Hogyan készült – Terrárium I.

Adott egy aránylag kisméretű terrárium(39x30x48). Cél az az, hogy ebbe a kevés térbe építsünk fel egy harmonikus környezetet leendő állataink számára.
Bonyolult technikai elemek nem lesznek benne, csak egy kis csobogó.
Felhasznált anyagok a háttérhez:
 • purhab
 • fa (lehet vasfa illetve szavanna fa is)
 • szilikonragasztó (fekete)
 • kókuszrost (téglában lehet kapni)
 • növénytartó (műanyag pohár, cserép…ami a célnak megfelel..mindegy, mert úgyis beépítjük)
 • műanyag cső (akváriumi levegőztető cső, bármi ami vékony és hajlik)
 • csemperagasztó
 • oxidfesték (barna)

egyéb dekorációs elemek:

 • agyaggranulátum
 • kövek
 • mohával benőtt fakérgek (erdőkben készen kapható 🙂 )

növények:

 • jávai moha
 • szobafutóka
A szilikon ragasztót a terrárium két oldalán elkenjük. Lehet spaklival is próbálkozni, sőt a nagyját érdemes azzal eldolgozni, de a kisebb igazításokra érdemesebb “rászánni” az egyik ujjunkat. Gyorsan elkenjünk és le is törölhetjük a kezünket.
Az egész művelet célja, hogy a (natúr)purhab ne látszódjon oldalt, helyette fekete oldala lesz a terráriumunknak. Ez a megoldás helyettesíti az öntapadós fóliát.
A terráriumot a hátára fektetjük és elhelyezzük a fákat a hátsó üvegen. ha mindez megvan akkor purhabbal be is ragaszthatjuk őket a növénytartókkal, csövekkel együtt.Gyorsan kell dolgozni, mert a purhab hamar köt. nem kell belőle sokat használni, mert úgyis megduzzad.Purhab száradása során jobb és gyorsabb tapadást érünk el ha közben spricceljük a duzzadó felületet. Inkább többször, mint kevesebbszer.
Ez a műveletsor elég gyorsan lezajlik, kb. 5-10 perc alatt végezni kell, mert utána már nehéz korrigálni.Előnyösebb ha van egy segítőnk, aki pl. rakja a háttérbe épített tereptárgyakat, addig amíg mi a purhabot nyomjuk.
Hagyjuk a purhabot teljesen megszáradni, lesz amilyen lesz, a száradás után úgyis úgy faragjuk ahogy nekünk tetszik.
Érdemes a purhab felső rétegét lefaragni, vagy csiszoló papírral érdesebbé tenni, mivel ez később a takaró anyag felhordásánál majd az előnyünkre válik, ugyanis jobban fog rá tapadni.
Amint készen vagyunk a faragással akkor nincs más dolgunk, mint a száraz(!!!) felületre felkenni a szilikonragasztót, majd arra jó sűrűn rászórni a kókuszrostot. nem szabad elsietni, sem elnagyolni, mert akkor később nem kell utána javítani. Ne sajnáljuk róla a a kókuszrostot, inkább többet rakjunk rá, mert ami felesleges és nem ragad rá az leesik magától. Amennyiben nem tapadt meg elsőre a felület bizonyos részein, akkor ismételjük meg az adott területen a műveletet.

image image

Ez a terrárium (nevezzük így) vegyes eljárással készül, ami annyit jelent, hogy a leendő vízesés környékén oxidfestékes csemperagasztót viszek fel a purhabra. előnye, hogy nem ázik el a kókuszrost és a jávai moha (amit jó lenne felfuttatni) jobban tapad a csemperagasztós háttérre.

image image

image image

A következő teendőnk nem más mint várni…..sokat…
A csemperagasztónak tejesen meg kell száradnia, addig nem tehetünk semmit. Ha úgy látjuk, hogy megszáradt, akkor igény szerint neki is állhatunk javítani azokat a részeket, amik esetleg nem sikerültek úgy ahogy azt előzőleg akartuk (nem tapadt meg a csemperagasztó vagy a kókuszrost stb.)
Következő lépés, ami elég sok türelmet igényel az az lesz, hogy lekaparjuk éles pengével a felesleges fekete szilikont a terrárium oldaláról. Szép lassan haladjunk, ügyeljünk minden részletre mert annál szebb lesz az összkép a végén.
Miután mindent befejeztünk, jöhet a berendezés.

image

 • növények beültetése a tartókba
 • vízpumpa elhelyezése
 • agyaggranulátum beszórása
 • mohák és egyéb tereptárgyak elhelyezése

Az előzőekben ott hagytuk abba, hogy kellene az agyaggranulátumra még egy réteg, ami némileg természetesebb az agyaggolyócskáknál.A legegyszerűbb megoldás a moha. Természetes, a terráriumi állatok szeretik és aránylag igénytelen. Én személy szerint az árterekből szeretek mohát gyűjteni..Ott valahogy nagyobb a választék, legalábbis én még nem csalódtam. Kidőlt, elhalt fákon előszeretettel telepszenek meg, ezekről könnyen el is tudjuk távolítani őket. Természetesen vigyázni kell, hogy a tisztításnál jól eltávolítsuk a felesleges korhadékot. A végeredmény, amit kapunk, az egy mohával benőtt fakéreg. hátfalra, talajra egyaránt tökéletes. Én az alábbi fák behelyezésével folytatom a kis terrárium berendezését.:

image image

image

Az ilyen fák beszerzésével időt spórolunk meg. Energiát nem biztos, mert fel kell őket kutatni és nem garantált, hogy a hozzájuk vezető út “kikövezett” lesz. Nekem például sikerült majdnem térdig elmerülnöm a sárban, mert rossz helyre léptem, de hát ez egy ilyen hobbi..Megérte a fáradozást:)

A behelyezett fák így néznek ki a gyakorlatban:

image image

A növények beültetése óta eltelt pár hét. Szerencsére mindegyik helyre jött és kezdik hozni az új hajtásokat, lassan majd benövik a terráriumot. Jávai mohára figyelni kell, hogy mindig nedves legyen. Neki kell egy kis idő amíg átáll erre a környezetre és végleg rátapad a neki szánt felületre. Ha már kezd “beállni” a terrárium, akkor el lehet kezdeni a növények rendezgetését, hogy merre fussanak. Segíteni kell őket, hogy rákapaszkodjanak a hátfalra, ezzel is növelve a természetesség érzetét.

Ezzel is kész vagyunk!:)

image

image

Köszönöm, hogy elolvastad!:)

Az alábbi leírás “cenzúrázatlan” változata a zsoltm.blogspot.com oldalon olvasható:)

–Zsolt–

11 Comments

 1. Köszönöm! 🙂
  Szerintem elég jól bírják ezt a környezetet. Annyi a változás, hogy fél év elteltével egy kicsit vesztettek a szép zöld színükből, de ettől függetlenül semmi gond velük.
  Persze az igazi az az lenne, ha valamivel be lehetne “füvesíteni” a talajt egy tényleg arra alkalmas növénnyel..de egyenlőre nem tudom hogyan kezdjek neki…ideiglenes megoldásnak, meg szerintem ez megfelelő:)

 2. Mindig esővízzel permetezem plusz néha felengedem a vizet a golyóknál addig, hogy kicsit vízben álljon, kb 1-2napig, majd leszívom a vizet és locsolok locsolok, amíg megint el nem lepi. Mostanság substralt használok, de azt a növényekhez! azt is nagyon óvatosan! Mivel nekem minden növény ami futó, az csak vízben van az agyaggolyók közt, így hatalmas fejlődésnek indultak! Van olyan ficusom ami 2hét alatt 10-15cm nőtt!
  Az izzóra visszatérve, 4db 13-15W energiatakarékos izzó van, ebből van egy exoterrás, ami speciálisan a növényeknek is jó és 2db E27 foglalatú ledes izzó. szóval a fény az kell rendesen! Régebben csak 2-3 lámpa volt de a növények sem nőttek! 🙂

  avatar mimulus
 3. Én orchidea, illetve zöld-növény tápot adagolok a vízhez, ozmozis vizet használok, és automata permetez naponta 2X20 secig. Világítás 3X15 W Sylvania Grolux T8 fénycső, ennyi minimum kellett, eggyel kezdtem, nem nőttek. Most már alakul. Talaj golyók, és azon tőzeg lapok, amik folyamatosan nedvesek, ezen van a moha.

  avatar slyfox
 4. Sziasztok
  Grat nagyon szép
  Kérdésem pl olyan fajok esetében mint páldául viziagám vagy a legu használható e ez a háttér megoldás, gondolok itt a purhab strapabírására. Mivel ha elkezdenek a hátfalon téblábólni nem szakad e le?

  avatar lasius
 5. Szia!

  Szerintem nem lesz vele gond. (de lehet, hogy a későbbiekben lesz más vélemény is).
  Ha a purhab egyszer valahova beköt, akkor azt nem nagyon fogja leszakítani onnan semmi.
  Ettől függetelnül szerintem lehet próbálkozni hungarocellel is. Ugyanúgy faragható, sőt könnyebben ragad rá fel a “vakolat”. Elvileg a lépésálló (eps100) hungarocell elbír egy embert, akkor azt egy agáma bőven nem fogja megrongálni, főleg ha több réteg vakolat van rajta(de az ugye alap).

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..