Broméliák a terráriumban 2.

Dyckia nemzetség

Brazília száraz, déli részeinek lakói ezek a növények, melyek a köves talajon vagy sziklákon telepednek meg, és Melocactusokkal, Pilsocereusokkal alkotnak növénytárulást. Gyakran a füves aljnövényzetben megbújva találhatók meg. A növények levélrozettája 20 cm-től 60-80 cm-ig terjedhet, fajtól függően. A levélrozetta színe a zöldtől az ezüstszürkéig változhat. A zöld színűek levele tűző napon gyönyörű vörösre színeződik. A levelek vékonyak, kétoldalt fogazottak. A levélvégeken egy darab nagyobb tüske található. A növény inkább emlékeztet egy Agave-ra mint egy broméliára. Ennek ellenére növénykedvelőknek ajánlható nemzetség, hiszen kaktuszokkal, pozsgásokkal együtt könnyen tarthatók. A levélrozetta díszítő értéke mellett virágot is hoznak. A virágzat fajtól függően 20-60 cm. A virágok egyesével nyílnak, harang alakúak, citromsárgák vagy narancsvörösek lehetnek. Virágzás után az anyanövény nem pusztul el, hanem a sarjakkal együtt telepet képez. Télen alacsony hőmérsékleten, 5-10 oC-on teleltessük. Nyáron tegyük ki a tűző napra, ott lesz igazán szép.

Ismertebb fajai: D. cinerea, D. fosteriana, D. brevifolia, D. rubra
A száraz félsivatagi terráriumok díszítő növényei lehetnek.

 

Guzmania nemzetség

Közép- és Dél-Amerika forró, trópusi esőerdeinek lakói. A levelek puhák, sötétzöldek, egyes fajainál márványos rajzolattal díszítettek. A Guzmaniak nagy méretű tölcséres broméliák, melyek kedvelik a fényárnyékot, a napi permetezést, a magas hőmérsékletet és páratartalmat. A virágzat 40-80 cm-re kiemelkedő, bunkószerűen megvastagodott virágzati fellevelekből áll, melyeknek színe igen változó, a sárgától a tűzvörösig terjedhet. A virágzati fellevél védelmében egyesével nyílnak a fehér vagy citromsárga csöves virágok, melyek csak 1-2 napig díszítenek. A virágzati fellevél díszértéke viszont 6-8 hónap is lehet. A cserepes dísznövénytermesztésben jelentős nemzetség, elsősorban a G. lingulata hibridek kerülnek forgalomba, melyek hosszú díszítő értékű, aránylag igénytelen szobai dísznövények. Gondozásuk során ügyeljünk arra, hogy a tölcsérben mindig legyen víz. Hőigényük egész évben 20-25 oC. A tűző naptól óvjuk őket.

Ismertebb fajai: G. dissitiflora, G. musaica, G. minor, G. zahnii
Ritkább, gyűjteményekben megtalálható fajok: G. andreana, G. andretteae, G. conifera

Írta:

Horváth Ferenc
www.fehernyirfa.hu

2 Comments

  1. Pingback: Neoregelia gyűjtemény | DendroBase.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..