A nemek meghatározása II.

Mivel a hazai oldalakon elég kevés információ található a nyílméregbékákról – esetünkben nemének megállapításáról – ezért felvettem a kapcsolatot egy amerikai nyílméregbékás céggel (Josh’s Frogs) és engedélyt kértem, hogy a cikkeiket lefordítva feltehessem a dendrobase.hu-ra.

Ennek eredménye lett ez a cikk is:

A nyílméregbékák nemének meghatározása a vizuális jegyek alapján, sok más békafajhoz hasonlóan, nehézkes lehet. Mint azt jól tudjuk a hímek hívják a nőstényeket, azok petét raknak, de hogy lehet ránézésre megmondani hogy melyik-melyik? A következő tippek és tanácsok segíthetnek megállapítani békáid nemét.

A második része a kétrészes útmutatónak, a következő fajokkal foglalkozik: Dendrobates auratus, D. leucomelas, D. truncatus, Phyllobates sp. és Ranitomeya sp. Ezen fajok olyan közös tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek miatt nemük megállapításának módja egészen hasonló, különösen ha már elérték ivarérettségüket.

A Dendrobates auratus, D.leucomelas és D. truncatus nemének megállapítása

Mindhárom faj a „tinctorius csoport” tagjaként ismert és nagyon közeli rokonsági viszonyban állnak a tinctoriusokkal, azonban nemük megállapítása jóval bonyolultabb. Általában 8-10 hónapos korukban tud egy tapasztalt tenyésztő megalapozott véleményt formálni egy példány neméről. Azonban minél idősebbek békáink, annál biztosabban állapítható meg a dolog, 2-3 éves korukban már gyakran első ránézésre teljesen nyilvánvaló a nemük. A truncatusok nemének meghatározása kortól függetlenül igen nehéz vizuális jegyek alapján.

 1. Méret: Általános szabály hogy a nőstények nagyobbak, mint a hímek, de ez csak azonos tartási feltételek mellett igaz (etetés, terrárium méret, életkor).

 

costa-rican-auratus-sexed1

Dendrobates auratus ‘Costa Rican Green and Black’

 

2. Has kerület: a felnőtt, ivarérett nőstények teste a hordozott peték miatt körte formájúnak tűnik. Egyes békáknál ez teljesen egyértelmű, némelyeknél viszont alig észrevehető. Túlsúlyos békáknál (hobbistáknál gyakori), sokkal nehezebb ezen jellemző alapján a két nem elkülönítése.

banded-leucs-sexed

Dendrobates leucomelas ‘British Guyana’

 

A Phyllobates és Epipedobates nemzetségbe tartozó fajok nemének megállapítása

 

Ezekbe a csoportokba számos népszerű faj tartozik, mint pl. a Phyllobates terribilis, P. bicolor, P. vittatus illetve az Epipedobates anthonyi. A nemzetségek több fajának szexálása igen nehéz és gyakran csak a híváskor/petézéskor lehetünk benne biztosak. Kellően idős állatoknál (tipikusan 1-2 év) azonban lehetséges megalapozottan tippelni testforma és méret alapján. Nagyobb, összehasonlítási alapot biztosító csoport nagyban megkönnyíti az egyes példányok nemének megállapítását.

 

 1. Méret: Általános szabály hogy a nőstények nagyobbak, mint a hímek, de ez csak azonos tartási feltételek mellett igaz (etetés, terrárium méret, életkor).  A nőstények nem csak nagyobbak, de általában fejük is szélesebb, egész megjelenésük robosztusabb, kerekebb.

gold-bicolor

Phyllobates bicolor ‘Gold’

 

2. Has kerület: általánosságban az ivarérett nőstények has kerülete nagyobb, mint a hímeké. Túlsúlyos békáknál (hobbistáknál gyakori), sokkal nehezebb ezen jellemző alapján a két nem elkülönítése. Tapasztalataim szerint (ford.: Zach Brinks saját tapasztalataira hivatkozik) ezen békák nőstényeinél nem jellemző a körte alakú testforma, mely gyakori más fajoknál.

vittatus

Phyllobates vittatus

 

A Ranitomeya nemzetségbe tartozó fajok nemének megállapítása

 

Ezen nemzetségbe tartozó békák még kifejlett korukban is igen kis méretűek, ezért azt gondolhatnánk, hogy látható jegyek alapján történő szexálásuk nehezebb. Szerencsére az ide tartozó fajok fiatal korukban elérik az ivarérettséget (a szerző sikeresen tenyésztett 4 hónapos R. ventrimaculata-kat, máshol leggyakrabban 6-8 hónapos korban szaporodnak először) és jelentős ivari dimorfizmust mutatnak fiatalabb korban, mint más nyílméregbékák. Látható jegyek alapján történő nemi meghatározáskor két tulajdonság kiemelkedően segítségünkre lehet.

 

1. Testalkat: bár a nőstények nagyobbak és hosszabbak, a hímek nyurgábbak, feszesebb alkatúak. Az ivarérett, petéket hordozó nőstényeknél a kontraszt még nagyobb, testük körte alakja jól mutatja nemüket.

standard-lamasi-sexed

Ranitomeya lamasi ‘Standard/Highland’

 

2. Méret: Általános szabály hogy a nőstények nagyobbak, mint a hímek, de ez csak azonos tartási feltételek mellett igaz (etetés, terrárium méret, életkor).  A különbség 4-6 hónapos korban válik különösen jól láthatóvá.

amazonicus-sexed

Ranitomeya ventrimaculata ‘Amazonicus’

 

Összefoglalva

Bár a nyílméregbékák nemének látható jegyek alapján való meghatározása nem egzakt tudomány, az itt bemutatott irányelvek és az idővel összegyűjtött tapasztalat segíthet egy tapasztaltabb békatartónak a nemek ivarérettség előtti becslésében. A jegyek megfigyelése segíthet az együtt nevelt békacsapatnál a nemek arányának könnyebb meghatározásában (mivel több példány összehasonlítására adódik lehetőség) vagy legalább 1 hím és 1 nőstény kiválasztásában.

Eredeti cikk:  Zach Brinks: http://www.joshsfrogs.com/catalog/blog/2011/10/how-to-visually-sex-dart-frogs-part-ii/

Fordította:

rekuszbrekusz, halivadek, toist

5 Comments

 1. Ebben a nem meghatározásban elég sok a bizonytalan. 🙂 Gyakorlatilag csak akkor biztos, ha ketten vannak egy terráriumban, láttad melyik brekeg, és petét is találsz, mert akkor a másik tuti lány. 🙂

  avatar Breki
 2. Igaz, a legbiztosabban a peterakás és a hívás alapján lehet megmondani. Ezek csak tippek, viszont egy nagyobb csapatból könyebb ezáltal kiválasztani mondjuk 1 hímet és 1 nőstényt, mint mondjuk két békáról megmondani hogy melyik mi lehet.

 3. sziasztok:)

  ezek a kis delamarikaji nyilhegymereg bekak amik eredeti elohejeiken Alkaloida es neurotoxyn idegmergeket teremelnek boruk mirigyhamjaiban a gerincesek torzsebe tartozo es a 2 eltuek osztajaban levo allatkak ragadozok kivetel nelkul. min altalaban a gerincesekre rajuk is jellemzo az IvariDimorfizmus azaz ivari nemi 2 alakusag ami a nosteny es him egyedeket kulsoleg megkulonbozteti haaat azrt ehhez is kell eles tenyesztoi bekagondozoi szem hogy elso pislantasra megtudjuk allapitani a bekak nemet.

  avatar Gabo a beka

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..