor az eladó elvileg át kell hogy adja neked a vonatkozó CITES engedély másolatát a behozatalra, ami alapján ő behozta az Unio területére. És ami még érdekes, amikor megveszed, kitöltötök egy papírt, amin a Te adataid szerepelnek, amivel a tenyésztő igazolja, hogy nálad vannak az állatai. Én pl. most HAMM-ban vettem állatokat, rögtön az orrom alá dugtak egy papírt, amin felírták a faj nevét, színváltozatot, darabszámot, nemet, majd szépen beíratták velem az adataimat. Utána kaptam egy papírt, amin ugyanezek szerepeltek, csak az eladó adataival.

  Még egyszer hangsúlyozom, ez az elvi működése a dolgoknak, a többit mindenki döntse el maga. 😀

  avatar slyfox
 6. Látom kapós a muslica téma. 🙂
  Slyfox!
  Az atkásodás mindenkinek fejtörést okoz, aki valaha legyezett, laborban atkaírtóval szokták időnként átdörzsölni az asztalokat, munkafelületet, de gondolom ennek a békák nem örülnének. Majd rákérdezek nálam okosabbaktól, hogy van e valami természetes megoldás a megelőzésükre vagy csökkentésükre. Kapásból azt mondanám, hogy javít a helyzeten ha hűvösbe vagy melegbe tartjuk a tenyészetet, esetleg a gyakori átrázás friss tápcsira.

  Breki!
  Mi D. melanogasterrel dolgozunk főleg, viszont rengeteg érdekes kinézetű állat van. Ezek arra szolgálnak, hogy szabad szemmel látható tulajdonságok alapján válogassuk szét az állatokat, így jól lehet követni egy tulajdonság meglétét vagy hiányát az utódaikban, ilyen a curly is, ezzel gondolom találkoztatok már. De, hogy hány különböző genotípusú állat van azt megbecsülni se merem de olyan 1000- es nagyságrendű. Táptalajt én nem csinálok, a pontos összetevőit szintén megkérdezem majd, én általában kéregetek azoktól akik sokkal többet “fogyasztanak” fiolákból és üvegekből, mint én :D. A tápcsi főzés is máshol folyik, mi csak felírjuk miből mennyi kell és rövid időn belül megkapjuk. Sajnálom, hogy nem tudtam pontos adatokkal szolgálni, de ezek egy laborba háttérmunkák, az igazi munka gének szintjén folyik. 🙂

  avatar edit123
 7. Hallottam olyan megoldásról, hogy egy PET palack aljára szivacsot tesznek, amin valamilyen atkaölő szer van. Az oltani kívánt muslicákat ebbe rázzák bele, majd megvárják amíg felmásznak a palack oldalán (az atka ugye lent marad), és ezután oltják be a friss táptalajt. Állítólag mire kikel az új generáció, addigra már nem ártalmas a békákra, de ezt nem tudom ki merném-e próbálni, illetve nem tudom mi lehet az a szelektív szer, ami az atkát megöli, a muslicát nem. Ez persze egy urban legend, nem beszéltem azzal, aki állítólag így csinálja.

  Sokak szerint a gyakori átoltás, illetve időnként atkamentes friss tenyészet beszerzése az állítólagos egyetlen üdvözítő megoldás.

  Gyanítom, hogy agar-agarból, alf-alfából és ilyesmikből főzik a táptalajt, ami egyszerű halandónak elég nehezen beszerezhető 😀

  avatar slyfox
 8. Nyilván, de megkérdezem majd a pontos összetételt,vagy hátha tudnak valamit amivel helyettesíthetők a bonyolultabban beszerezhető anyagok. Szerintem nektek is megér egy próbát, keresni egy labort és megkérdezni, hogy 5 fiolát tudnak e nélkülözni, a jó minőségű táptalajon nevelt törzseket elég mondjuk 6-7 hetente átrázni, ezen általában jól is petéznek, napi 30-40 légy minimum kel 1 fiolából, igazából ez meg is oldaná a gondjaitokat.(Attól is függ ugye, hogy kinél hány éhes szájat kel etetni, vagy mennyire életképes legyeitek vannak). Vagy nem tudom otthoni körülmények között mennyire nehéz életben tartani őket, ha szenvedés egy próbát megér.

  avatar edit123
 9. Napi 30-40 muslicácska? Attól azt hiszem felkopna az álluk a drágáimnak 😀 Jelenleg kb 50 éhes szájat etetek muslicával. Viszont kaptam egy érdekes levelet a természetvédelmi felügyelőségtől:

  KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI
  ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

  Ügyszámunk: .
  Iktatószám:
  Ügyintézőnk:

  Tárgy: Tájékoztatás

  Tisztelt Úr!

  Fenti tárgyú megkeresésére válaszul a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban: Felügyelőség) részéről az alábbiakról tájékoztatom:
  A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó nemzetközi és európai közösségi jogi aktusok végrehajtásának egyes szabályairól szóló 292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése alapján az köteles a megszerzést, tartást, az ország területére történő behozatalt és az ország területéről történő kivitelt, elidegenítést, elhullást, megsemmisülést, valamint szaporulatot bejelenteni, akinek a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló a Tanács 1996. december 9-i 338/97/EK rendelete A. mellékletében szereplő gerinces állatfaj példánya, valamint a tanácsi rendelet B. mellékletében szereplő emlős-, madár- és szárazfölditeknős-faj élő példánya (a továbbiakban együtt: bejelentésköteles példány) van a birtokában.
  Tekintettel a fenti rendelkezésre a nyílméregbékák (Dendrobates) családjába tartozó fajok egyike sem – így a Ranitomeya Fantastica „Nominat” sem – bejelentés köteles.

  Dr.
  igazgató

  Kapják:
  1. Címzett
  2. Irattár

  Azaz, most már nem kell fogalkozni velük. Érdekes, hogy mikor a tenyésztői számot kértem, kétszer szólítottak fel, hogy igazoljam az állatok származását, plusz beidézték azt, aki a papírt kiállította a származásról 😀

  avatar slyfox
 10. Hivatalosan mit kell tennem, ha az egyik ismerősöm elad/ajándékoz nekem 1 Dendrobates tinctorius párt, viszont Neki nincs róla paprja hogy honann/kitől vette őket? Milyen papírt kell kiállítani? Ki állítja ki? Valamilyen hatóságnak le kell adni?

  Ha teszem azt szaporodnak nálam és a szaporulatot értékesíteni szeretném, az hivatalosan milyen papírokkal történhet?

  avatar Halivadek
 11. Köszi lehet hogy szükség lesz rá.:)

  Ezzel kapcsolatban lehet írok én is a felügyelőségnek, már csak azért hogy Nekem is legyen róla papírom :). Nameg azért mert én a Közép-Duna-Völgyihez tartozom, lehet ott másképp értelmezik a dolgokat.

  A szaporítás még biztosan odébb lesz, még csak most kezdtem levágni az üvegeket a terráriumhoz. 🙂

  avatar Halivadek
 12. Sziasztok egy olyan problémám lenne, hogy bepenészesedett a fa a terráriumba. Bő 1 hete van még csak bent, előtte átmostam, kifőztem… Mit lehet vele tenni?
  Meg még egy olyan kérdésem lenne, hogy az agyaggolyó nálatok is lebeg a vízben, vagy ha vastagabb rétegben van lenyomják egymást? Lassan már jöhetnének bele a brekik, de ilyen problémáim vannak, amik, amíg nem oldódnak meg addig nem telepíthetek bele senkit. 🙁
  Előre is köszönöm a tanácsokat, Üdv.

  avatar rekusz-brekusz
 13. Ha nagyon penészes akkor dobd ki. Ha javítasz valamiféleképpen a légáramláson, akkor nem lesz penészedés. Persze ha olyan dolgot teszel be, ami nagyon hajlamos penészedni, akkor a légáramlás sem segít. Az agyaggolyók úsznak, idővel egyre kevésbé. Jó vastagon kell tenni, akkor nem úszik.

  avatar Breki
 14. Én is a kisebb légáramlás miatt gondolom, de hál’Istennek tudok még rajta korrigálni. Nálad van bent fa, milyet érdemes betenni?? Olvastam máshol a “kisütést” sütőbe betenni, vagy a lakkozást ami úgymond tartósabbá és ellenállóvá teszi a nedvességtől, de nem tudom ez utóbbi nem káros az állatokra??

  avatar rekusz-brekusz
 15. Nekem csak parafák vannak bent, azok egyáltalán nem penészednek, nem rohadnak (feldolgozatlan parafa kéregdarabok). Szerintem vegyszereket nem érdemes használni. Más fákat láttam másoknál, szépek voltak, láthatóan semmi gond nem volt velük, de azokról én nem tudok nyilatkozni, mi volt, hogy volt, vagy mit csináltak velük.

  avatar Breki
 16. Az akvarisztikában is használatos “vasfa”, moapi gyökerek, szőlőgyökerek használhatóak. Kaphatóak parafakéreg darabok is. Ha keringeted belül a levegőt az sokat segít. Előkészítésnél a mikrózás is szóba jöhet, valamint a sóval bedörgölés-öblítés. Lakkozást nem javasolnám, mert később nehezebben tapad rajta a moha. Én próbáltam Xantakridinel ecsetelgetni, mérsékelt eredményt hozott. Az “átlagos” agyaggolyók sokáig fognak lebegni, vagy vastagon teríted, vagy akvakertészeti áruházban lehet kapni olyat, ami azonnal lesüllyed (nagyon drága).

  avatar slyfox
 17. Köszi a válaszokat!Most egyenlőre kisütöttem Őket (a mikróba nem férne be) a sütőbe, persze előtte alaposan lecsapattam, átmostam…Ezek most ugye ágak és elég könnyen le fog válni a kérge… Ha nem válik be kidobom és szerzek helyette valami vasfát vagy szőlőtőkét!

  avatar rekusz-brekusz
 18. 🙂 ugye van a virág szár ami kezd sárgulni-barnulni a végén, azt gondolom lassan ki lehet vágni. Viszont a kicsi sarjak szépen felcseperedtek mellette,azokat a hajtásokat mikor kell lenyesegetni az anyatőről?

  avatar rekusz-brekusz
 19. Sziasztok!!
  Pár napja észrevettem hogy a terráriumomban kb 1cm hosszú hajszálvékony kis giliszták jelentek meg .Az lenne a kérdésem hogy ezeket hogyan lehetne kiirtani , van e valami szer amilerendezi őket de a békáknak nem árt. Már gondoltam rá hogy kipakolok mindent és domesztosz-ba be ásztatom de ez túl macerás lenne . válaszaitokat előre is köszönöm

  avatar Zsolti
 20. Nekem vannak giliszták évek óta a terráriumban, de ne okoznak gondot. kb 5 cm hosszúak és vörösesek. Valószínűleg a növényekkel kerülnek be. Az esőerdőkben sem csak békák élnek, hanem egy komplett ökoszisztéma, sok-sok fajjal. Érdemes lenne beazonosítani a “gilisztádat” és ha nem fertőző, vagy élősködő, akkor lehet, hogy nem baj, hogy ott van. Ha ki akarod irtani, akkor vegyszereket ha lehet ne használj, mert megmérgezheti a békákat. A terrárium berendezéseit sütőben szokták fertőtleníteni. 120-150 c’ fél óra alatt.
  A Békákat meg ne süssed !

  avatar Breki
 21. Sziasztok!
  egy világítással kapcsolatos kérdésem lenne! Egy orchideákkal foglalkozó oldalon találtam az alábbi led izzót,kifejezetten növényeknek ajánlva:http://www.ledeslampa.hu/15W_LED_noveny_izzo
  a fénye elég bizarr vöröses,a a kérdésem az lenne,hogy vajon megfelelő lenne e kizárólagos fénynek egy brekis terráriumba?Gyanítom,hogy max kiegészítésként működne,de szakik véleményére is kíváncsi lennék,most állok neki építeni egy terráiumot,még nincsenek békáim.

  avatar tamas
 22. Szerintem egy kompakt izzó is elég
  http://bolthely.hu/tungsram/id/01029_Kompakt_fenycso_DULUXSTAR_Mini_Twist_11W_825_E27_warm_comfort_light
  vagy egy neon, persze nem a vibrálós, hanem az elektronikus előtétes.
  Növényből meg olyat kell ültetni, ami ezt bírja
  http://www.dendrobase.hu/category/novenyek
  Ha valami spéci növényt szeretnél ültetni, akkor olyan fényt csinálj, amit az a növény szeret.
  Nekem az egyik teráriumban van növényes neon, annak is olyan vörös fénye van, a békákat nem zavarja.

  avatar Breki
 23. Hát,szeretnék orchideát,és páfrányokat tartani a terkóban,jó lenne egy kis vaniliát betelepíteni,hátha terráriuni körülmények között virágzásra bírható.a Te növényes neonod a terkón kívül,vagy belül van?

  avatar tamas
 24. Sziasztok!!

  Az érdekelne hogy a muslinca tenyészetbe ki mit tesz bele .Én még Mimulus-tól
  szereztem a rafiát de lassan elfogy és mielőtt elfogyna valamit ki kell találnom.
  Próbáltam már tojástartót de az szétázik egy idő után. A krumplis zsák is szóba került
  vagy amit ti ajánlatok. Csak egy féle muslicát tenyésztek az elég vagy kell még más is amit tenyészteni kellene. Valahól olvastam az ászka is jó eleség. Esetleg ha van valaki aki elmondaná hogy azt hogyan kell tenyészteni és hol lehet beszerezni azt nagyon megköszönném

  avatar Zsolti

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..