Greg bemutatkozik

Sziasztok!

Kb. 6 éve foglalkozom nyílméregbékákkal. A kezdő faj a D. auratus  (zöld) volt, melyet 1-2 év után már eredményesen szaporítottam. Ezután – korábbi elhatározásom ellenére – jöttek a többiek is, de hát a gyűjtőszenvedély már csak ilyen! Mostanra már a zöld auratuson kívül a faj kék színváltozata, továbbá D. leucomelas és 5 féle  D. tinctorius változat gazdagította a gyűjteményemet. Tavaly beszereztem néhány R. reticulatat is.

image

image image

Az állatok tartásánál mindig a minőséget helyezem a mennyiség elé. Ez alatt azt értem, hogy a gyakori hibákat (beltenyésztés, hibridizáció, túlzsúfolás) megpróbálom teljesen kizárni. Törekszem a gyakori és változatos táplálásra. Tenyésztem a nagy és kis muslicát, a szárnyatlan tücsköt (G. sigillatus) valamint a trópusi ugróvillást.

A hazai börzéken általában találkozhattok velem, mint kiállítóval.

Minden kezdő békásnak sok sikert kívánok, és azt tanácsolom, hogy alaposan olvassanak utána leendő kedvencük igényeinek, mielőtt megvásárolnák!

Greg

11 Comments

 1. Köszönjük Greg. Igyekszünk megtenni amit csak lehet. Tinctoriusból milyen morphokat sikerült tenyésztened? És van eredmény a Ranitomeya Reticulatával? Ők nagy vágyaim, illetve még Ventrimaculaták, bár a Tinctoriusok után lényegében eltérő színezetű lenne az igazi. Mekkora terráriumban tartod a békákat a tenyésztéshez, és milyen ivararányban? Egy-két fényképet töltenél fel esetleg? Mimulussal szívesen segítünk berendezgetni a blogba 😀

  avatar slyfox
 2. Eddig a következő tinctoriusok szaporodtak: Nominat, Azureus, Brasilianer, Citronella. Az előbbi kettőből általában van is eladó, Brasilianerből pár db, a Citronellák csak nyár elejére várhatók. A reticulatak még csak most adultak, őszre várható szaporulat.
  Az ivararány lehet változó, de én a párban (1.1) tartást, vagy max. a triót (1.2) preferálom. A terrárium az egyedszámtól függően 50x50x50-től 70x50x60-ig változik nálam. A túl nagy terráriumba sokkal többet kell etetni a kívánt tápláléksűrűség eléréséhez.

  avatar Greg
 3. Köszönöm, azt hiszem neki kell állnom építeni még egy (pár) terráriumot. Nálam Nominatok (legalább is remélem hogy azok) szaporodnak tavaly év vége óta, a terrárium 60X60X60, és nem túl kedvező az ivararány (1.3) de nincs szívem kivenni közülük senkit. Van róluk pár kép itt a blogon is. A Brasilianer az a

  http://www.tropical-experience.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=49&lang=en

  27-es változat? Mert az elég mutatós.

  avatar slyfox
 4. Szia ! Én vettem is Tőled az egyik terraplázán egy kék auratust, Óbudán meg ugróvillást. 🙂
  Nagyon komolyan csinálod ! Rengeteg békával voltál kiállító. Gratulálok !
  Feltehetnél néhány képet a tenyészterráriumokról . Jártam akváriumi hal tenyésztőnél és azok az akváriumok teljesen máshogy néztek ki mint az otthoni akváriumok, ott se növény, se ajzat se külön világítás, csak egy szűrőszivacs porlasztóval, és egy műanyag rács, amin aláhullanak a peték, vagy egy műanyag cső, amibe belerakják (fajtól függ). Egy akváriumban 2 hal és 5 liter az egész. egy helységben meg kb 50 ilyen “akvárium”.
  Kíváncsi vagyok nyílméregbékánál milyen egy teljesen kiforrott végtelenségig leegyszerűsödött tenyészterrárium.
  Én csak etetni próbáltam szárnyatlan tücsköt, de mindig kiszökik egy-egy táplálék állat, a muslinca, az ugróvillás, meg az ászka fél nap alatt elpusztul magától, de a szárnyatlan tücsökkel még hónapok múlva is összefutottam és szép nagyra nő. Neked nem kóborol pár ? 🙂 Nekem is van kicsi, meg nagy muslincám, az egyik börzén sikerült barna színűt is vennem, szóval már 3 fajt tartok muslincából.

  avatar Breki
 5. Igen, az a Brasilianer.
  A tenyészterráriumaim nem igazán “kiforrottak”, adok az esztétikára is a praktikusság mellett. Én is hobbista vagyok, és szeretek bennük gyönyörködni. Másrészt, a leegyszerűsített, szivacs talajú terráriumokat sokkal gyakrabban kell takarítani, ezáltal az állatokat többet molesztáljuk. Ezért ezt csak a nevelőterkóknál alkalmazom.
  A szárnyatlan tücsök kevésbé szökős, mint a a házi tücsök, de azért aki tenyészti, annak számolnia kell vele, mint itt-ott megjelenő lakótárssal. De ez a muslicára is éppúgy igaz.

  avatar Greg
 6. Azt hiszem megvan honnét származnak a békáim. Nagyon hasonlítanak a jobb alsókra, csak nem annyira sárgák. Nincs véletlenül egy felesleges (eladó) adult vagy subadult Nominat hímed? Félek hogy a három nőstény széthajtja ezt az egyetlen hímet. Szerinted 2.3 arányban jól benövényesített 60X60X60-as terkóban megélnének? Azért az sem lenne követelmény hogy agyonverjék egymást.

  avatar slyfox
 7. Nem javaslom a csapat bővítését, az utólag behelyezett állat általában a rangsor aljára kerül, így a hímed valószínűleg terrorizálná az újat. Egyébként a Nominatok kivételesen nálam is 1.3 ivararányban vannak, és szaporodnak kitartóan egy 60x50x60-as terráriumban. Nem ideális, de – kisebb birkózásokat leszámítva – jól megvannak a nőstények. A hím is jól bírja a “tempót”. 🙂

  avatar Greg
 8. Ok, megnyugtattál valamennyire, mert amúgy abszolút problémamentes a csapat, a nőstényeknél inkább azt látom, hogy békésen megosztoznak, semmint birkóznának. Nagyon vidám, amikor ketten-hárman elkezdik masszírozni a fiút, az szegénykém kényszeredetten brekeg párat, majd próbál arrébb húzódni. Erre pedig a nőstények mint egy vonat úgy mennek utána, és halad a szerelvény fel-alá a terráriumban.

  avatar slyfox

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..