Egy év a nyílméregbékákkal

Napra pontosan egy éve történt, ami jelentős változásokat hozott az életemben. Ellátogattam dr. Kis István nyílméregbéka tenyésztőhöz…..

De hogy ne rohanjak ennyire előre, pár mondat az előzményekről. Lassan 15 éve foglalkozok afrikai sügérekkel, több mint 10 ezer liternyi akváriummal, így rendszeres látogatója vagyok kisállatboltoknak is. Az egyik alkalommal egy pulton lévő mini terráriumba lévő madagaszkári gekkón akadt meg a szemem. Csodálatos színeivel egyből elvarázsolt, így nemsokára már otthon gyönyörködhettem benne. Ekkor ismerkedtem meg a terrarisztikával, és kezdtem nézelődni a neten, milyen terráriumokat is tudnék a gekkónak készíteni. Ahogy keresgettem, csodálatosnál csodálatosabb képeket találtam, de csakhamar rájöttem, hogy ezek nem biztos, hogy a gekkónak való.(a tápláléknak betett tücsök könnyen szétrágja a növényeket)

Így találkoztam először a nyílméregbékákkal, mint a csodálatos viváriumok miniatűr drágaköveivel. Nagyon megtetszettek, noha élőben még sosem láthattam őket. Ekkor vettem fel a kapcsolatot dr. Kiss Istvánnal, aki rendkívül segítőkészen fogadott és látott el jó tanácsokkal. Akkor még úgy gondoltam, hogy csak a nála korábban lefoglalt néhány Dendrobates tinctorius citronella fogja díszíteni elkészült viváriumomat, de a látogatás mindent megváltoztatott.

A csodálatosnál csodálatosabb nyílbéka fajok és változatok élőben még látványosabbak voltak, mondhatjuk szerelem lett első látásra. Persze az István figyelmeztetett, hogy könnyen „túlzásba lehet esni” ezekkel a gyönyörűségekkel, a számtalan változat miatt, de akkor még megmosolyogtam.(korábban ugyanígy jártam az afrikai sügérekkel is.) Mondani sem kell, hogy az első látogatás után ész nélkül, csaknem 20 békával érkeztem haza. Persze az eredményes muslicatenyésztésről ekkor még fogalmam sem volt, de szerencsére a könnyen beszerezhető napos tücskökkel ideiglenesen kihúztam, míg be nem indultak a muslicatenyészetek.

 Ezután próbáltam minél többet megtudni ezekről az állatokról és tartásukról, így hamarosan megismertem a dendrobase.hu oldalt is. Rendkívül sok hasznos információt és kedvcsináló fotót, hozzászólást találtam az oldalon, amit itt külön szeretnék megköszönni az üzemeltetőnek, a cikk íróknak  és kommentelőknek is. Persze azért a hiányérzet is folyamatosan bennem van, megdöbbentő, hogy egy ilyen csodálatos hobbinak ilyen kevés követője van Magyarországon.

Sorban kezdtem el „gyártani a terráriumokat” és az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy lehet élethű biotópokat varázsolni ezekbe a  mini rendszerekbe, hasonlóan a külföldi oldalakon láthatókhoz. Persze a berendezés sokszor egysíkúnak sikerült, sajnos Magyarországon viszonylag korlátozottan beszerezhetők a esőerdő terráriumokba való növényfajok.

A terráriumok elkészülés után további nyílméregbéka fajok beszerzése következet, így jelenleg 15 faj csaknem 100 egyedét tartom. A tenyésztők közül külön köszönettel tartozok dr Kiss Istvánnak, Hévizi Gergőnek, Domján Esztiéknek, Andreas Wernernek és Holger Wichnek, akik segítettek a békák beszerzésében, illetve Nahóczky Endre hobbistának aki nagyon sok hasznos tanáccsal látott és lát el most is folyamatosan.

Azóta a békák is elkezdték a szaporodást, jelenleg csaknem 150 ebihalam van, és az elsők már meg is kezdték az átalakulásokat.

Bár tudom hogy egy év tapasztalatai egy ilyen hobbynál csak morzsáknak számítanak, rövidke összefoglalómmal mégis kedvcsinálót szerettem volna csinálni, hogy minél nagyobb legyen a nyílméregbéka tartók száma országunkban is.

4 Comments

 1. Remek az irasod es kedvcsinalo en pont 1 kezdo nyilmeregbeka tarto hobbysta allatszereto lennek sajnos az akvarisztikaba belebuktam nem sikerult a tropusi diszhal tartas..max egy
  kisebb akvariumban igenytelenebb aranyhalakat fogok tartani de nem komojabbat.

  nagyon orulok hogy Magyarorszagon is trejed ennek a csodas egzotikus es viszonylag egyszeruen tarthatao de nagyon latvanyos szines 2 eltu mozgo kuszo ugralo elo dragakoveknek a tartasa valosagos egzotikus kis hangulatforras bekes csendes otthonunk meleyen behozva az esoerdok csodalatos vilaganak kis keresztmetszetet.
  en egy egyszerubb terrariummal inditanek sok szep novennyel es 4-6 bekebol alo populacioval berendezve amit nevelgetnek es szaporitanak szakszeruen.
  🙂
  50 eves Biologus vagyok:)

  avatar Gabo a beka

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..