Betegség / Gyufaláb

A www.nyilmeregbeka.hu tenyésztőjeként egy újabb cikkel szeretnék “segíteni” a többi tenyésztőnek.

Azért tettem idézőjelbe a “segíteni”, mert nem tudni ennek a betegségnek a pontos okát, így megelőzni sem tudom, hogy lehetne. A kezelésének sincsen módja.

Az ebihal rendesen fejlődik, semmi tünetét nem mutatja annak, hogy valami gond lenne, élénk, jól eszik. Amikor kezd kijönni az első lába, akkor tűnik elő a probléma. A mellső lábai nagyon vékonyak, izomtalanok. Van, amikor hiányoznak az ujjai, vagy egyáltalán nem is jön ki az első lába. Ami megvan belőle, az merev, mozgásra képtelen. A kis béka fejlődik tovább, visszaalakul a farka, és a szája is átalakul. Amikor eljön az ideje, hogy ki kéne mászni a vízből, akkor képtelen rá, és belefullad. Ha az ember szárazra teszi és támogatja a fejlődését, akkor fejlődik tovább, de az első lábai továbbra is funkció vesztettek maradnak, képtelen használni. Hason csúszva tud csak közlekedni. Ha ugróvillás erdőbe kerül, akkor eszik. Akár hónapokig is életben lehet tartani, de semmi javulás nem várható a lábait illetően. Ebben az állapotában az 1 milliméteres vízbe is belefullad.

gyufalab

beteg állat

jolab

egészséges állat

Kezelésére nincs mód. Az eutanázia az egyetlen megoldás.

A betegség okánál a genetikát szinte teljesen ki lehet zárni, mivel előfordul számos fajnál és hibrideknél is, ugyanakkor nem köthető párokhoz, vagy tényészcsapatokhoz.

Valószínűleg a felnevelés valamelyik tényezője az, ami kiváltja ezt a fejlődési rendellenességet: víz, táplálás, hőmérséklet, tisztaság, vagy akár a petét rakó szülők vitaminellátottsága.

Akár egy vírusos, vagy bakteriális fertőzés is lehet a kiváltó ok, nem tudni.

Érdekes az, hogy ugyanabból a petecsomóból fejlődik egészséges és gyufalábú béka is, teljesen megegyező tartási és táplálási körülmények között.

Azt hiszem, a nyílméregbékás társadalom jelentős része hálás lenne annak a kutatónak, akinek végre sikerülne ezt a gyakran fellépő, és fájdalmas veszteséget okozó problémát megoldania.

Mellékeltem képet és videót, közel azonos korú egészséges és gyufalábú békáról.

 

www.nyilmeregbeka.hu

Breki

 

2 Comments

  1. Eltérő mértékben. Van hogy az átalakuló ebihalak 90% is gyufalábú, de van, hogy csak 10%-a. Előfordul minden fajtacsoportban, tapasztaltam tinctorius-nál, leucomelas-nál, auratus-nál, reticulata-nál, tinctorius*auratus hibridnél, auratus*leucomelas hibridnél, gyakorlatilag amiből csak született utód, ott előfordult.

    avatar Breki

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..