Attila terráriumai

Sziasztok!

Még nagyon új vagyok a nyílméregbékások között, korábban “csak” tanganyika tavi sügérek tenyésztésével foglalkoztam. Első terráriumom novemberben építettem meg, azóta viszont rabja lettem ezeknek a biótóp mini élőhelyeknek és a nyílméregbékáknak.

Kezdő terráriumom egy 900  literes bútorakvárium berendezésével kezdődött. Viszonylag sikeresen,szerencsére minden növény megmaradt benne, mára már szépen elszaporodtak. Különösen a jávai moha fejlődik erőteljesen, szépen kezdi benőni a műszikla hátteret a vízesés mentén. A xaxim talaj egyenlőre még semmi zöldülést nem mutat három hónap alatt, de azért még reménykedek. Ebben még nincsenek békák, talán a későbbiekben, nagyobb testű, mozgékonyabb fajokat telepítenék belé.

 

900 literes nappali

900 literes terrárium

A többi terrárium lényegesen kisebb, 50-60X50x50 cm. A berendezésnél próbálkoztam a természethűséggel,persze több kevesebb sikerrel. Háttérnek kezdetben vékonyabb parafalapokat használtam, majd Zsolt ajánlásával a purhabos módszerrel kísérleteztem, annyi különbséggel, hogy a ragasztáshoz nem ecetes ragasztót használtam, és a kókuszrostot xaximmal kevertem. Békák közül a könnyebben beszerezhető fajokat(D.azureus, brasil, citronella,powderblue,auratus zöld és kék, leucomelas, Ph.bicolor) tartom 5-7 fő csoportokban, egyenlőre még kevés tapasztalattal.

 

Későbbiekben újabb terráriumok megépítését is tervezem, a módszer fejlesztésével, remélhetőleg újabb békafajok tartásával együtt.

Attila2

9 Comments

 1. Sziasztok!

  Köszönöm a véleményeket!Talán a davallia bírja a legkevésbé a terráriumi körülményt nálam, ugyan sokszor hoz új hajtást, de azok egy-két hónap után elhalnak! Igy inkább csak vegetálnak.
  A dekorációhoz mangrove és “red moor” gyökeret, valamint tőzegláp gyökeret használtam!
  A mangrovet asztalos barátom darabolja szét,így egy nagyobb darabból akár 8-10 a terrárium falához hozzásimuló darab jön ki. A tőzeglápgyökeret különösen ajánlom békásoknak,olcsó, nagyon időtálló, abszolút nem penészedő dekoráció a terráriumban.

  avatar Attila2
 2. Kedves Eszti!

  A zöld auratusok, amiket Tőletek hoztam, nagyon jól vannak, mégegyszer köszönöm! Nagyon szép állatok!

  Kedves Zsolt!

  Azok a növények a Hálóslevél(Fittonia )fajok közül valók.Tipikus trópusi esőerdei fajok, igénylik a párát, de annélkül is jól megvannak.Nálam talán az egyik leghálásabb fajok terráriumi körülmények közt. Szinte mindegyik terráriumomba tettem, bírja a pangóvizet, nem rothad a levele ha víz éri, betegségekre abszolút nem hajlamos. Láttam olyan paludáriumot, ahol a vízbe ültették, nálam(900 L terkó)vannak amik fadarabok üregébe vannak beleültetve, vagy sekély vízbe beleállítva.Gyenge fénynél kissé nyurgul, de a hajtás lemetszésével bokrosodást lehet elérni. A lemetszett hajtások simán a terráriumtalajba belenyomva is megmaradnak, idővel legyökeresednek.
  Nagy előny még a fajnak, sokféle színváltozata van, élénk színeivel üde színfoltja lehet a terráriumnak.Nagyon olcsó növények, pl. a Baumaxban pár száz forintért lehet szép töveket vásárolni. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

  avatar Attila2
 3. Örülök,h jól vannak!Sok sikert a továbbiakhoz!

  Fittoniát én is nagyon ajánlom,van még egy előnyös tulajdonsága,jelzi ,ha véletlenül csigák lennének a terráriumban,annak a leveleit kezdik el először lerágni,és talán még el lehet kapni őket,mielőtt az orchideákra is rámennek…
  a braziloknál kiszúrtam egy ékszerorchideát,az is szereti ezt a párás,nedves környezetet!

  avatar domjaneszti
 4. Gyonyoruek a terrariumi fotoid s igazan kedvcsinalo.
  lehet otletet meriteni beloluk.
  en is kezdos bekas vagyok de azt mar lataom hogy a bekak elohejet nem kell tulzsufplni egzotikus novenyekkel hagyni kell levegot a brekiknek na meg hogy kivulrol is lehessen vizualisan elvezni bekaink mozgasat.
  persze vegteleneke a terrarium berendezesi variaciok a lenyeg hogy a bekaink ugy erezzek magukat minth aotthon lennenek a delamerikai esoerdok mejen.:)

  avatar Gabo a beka

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..