Hogger paludáriuma / moha fal

Sziasztok!

Ide s tova másfél éve körülbelül megakadt a szemem pár gyönyörű terráriumon, aminek szinte az egész hátfalát gyönyörű mohaszőnyeg borította. Akkor elhatároztam, hogy nekem kell ilyen egyszer. Nem sokra rá, el is szántam magam, hogy kísérletezésbe kezdek. Azt azért nem hittem volna, hogy ennyi ideig fog tartani. Azért írom le ezt a kis bejegyzést, hogy hátha meg tudom valakinek könnyíteni az életét és megkímélni a pénztárcáját, akinek ilyesfajta vágyak kavarognak valahol a fejében. Persze lehet, hogy valaki már régóta ilyen háttereket csinál, de én nem találtam róla sehol feljegyzést, ha mégis lenne valaki, vegye tárgytalannak ezt a kis összefoglalót.

Az első próbálkozásom a xaxim volt. Elsőnek a táblákat próbáltam, de semmi eredménye nem volt. Lehet, hogy “hibás” lapokat vettem, de nálam semmi nem zöldült ki belőle még 5 hónap elteltével sem, hiába tápoldatoztam, locsoltam őket. Annyi haszna mondjuk volt, hogy a futó növényeim szépen tudtak kapaszkodni.

Másodjára a folyékony (illetve inkább masszaszerű) testvérével próbálkoztam, ami nálam ugyancsak kudarcba fulladt. Ezt a masszát fél évig hagytam, hogy kibontakozzon, mindenféle eredmény nélkül. A xaximokat ugyan arról a helyről rendeltem, lehet, hogy mind hibás volt…?

Aztán gondoltam megpróbálkozok valamivel. Ha nem akar nekem kinőni a mohám, akkor mi lenne, hogy megfordítanánk a helyzetet, mint a szárazföldön és élő mohát (kezdetben jávaival majd később erdőben szedettel is próbálkoztam) rögzítenék a falra? Úgy festett ez eleve holt ötlet, de nem tudtam, mire vállalkozok… Már alapból felrögzíteni sem volt kutya. Végül megoldottam úgy, hogy magára a xaxim lapokra tűzdeltem oda réz kötöződrót segítségével. Gondoltam még jó is így, mert a xaxim is tartani fogja a nedvességet. Tévedtem. Egyik moha fajta sem marat meg. Nem tudom, hogy a xaximnak köszönhetően, vagy valami másnak, de gondos odafigyelés mellett sem sikerült megtartani bennük az életet. A jávai moha elkezdett sárgulni, mint amikor száraföldön gyepesítünk vele, gondoltam végre sikerült. De aztán hiába vártam, nem zöldült ki újra. Az erdei moha meg szimplán szépen lassan elhalt.

Jó hír; úgy néz ki, hogy egy hónapja megtaláltam a megoldást…

Elérkezett a december 8-ai TP, és mivel úgyis terrárium bővítésben (magasításban) voltam, felfújtam az agyam és úgy gondoltam még egyszer nekivágok a moha hátfal álmomnak.

Vettem kókuszrostból sodort nagyobb lyukméretű rácshálót és egy adag Sphagnum mohát, és egy ecetsavass, gyorskötő szilikont. Otthon megfogtam a hálót, méretre vágtam, körberagasztottam a széleit szilikonnal, felnyomtam a kívánt helyre, és vártam. Amíg megkötött a szilikon, a sphagnumot szálaira szedtem és beáztattam vízbe. Amikor már eléggé stabil volt a háló ragasztása, elkezdtem szépen szálanként, illetve kisebb csoportonként csipesz segítségével betűzdelni a háló rácsai közé. Elég aprólékos munka, én úgy másfél óra alatt végeztem a kicsit több, mint fél négyzetméteremmel. A végére egészen belejön az ember. Aztán már csak a többi növény és az ágak hiányotak. Mivel moha a hátfal, orchideákat, noregáliákat és egyéb epifita fajokat még jobb egyenesen a mohára (a háló rácsai közé) ültetni. A végeredmény már így impozáns volt. Még a száraz sphagnum mohával takart hátfal is jól néz ki. Elkezdtem szépen tápoldatozni, öntözgetni, ahogy az eddigieket is és reménykedtem. Most értem haza másfél hét távollét után és nagy meglepetésemre a moha már alig egy hónap elteltével elkezdett szép zöldülni helyenként!

Képek a folyamatról:

 

Alapanyagok:

DSC_0308

 

A felragasztott háló:

DSC_0300

DSC_0304

 Mohásítás közben:

DSC_0315

 Mohásítás végén:

DSC_0315

DSC_0325

 Végeredmény:

DSC_0343

DSC_0341

 Zöldülés:

SAM_4663

SAM_4665

 

Remélem valakinek hasznára válik ez a kis cikkecske. Ha valami kérdés felmerülni még, csak nyugodtan!

További kellemes brekegésben gazdag napot!

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..