A nemek meghatározása I.

Mivel a hazai oldalakon elég kevés információ található a nyílméregbékákról – esetünkben nemének megállapításáról – ezért felvettem a kapcsolatot egy amerikai nyílméregbékás céggel (Josh’s Frogs) és engedélyt kértem, hogy a cikkeiket lefordítva feltehessem a dendrobase.hu-ra.

Ennek eredménye lett a következő cikkem:

A nyílméregbékák nemének meghatározása a vizuális jegyek alapján, sok más békafajhoz hasonlóan, nehézkes lehet. Mint azt jól tudjuk a hímek hívják a nőstényeket, azok petét raknak, de hogy lehet ránézésre megmondani hogy melyik-melyik? A következő tippek és tanácsok segíthetnek megállapítani békáid nemét.

Az első része a kétrészes útmutatónak, a Dendrobates tinctoriusokkal vagy más néven festőbékákkal foglalkozik. Ők a legnépszerűbbek a nyílméregbékások között, méghozzá jó okkal. Sokat mutatják magukat (nem félősek), rendkívül színesek, könnyen tarthatóak és szaporíthatóak, valamint széles körben elérhetők kedvező árfekvésben.

A Dendrobates tinctoriusok nemének meghatározása:

A Dendrobates tinctoriusok, vagy ahogy a nemzetközi kereskedelemben nevezik „Tinc”-ek, nagyon gyakori kezdő békák. Átlagban 12-18 hónapos korukra válnak ivaréretté.  Megalapozott szakmai vélemény, a nemüket illetően általában 8-10 hónapos korban lehetséges először.. A nemek meghatározásában a következő 4 jegy segíthet:

1. Lábujj párna: a hím tinctorius-ok első lábain a lábujjpárna általában nagyobb és szív alakú (az ábrán jobb oldalt). A nőstényeknek kisebb a lábujjpárnája (az ábrán bal oldalt). Ez a szabály nem mindig igaz, de a tinctorius-oknál gyakran előfordul – más nyílméregbéka fajoknál kevésbé jellemző.

cobalt-female-toe-pads-sexed
 
Dendrobates tinctorius ‘Cobalt’

 

2. A hát ív: mint az alábbi ábrán látszik, oldalnézetben, a nőstényeknek (bal oldal) magasabb a hát ívük, mint a hímeknek (jobb oldalt). Ez a jegy több, nyugalmi állapotban lévő béka összehasonlításánál lehet  leginkább segítségünkre.

patricia-female-side-sexed

Dendrobates tinctorius ‘Patricia’

 

3. Méret: Általános szabály hogy a nőstények nagyobbak, mint a hímek, de ez csak azonos tartási feltételek mellett igaz (etetés, terrárium méret, életkor).

azureus-pair-sexed

Dendrobates tinctorius ‘Azureus’

 

4. Has kerület: az ivarérett, petéző nőstényeknek általában nagyobb a has körfogatuk, a hordozott peték miatt. Ez a jegy egyes békákon nagyon szembetűnő, másokon alig észrevehető. A terráriumi körülmények között sok béka „elhízott”, náluk ez a jegy nem érvényes.

bakhuis-female-girth-sexed

Dendrobates tinctorius ‘Bakhuis’

 

Összefoglalva:

Bár a nyílméregbékák nemének látható jegyek alapján való meghatározása nem egzakt tudomány, az itt bemutatott irányelvek és az idővel összegyűjtött tapasztalat segíthet egy tapasztaltabb békatartónak a nemek ivarérettség előtti becslésében. A jegyek megfigyelése segíthet az együtt nevelt békacsapatnál a nemek arányának könnyebb meghatározásában (mivel több példány összehasonlítására adódik lehetőség) vagy legalább 1 hím és 1 nőstény kiválasztásában.

 

A következő részben a  D. truncatusPhyllobates sp., és a Ranitomeya sp békák nemének meghatározásáról lesz szó.

Eredeti cikk:  Zach Brinks: http://www.joshsfrogs.com/catalog/blog/2011/10/how-to-visually-sex-dart-frogs/

Fordította: Halivadek, Toist

Magyarosította: Rekuszbrekusz

6 Comments

  1. Pingback: Béka nász a sphagnumon + egy kis segítség a nemek meghatározásához! | Rekusz-Brekusz

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..