Hogyan készült – Terrárium I.

Adott egy aránylag kisméretű terrárium(39x30x48). Cél az az, hogy ebbe a kevés térbe építsünk fel egy harmonikus környezetet leendő állataink számára.
Bonyolult technikai elemek nem lesznek benne, csak egy kis csobogó.
Felhasznált anyagok a háttérhez:
 • purhab
 • fa (lehet vasfa illetve szavanna fa is)
 • szilikonragasztó (fekete)
 • kókuszrost (téglában lehet kapni)
 • növénytartó (műanyag pohár, cserép…ami a célnak megfelel..mindegy, mert úgyis beépítjük)
 • műanyag cső (akváriumi levegőztető cső, bármi ami vékony és hajlik)
 • csemperagasztó
 • oxidfesték (barna)

egyéb dekorációs elemek:

 • agyaggranulátum
 • kövek
 • mohával benőtt fakérgek (erdőkben készen kapható 🙂 )

növények:

 • jávai moha
 • szobafutóka
A szilikon ragasztót a terrárium két oldalán elkenjük. Lehet spaklival is próbálkozni, sőt a nagyját érdemes azzal eldolgozni, de a kisebb igazításokra érdemesebb “rászánni” az egyik ujjunkat. Gyorsan elkenjünk és le is törölhetjük a kezünket.
Az egész művelet célja, hogy a (natúr)purhab ne látszódjon oldalt, helyette fekete oldala lesz a terráriumunknak. Ez a megoldás helyettesíti az öntapadós fóliát.
A terráriumot a hátára fektetjük és elhelyezzük a fákat a hátsó üvegen. ha mindez megvan akkor purhabbal be is ragaszthatjuk őket a növénytartókkal, csövekkel együtt.Gyorsan kell dolgozni, mert a purhab hamar köt. nem kell belőle sokat használni, mert úgyis megduzzad.Purhab száradása során jobb és gyorsabb tapadást érünk el ha közben spricceljük a duzzadó felületet. Inkább többször, mint kevesebbszer.
Ez a műveletsor elég gyorsan lezajlik, kb. 5-10 perc alatt végezni kell, mert utána már nehéz korrigálni.Előnyösebb ha van egy segítőnk, aki pl. rakja a háttérbe épített tereptárgyakat, addig amíg mi a purhabot nyomjuk.
Hagyjuk a purhabot teljesen megszáradni, lesz amilyen lesz, a száradás után úgyis úgy faragjuk ahogy nekünk tetszik.
Érdemes a purhab felső rétegét lefaragni, vagy csiszoló papírral érdesebbé tenni, mivel ez később a takaró anyag felhordásánál majd az előnyünkre válik, ugyanis jobban fog rá tapadni.
Amint készen vagyunk a faragással akkor nincs más dolgunk, mint a száraz(!!!) felületre felkenni a szilikonragasztót, majd arra jó sűrűn rászórni a kókuszrostot. nem szabad elsietni, sem elnagyolni, mert akkor később nem kell utána javítani. Ne sajnáljuk róla a a kókuszrostot, inkább többet rakjunk rá, mert ami felesleges és nem ragad rá az leesik magától. Amennyiben nem tapadt meg elsőre a felület bizonyos részein, akkor ismételjük meg az adott területen a műveletet.

image image

Ez a terrárium (nevezzük így) vegyes eljárással készül, ami annyit jelent, hogy a leendő vízesés környékén oxidfestékes csemperagasztót viszek fel a purhabra. előnye, hogy nem ázik el a kókuszrost és a jávai moha (amit jó lenne felfuttatni) jobban tapad a csemperagasztós háttérre.

image image

image image

A következő teendőnk nem más mint várni…..sokat…
A csemperagasztónak tejesen meg kell száradnia, addig nem tehetünk semmit. Ha úgy látjuk, hogy megszáradt, akkor igény szerint neki is állhatunk javítani azokat a részeket, amik esetleg nem sikerültek úgy ahogy azt előzőleg akartuk (nem tapadt meg a csemperagasztó vagy a kókuszrost stb.)
Következő lépés, ami elég sok türelmet igényel az az lesz, hogy lekaparjuk éles pengével a felesleges fekete szilikont a terrárium oldaláról. Szép lassan haladjunk, ügyeljünk minden részletre mert annál szebb lesz az összkép a végén.
Miután mindent befejeztünk, jöhet a berendezés.

image

 • növények beültetése a tartókba
 • vízpumpa elhelyezése
 • agyaggranulátum beszórása
 • mohák és egyéb tereptárgyak elhelyezése

Az előzőekben ott hagytuk abba, hogy kellene az agyaggranulátumra még egy réteg, ami némileg természetesebb az agyaggolyócskáknál.A legegyszerűbb megoldás a moha. Természetes, a terráriumi állatok szeretik és aránylag igénytelen. Én személy szerint az árterekből szeretek mohát gyűjteni..Ott valahogy nagyobb a választék, legalábbis én még nem csalódtam. Kidőlt, elhalt fákon előszeretettel telepszenek meg, ezekről könnyen el is tudjuk távolítani őket. Természetesen vigyázni kell, hogy a tisztításnál jól eltávolítsuk a felesleges korhadékot. A végeredmény, amit kapunk, az egy mohával benőtt fakéreg. hátfalra, talajra egyaránt tökéletes. Én az alábbi fák behelyezésével folytatom a kis terrárium berendezését.:

image image

image

Az ilyen fák beszerzésével időt spórolunk meg. Energiát nem biztos, mert fel kell őket kutatni és nem garantált, hogy a hozzájuk vezető út “kikövezett” lesz. Nekem például sikerült majdnem térdig elmerülnöm a sárban, mert rossz helyre léptem, de hát ez egy ilyen hobbi..Megérte a fáradozást:)

A behelyezett fák így néznek ki a gyakorlatban:

image image

A növények beültetése óta eltelt pár hét. Szerencsére mindegyik helyre jött és kezdik hozni az új hajtásokat, lassan majd benövik a terráriumot. Jávai mohára figyelni kell, hogy mindig nedves legyen. Neki kell egy kis idő amíg átáll erre a környezetre és végleg rátapad a neki szánt felületre. Ha már kezd “beállni” a terrárium, akkor el lehet kezdeni a növények rendezgetését, hogy merre fussanak. Segíteni kell őket, hogy rákapaszkodjanak a hátfalra, ezzel is növelve a természetesség érzetét.

Ezzel is kész vagyunk!:)

image

image

Köszönöm, hogy elolvastad!:)

Az alábbi leírás “cenzúrázatlan” változata a zsoltm.blogspot.com oldalon olvasható:)

–Zsolt–

11 Comments

 1. Köszönöm! 🙂
  Szerintem elég jól bírják ezt a környezetet. Annyi a változás, hogy fél év elteltével egy kicsit vesztettek a szép zöld színükből, de ettől függetlenül semmi gond velük.
  Persze az igazi az az lenne, ha valamivel be lehetne “füvesíteni” a talajt egy tényleg arra alkalmas növénnyel..de egyenlőre nem tudom hogyan kezdjek neki…ideiglenes megoldásnak, meg szerintem ez megfelelő:)

 2. Mindig esővízzel permetezem plusz néha felengedem a vizet a golyóknál addig, hogy kicsit vízben álljon, kb 1-2napig, majd leszívom a vizet és locsolok locsolok, amíg megint el nem lepi. Mostanság substralt használok, de azt a növényekhez! azt is nagyon óvatosan! Mivel nekem minden növény ami futó, az csak vízben van az agyaggolyók közt, így hatalmas fejlődésnek indultak! Van olyan ficusom ami 2hét alatt 10-15cm nőtt!
  Az izzóra visszatérve, 4db 13-15W energiatakarékos izzó van, ebből van egy exoterrás, ami speciálisan a növényeknek is jó és 2db E27 foglalatú ledes izzó. szóval a fény az kell rendesen! Régebben csak 2-3 lámpa volt de a növények sem nőttek! 🙂

  avatar mimulus
 3. Én orchidea, illetve zöld-növény tápot adagolok a vízhez, ozmozis vizet használok, és automata permetez naponta 2X20 secig. Világítás 3X15 W Sylvania Grolux T8 fénycső, ennyi minimum kellett, eggyel kezdtem, nem nőttek. Most már alakul. Talaj golyók, és azon tőzeg lapok, amik folyamatosan nedvesek, ezen van a moha.

  avatar slyfox
 4. Sziasztok
  Grat nagyon szép
  Kérdésem pl olyan fajok esetében mint páldául viziagám vagy a legu használható e ez a háttér megoldás, gondolok itt a purhab strapabírására. Mivel ha elkezdenek a hátfalon téblábólni nem szakad e le?

  avatar lasius
 5. Szia!

  Szerintem nem lesz vele gond. (de lehet, hogy a későbbiekben lesz más vélemény is).
  Ha a purhab egyszer valahova beköt, akkor azt nem nagyon fogja leszakítani onnan semmi.
  Ettől függetelnül szerintem lehet próbálkozni hungarocellel is. Ugyanúgy faragható, sőt könnyebben ragad rá fel a “vakolat”. Elvileg a lépésálló (eps100) hungarocell elbír egy embert, akkor azt egy agáma bőven nem fogja megrongálni, főleg ha több réteg vakolat van rajta(de az ugye alap).

 6. Szia!
  Nekem is van egy fa darabom mohával benőve. Csak mossam át és tegyem be? Nem viszek be vele valamilyen fertőzés amitől el pusztulnak a békák vagy ilyesmi?

  avatar kicsi45

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..