Breki díszterráriuma

A díszterrárium fejlődése

50 cm széles, 80 magas és  180 cm hosszú. Egy nagy lyukas kidobott akvárium volt. Az alja el volt törve, ragasztottam bele foltokat üvegből, azóta semmi baja.

A közepe tájékán volt egy nyílás az akvárium vezetékeinek, ezt átalakítottam szellőzőnyílásnak.  A hátteret hungarocellből és purhabból csináltam, az üveghez akváriumragasztóval rögzítettem.  Az egész hátteret flexibilis csemperagasztóval vontam be, amihez vasoxidos feketét kevertem.  Az egyik üvegtetőt szellőző rácsra cseréltem, a fedőbe egy számítógép ventillátort szereltem. Külső szűrő segítségével patak kanyarog végig a terráriumban. Egy exoterás ködgnerátort is van a patakban, természetesen úgy, hogy a békák ne férjenek hozzá.  Esőztetőt is építettem be, ami  gardenás mikrószórófejekből áll. Az „esővíz”  egy külső tartályból jön, a szükséges nyomást  magasnyomású mosó szolgáltatja (elég hangos, ezért úgy van időzítve, hogy akkor menjen, amikor nem vagyunk otthon).  A világítás neoncsövek a tetőben. Minden elektromos alkatrészt időkapcsolós konnektorba van dugva. Talaj nélküli a terrárium. Rossz tapasztalataim voltak a talajokkal, mindig nagyon szennyezték a vizet. Vízi, mocsári és tillandsia növényekkel rendeztem be. Természetesen a növényekről is eltávolítottam minden talajt. A régi terráriumomból tettem át vizet, hogy „beoltsa”. Kezdetben homályos volt a víz és mocsár szagot árasztott az egész terrárium. Ahol csak víz érte, ott barna alga uralkodott el, majd zöld alga, majd fonalas zöld alga. Próbáltam jávai és egyéb  akváriumi mohát betelepíteni, de sikertelenül. A növények is rendszeresen tönkrementek.  Ahogy telt az idő, kezdte a jávai és az egyéb moha egyre jobban átvenni az uralmat, a növények is jobban érezték magukat, a víz tisztább lett. Ahogy kezdett kialakulni a mini esőerdő, egyre jobban életre kelt minden. A mocsárszag is elmúlt, erdei avar, most már mohaszőnyeg illata lett. A vize kristálytiszta, soha nem cserélem. Az esőztető úgy van beállítva, hogy annyi vizet juttat be, amennyi elpárolog. Az „esővízbe” Sera akváriumi növény mikró és makró elem oldatot keverek.


Mivel díszterrárium olyan növények vannak benne, ami tetszik : pici orchideák, szakáll broméliák, törpe gránátalmafa….. A békák is több fajból vannak auratus, azureus, leucomelas, galactonotus, bicolor, trunkatus, stelzneri.  Jól elvannak együtt, brekegnek, petéznek. Habár dísznek vannak, ha jók a peték felnevelgetem a békákat. Legtöbbször fajtiszták a kisbékáim, természetesen hibridjeim is voltak már (auratus*trunkatus, leucomelas*auratus).

 Breki

9 Comments

 1. Gyönyörű, és hát a méret. Nekem még nincsenek békáim, illetve a hely se adott, de a jövő év végére valami hasonlót szeretnék, térelválasztóként a lakás díszét megalkotni.

  avatar jamsy
 2. Szia!
  Gratula a szép terráriumhoz! Én is hasonlót csinálok most… lenne egy olyan kérdésem, hogy az esőztető rendszerhez milyen vizet használsz? illetve milyen víz lenne megfelelő, desztilált ví, ozmozis víz, esetleg esővíz?

  avatar RedEye
 3. Csapvizet használok. Teszek bele akváriumi növényeknek való tápoldatot, de a sima csapvíz is jó. Kicsit vízkövesedik, de nem gond. A szakirodalom szerint az esővíz a legjobb.
  Szerintem sokan túlmisztifikálják. Jó a sima csapvíz is. Jól érzik magukat így is a békák.

  avatar Breki

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..