Broméliák a terráriumban 1.

Szobanövények az őserdők fáiról: a broméliák

A broméliák Közép- és Dél-Amerika trópusi, szubtrópusi vidékeiről származó fán lakó növények. Hazájuk Mexikótól egészen Argentináig terjed, ahol különböző klímaviszonyok között élnek. A tölcséres fajok meleg és nedves eső- valamint köderdőkből származnak. A bromélia család egyetlen képviselője az ananász, melyet nem díszértéke miatt, hanem terméséért termesztenek a trópusokon. A broméliákra jellemző, hgoy a levelek tölcsért alkotnak, melyek víztározóként szolgálnak. A növény ebben esővizet és szerves anyagot halmoz fel. A természetben a broméliák tölcsérében apró hüllők, nyílméregbékák élnek. A broméliák virágzatára jellemző a hónapokon át díszítő virágzati fellevél. Az ezen nyíló valódi virágok csak néhány napig díszítenek. Megporzásukat a természetben a kolibrik végzik. A megtermékenyített magvak húsos terméseket hoznak létre, melyek éretten felnyílnak, és belőlük a repítőszőrrel rendelkező magvak kihullanak. Hazánkban a tölcséres fajok közül a leggyakoribbak az Aechmea, Billbergia, Cryptanthus, Guzmania, Neoregelia, Nidularium, Vriesea és Tillandsia fajok képviselői, valamint ezek hibridjei.

A broméliák nevelése:
Könnyen nevelhető szoba és terrárium növények. Melegigényesek, egész évben 18-25 Co közötti meleget kívánnak. Nagyon fontos, hogy a levéltölcsérben mindig álljon lágyított- vagy esővíz. A tövüket ne öntözzük túl, de legyen egész évben nedves. A napi párásító permetezést meghálálják. Lakásban virágzatukkal általában hat hónapig díszítenek. Virágzás után viszont az anyanövény fokozatosan elpusztul, de eközben több sarjat is kinevelhet. A növényeket sarjleválasztással szaporítjuk. Mikor a sarjak elérték az anyanövény nagyságának a felét, akkor éles késsel válasszuk le őket. A leválasztott sarjakat 60% tőzeg, 30% vörösfenyőkéreg és 10% hungarocell golyócskák keverékébe ültessük. A fiatal sarjak nevelése megegyezik az anyanövényével. A broméliák tápoldatozására 1 ezrelékes lombtrágya oldatot használjunk. Ez lehet Orchid Quick Plus vagy Wuxal.

A broméliák tulajdonképpen mindentűrő szobanövények, melyek közül sok fajuk és hibridjük a virágzási időn kívül is díszít szép levélmintázatával. Ilyen díszértékkel rendelkező broméliák pl. a Vriesea tesselata, Vriesea splendens, Guzmania musaica, Neoregelia carolinae, Aechmea chantinii és a Cryptanthus fajok.

A növények beszerzése:
A bromélia hibridek minden virágboltban megvásárolhatók. A tiszta fajok botanikus kertekből, magángyűjtőktől, külföldi bromélia társaságok börzéiről, valamint a Magyar Orchidea Társaság kiállításain szerezhetők be. Lehetőleg egészséges, kifejlett növényeket vásároljunk, melyek a későbbiekben sarjakkal tovább szaporíthatók.

Írta:

Horváth Ferenc
www.fehernyirfa.hu

2012. január 15. Növények Írta: mimulus 8 hozzászólás »

8 hozzászólás a(z) “Broméliák a terráriumban 1.” bejegyzéshez

 1. avatar Breki szerint:

  Megnéztem a honlapot. Jó lenne valami árlista ! A kifejlett méret cm-ben is érdekelne !

 2. avatar mimulus szerint:

  Szia!

  Több fajta bromélia is van nekik. Én mindig ott vásárolok! A cikk még 3 részben fog folytatódni! 😉 Ha érdeklődsz, Ők elmondanak mindent. 🙂 Tényleg csak szépet kaptam eddig, sokszor olyat, hogy több sarjat hozó növényt. Árlista is szokott lenni, de inkább amikor jó idő van a postázás miatt, meg hogy milyen egyedek vannak kínálatban!

 3. avatar Breki szerint:

  Valami egészen aprót szeretnék, ami hosszú indákon sarjadzik, a Neoregelia tarapatensis-t néztem ki. De sajnos a valós méretet nehéz a kép alapján megbecsülni. Akkor kivárom a jó időt az árlistával, meg a választékkal. 🙂

 4. avatar mimulus szerint:

  Érdemes érdeklődni jelenleg mit tudnak adni! Ami egészen kicsi és szokott lenni neki az a Neoregelia liliputiana, persze ha Neoregeliat nezel! Cryptanthus-ok is nagyon szépek!

 5. avatar jamsy szerint:

  Már írtam egy kérdésnél nem olyan régen, de nem árt újra.
  A Fűvészkertben jó áron lehet vásárolni többek között broméliákat, orchideákat.

 6. avatar mimulus szerint:

  Köszönjük! 🙂
  Sokan nem tudunk elmenni a fűvészkertbe, ezért jó ha van több lehetőség. Ott postáznak? Itt a Fehérnyírfánál azért jó, mert különleges darabokat is be lehet szerezni.

 7. avatar Breki szerint:

  Én biztos elmegyek, a “fehér nyírfá”-hoz, meg a nagy orchidea kiállításra is . 🙂
  http://eocbudapest.hu/?lang=hu

 8. avatar jamsy szerint:

  A Füvészkert sajnos nem postáz, de ha véletlen Pesten jársz érdemes benézni. van belébő – azt hiszem 700Ft – de mégéri, még ha nem vásárolsz akkor is.

 9. […] Broméliák a terráriumban 1. […]

Vélemény, hozzászólás?