Puffadás

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, reggelre az egyik auratusom gyanúsan "felpuffadt"
állapotban találtam......nem nagyon javult, és fogalmam sincs mi van vele!
Nem változott a táplálék amit kapnak, sem a vitamin készítmény,
ugyanannyi fény érte őket, mint eddig....semmilyen körülmény nem magyarázza
az állapotát!!!!! Ötletem sincs, hogyan tudnék segíteni rajta....vagy hogy
lehet e még!!!! Kérlek benneteket, ha van valami ötlet...segítsetek!
Nagyon köszönöm!
üdv.: Margó

12 Comments

 1. Nekem is felpuffadt egy kis (gyerek) békám ! Jó lenne, ha kiderülne végre, hogy mi ez, és mit tehetnénk ellene ! Aktív, de olyan kerek, hogy a lábain nem megy, inkább csak billeg, még a szeme is kidülledt, enne de ilyen állapotban elvéti a vadászatot. Félek, hogy annyira felpuffad, hogy megfullad, vagy a szíve áll le ! Mit lehet csinálni ilyenkor egy 1-1,5 cm-es békával ? Mi lett az auratusszal ?

  avatar Breki
 2. Már nagyon rosszul nézett ki a béka. Leszívtam . Vettem a legvékonyabb tűt fecskendővel (inzulinos). Oldalról átlátszódott a béka, hogy a torka meg a hasa alatt nincs semmi. Víztiszta folyadékot szívtam le onnan. A torka alól szívtam. Sokkal jobban lett, javult a mozgása is. Persze nem jött ki minden folyadék, mert nagyon aggódtam, nehogy megsérüljön. Drukkoljatok, hogy most már megjavuljon magától !

  avatar Breki
 3. Itt hosszú szállítás, esetleges stressz, áttelepítés is közre játszhatott. Még arra gondoltam, hogy a reggeli vedlését nem tudja valamilyen ok folytán megcsinálni : túl alacsony páratartalom vagy ……? És a vedlés hiányában nem tud párologni a bőre és azért gyűlik fel benne a folyadék a bőre alatt. Amikor meg már fel van puffadva, akkor már jóformán mozgásképtelen, így már kizárt, hogy vedleni tudna, és a folyadék tovább gyűlik.

  avatar Breki
 4. Sajnos elpusztult a kis beteg. A fő baj az volt, hogy nem tudott enni és teljesen legyengült, míg végül feladta. Megvizsgáltam mikroszkóppal a folyadékot ami volt benne. Bakteriális fertőzésnek tűnt. Végső következtetésnek azt vontam le, hogy ez valami egyszerű hétköznapi baktérium lehet, ami mindenhol jelen van és egy legyengült állapotban úrrá lett rajta. A legyengülés okának legvalószínűbbnek a hideg hatást tartom. (A Margó békája is télen betegedett meg.) Úgy látom ebihalon is előfordul, és az is elpusztult:

  http://terrarista.hu/index.php?mod=gallery&img=6956

  Talán ha a folyadékot hamarabb eltávolítom…..? Gyógyszert nem tudom hogy lehetne adagolni békának…..? Mindenesetre ha egy béka 3-4-5 napig nem tud enni, akkor úgy legyengül, hogy az az állapot már megfordíthatatlan, az biztos ! Ha bárki így jár, azt tudom javasolni minél hamarabb cselekedjen, akár radikálisat is.

  avatar Breki
 5. Jó régi téma,de hátha valaki visszanézi.
  Nekem is volt egy felpuffadt békám,kifejlett nőstény,a torka alatt nőtt először két szimetrikus dudor majd másnapra az egyik borsó méretűre duzzadt.Elvittem dokihoz,igen dokihoz!(már voltam nála,akkor megmentette a békáimat,egy ocsmány baktérium fertőzésük volt,ami zabálta a lábaikat,de ez másik történet csak azt akartam kihozni,hogy van olyan doki,aki látott már békát és nem az az első kérdése,h milyen fajta!?)
  Megnyomkodta,minden irányból,azt mondta,h millió dolog okozhatja baktérium,stressz,veseelégtelenség… az lehet a következő lépés,h belülről a szája felől megnézni,de az altatást valszeg nem élné túl,így ezt inkább kihagytuk.A kedve jó volt a békusnak,evett,így abban maradtunk,h vigyem haza és figyeljem,ha valami van rögtön vigyem,hát nem volt semmi,pár nap alatt lelohadt,elmúlt.Azóta is jól van petézik,a peterakás előtt szinte mindíg beduzzad neki,de 2nap alatt elmúlik és közel nem olyan nagy,mint legelőször.Talán a peterakásistressz…:)
  Rákérdeztem erre a folyadék eltávolítós dologra az orvosnál,azt mondta, ez a lehető legrosszabb dolog,amit ilyenkor tenni lehet!Valószínűleg csak nyirokfolyadék jönne ki és még hosszú percekig magyarázott,hogy miért ne,de azt már nem jegyeztem meg.A lényeg:
  Puffadt békát nem szúrkálunk!

  avatar domjaneszti
 6. Érdekes lenne, a doki elérhetősége, hátha más is visz hozzá békát.
  Már egy kis termetű béka növedéket (kb 1.5 cm) nem igazán lehet napokig megfigyelgetni, mert ha 2 napig nem eszik, akkor már visszafordíthatatlanul el fog pusztulni ! Tehát ha valamit nagyon gyorsan nem tesz az ember, nem tud enni, akkor annyi. A késlekedés, a megfigyelés, vagy a magától való meggyógyulásra való várakozás biztos pusztulás ! Szerintem.

  avatar Breki
 7. Dr Gál János vagy Dr Sátorhelyi Tamás elég könnyű megtalálni az elérhetőségeiket!
  Nem akarok vitatkozni,nálam ez volt és valószínűleg a 2 estet nem ugyanaz még csak nem is hasonlít.

  avatar domjaneszti
 8. Sziasztok.
  Lehet, hogy nagyon nagy hülyeséget írok, de ilyen tünetet én díszhalaknál is tapasztaltam. Hasvízkór a betegség neve és a tünetek nagyjából megegyeznek az Áron által leírtakkal. Az állat egész teste felfúvódik és átlátszó vízszerű folyadékkal telik meg. Az akvarisztikai könyvek szerint az állat bélrendszere elzáródik és nem tudja kiüríteni a testből a folyadékot, ami vmi bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Nálam is többször előfordult csapatban tartott halaknál is, melyek ugyan azt a táplálékot kapták mint a többiek. Ami még érdekes, hogy 1 példányt sikerült megmentenem hasonló képen Áronhoz én is lecsapoltam a folyadékot az állat testéből plusz baktériumölő szer használata és párnapi éheztetés. Szerencsére a hal megmaradt és még sokáig tovább élt. Nem tudom mennyire használhatók ezek a dolgok a békáknál mivel még csak most szeretnék belekezdeni, de remélem kicsit tudtam segíteni. 🙂

  avatar zozo04

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..