Breki bemutatkozik

3 éve találtam ki, hogy nyílméregbékákat szeretnék tartani. Bárhol jártam, mindenki le akart beszélni róla. 2 hónappal előtte nekiálltam muslincát tenyészteni. Aztán vettem egy börzén :  4 auratus, 3 vitatust, 4 leucomelast.  Azt hittem, hogy nagyon jól megy a muslinca tenyésztés. Így visszagondolva, nem ment valami jól.  Egy fél éven belül szép lassan kinyiffant a 3 vitatus és 3 auratus. És nem tudtam, miért. Aztán ráéreztem a muslinca tenyésztésre és egycsapásra jókedvűek lettek a békáim.  Mostanra az ugróvillás és az ászka tenyésztés is jól megy. Amikor csak tudtam, mindig mentem börzére, és mindig újabb békákkal tértem haza. Most már rengeteg békám van ! Már nagyon zsúfolt a vivárium !

image image

Ráadásul elkezdtek szaporodni. Már 7-t fel is neveltem és jelenleg van 18 ebihalam. Most készül az új lakhelyük. Én nem tenyésztő vagyok, csak dísznek tartom őket.

Bal oldalt D. leucomelas, jobb oldalt D. auratus növendékek:

image image

Az ugróvillásaimról és az ászkáimról letölthető videók:

ászkák

ugróvillások

Breki

8 Comments

 1. Helló!

  Köszönjük a bemutatkozást! 🙂
  Erről a nagy akvárium építésről írhatnál majd nekünk, ahogy elnézem hatalmas lesz és nem egy hétköznapi alakja van! A vegyes tartás eredménye? nem alakulnak ki hibridek? nem kavarodnak az állatok ?

  avatar mimulus
 2. Hmmm, ismerős az az 5 Ft-os kép. Üdv az oldalon Béka 😀 Én megint buktam 10 petét, de legalább az első négy stabil volt. Az ászka tenyésztésről írhatnál, az ugróvillás nem gond, mi a különbség?

  avatar slyfox
 3. Béka lettem volna, itt is, csak az ékezetet nem sikerült . 🙁 Valószínűleg az én “digitális analfabetizmusom” az oka. A képeket sem tudtam feltölteni. De a honlap szerkesztője sokat segített.
  Rengeteg pete nekem sem kezd el fejlődni, és a fejlődő embrióknak a 20 %-a elhal (,különben már több száz békám lenne). Ha már kikelnek a petéből, akkor “elpusztíthatatlanok”. 🙂 Ha gondot észlelsz az embrionális fejlődésben valamelyik petében, akkor azt sürgősen el kel különíteni!
  Az ászkákat egy békástól kaptam. Kicsik, fehérek és fehérek is maradnak, nem nőnek olyan nagyra mint a hazaiak. A békák szeretik. Valószínűleg valami trópusi faj. Ugyan úgy tartom őket mint az ugróvillásokat. Ők is lemezes díszhaltápot esznek. Eddig úgy gondoltam, lassabban szaporodnak mint az ugróvillások, de most nagyon belendültek (ez látszik a videón is).
  Ha Budapesten jársz, adok belőlük. Vagy írd meg a postacímed és küldök Neked. bujdosoaron@c2.hu

  avatar Breki
 4. Kedves Breki!

  Egyik korábbi kommentben olvastam, hogy te vegyesen tartod a békákat. Nekem is hasonló elképzelésem van és szintén csak díszként, nem tenyésztési célból foglalkoznék velük. Korábban is szerettem volna terráriumot, főleg a paludáriumok érdekeltek, de sosem volt elég helyem hozzá. Jelenleg a tervezésnél tartok, próbálom a “szakirodalmat” áttekinteni, infót gyűjteni, kiállítások… stb. Nem akarom elkapkodni a dolgot és a terrárium elkészülte után is várnom kell, mire a növények életközössége beáll illetve az élelem forrásokat is be kell stabilan állítani.
  Azt szeretném kérdezni, hogy a méret – nyilván – nagyban befolyásolja az élelemsűrűséget. Van-e erre vonatkozóan valamilyen adat, vagy leírás, ami alapján az egyensúly beállítható? Elképzelésem szerint 80*60*60 méretű terráriumom lenne.
  A másik kérdés, amely foglalkoztat, hogy az egyik kommentben szó esett az un. alsó szintre vonatkozó szellőzésről. Ennek milyen kialakítási módjait ismeritek és valóban elengedhetetlen-e?
  Olvastam az édesvízi mangrove jó hatásfokú vízszűrési képességéről is, erről mi a véleményetek?
  Idemásolok egy videót, valami hasonlót szeretnék kialakítani. Ami ebben a rendszerben tetszik, hogy a víz csak csepeg és nem egy sebes patakként folyik, emiatt a kövek elég nagy felületet biztosítanak a párához, valamint jó búvóhelyet nyújthatnak a békáknak (persze szerintem).
  http://www.youtube.com/watch?v=nG55dX6uTFk

  Mivel még elég zöldfülű vagyok, szívesen fogadok minden hasznos tanácsot, melyeket előre is köszönök.

  avatar strawberry
 5. Ha a fajok leírásait megnézed, ott találsz ajánlásokat a telepítési sűrűségre.
  A szellőzéssel kapcsolatban, csak a teljes átszellőztetést tudnám ajánlani, mert különben penészedni fog, és a növények nem nagyon nőnek, ha nincs légáramlás.
  Jó ha a víz mozog és nagy felületen, tele lesz mohával, és az is szűri. Ha jól beáll a terrárium a növényzet tökéletes biológiai szűrést végez. Édesvízi mangrove-ről nincs tapasztalatom, de szerintem nem érdemes túl bonyolítani, a jávai moha is tökéletes, és azt kapsz állatkereskedésben. A békák a szárazabb részen keresnek pihenő, búvó helyeket maguknak. De a párolgatáshoz tökéletes a csordogáló, csöpögő fal.

  avatar Breki

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..