A muslinca tenyésztés titkai! 1. rész “hőmérséklet”

Sokan azt állítják, muslincát nem kell tenyészteni, csak kitesz az ember egy kis bort, vagy gyümölcsöt és felhőben jelennek meg a muslincák a semmiből. Aki régebb óta tart békákat, ő pontosan jól tudja, hogy  folyamatosan megbízhatóan muslincát előállítani egész évben nem nehézségektől mentes. A muslinca tenyésztésről rengeteg leírás, recept, található szerte a világhálón. A saját muslinca tenyészetünk valahogy sosem úgy néz ki, mint a képeken meg a leírásokban, vagy ha mégis, az csak egyszeri véletlen alkalomnak tűnik.

Ha bármi gond van a muslinca tenyészetünkkel, akkor azonnal vásároljunk, mert a békák nagyon rosszul viselik az éhezést!

A rendelés napján elsőbbségi küldeményként adom fel a muslincákat, másnapra megérkezik. (link itt)

A www.nyilmeregbeka.hu tenyésztőjeként most olyan”titkos”dolgokat fogok megosztani veletek a muslinca tenyésztésről, amikről sehol máshol nem szól senki, vagy ha mégis, összefüggésében nem jelenik meg. Először felsorolnám a gondokat amikkel szembesülhet az ember.

– A táptalaj kiszárad.

– A táptalaj megrohad.

– A táptalaj megpenészedik.

– A táptalaj megkel.

– A táptalajból nemkívánatos szag árad (“kocsma” szag, kelt tészta szag,  rohadó gyümölcs szag…..).

– A táptalajban nem jelennek meg a nyüvek.

– Az a módszer és recept, ami fél évig működött egyszer csak csődöt mond.

– Olyan mértékben elatkásodik az egész tenyészet, hogy tönkremegy.

– A muslincák elkezdenek repülni.

A címben leírtaknak megfelelően először a hőmérséklet “titkait” fedném fel.

Muslincát 20-28 c’ között lehet sikeresen tenyészteni, a későbbiekben is ezen a tartományon belül értendő a magasabb, és alacsonyabb hőfok.

Jelenleg 3 röpképtelen muslinca faj érhető el nálam. (link itt)

Az oltás, és az aszt követő napon, pár c’-al magasabb hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a táptalajban az élesztő kultúra el tudjon szaporodni, a nem kívánatos baktériumokkal, gombákkal szemben. Mindemellett kicsit magasabb hőmérsékleten szívesebben petézik tele a muslincák.

A 3 muslincafajnak mások a hőmérséklet igényeik.

A “kis muslinca” a magasabb hőmérsékletet kedveli.


A “nagy muslinca” “fekete” az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli.

A “nagy muslinca” “barna” igényei a két faj között vannak, közel a “fekete” igényeihez.

A nyári időszakban általában a “kis” muslincát könnyen és sikeresen tudjuk tenyészteni, a “nagy” viszont nagyon nehezen akar szaporodni. Ha valaki ezt tapasztalja, a “nagy” muslincát tegye hűvösebb helyre, vagy egyszerűen fogadja el azt a tényt, hogy nyáron a “kis” muslincát érdemes tenyészteni a békáinknak.

A téli időszakban általában a “nagy” muslinca szaporodik könnyebben, a “kis” muslincával meg gondok vannak. Értelemszerűen ez esetben a “nagy” muslinca tenyésztést kell favorizálni, ha lehetőségünk engedi, akkor a “kis” muslinca tenyészetnek melegebb helyet keresni.

Az atkák tenyészideje kevésbé érzékeny a hőmérsékletre ,mint a muslincák tenyészideje. A “kis” muslinca tenyészideje rövidebb, mint az atkáké, úgyhogy a “kis” muslinca nemigen atkásodik el, kivéve, ha olyan alacsony hőmérsékleten van, hogy annyira megnyúlik a tenyészideje, hogy az atka is tud szaporodni annyi idő alatt. A “nagy” muslinca tenyészideje körülbelül egybeesik az atkákkal. Ha egy kicsit magasabb hőmérsékleten tartjuk a nagy muslincát, és a legkevésbé atkásból csinálunk oltást, a kelést követően, és óvatosan rázzuk át az új oltásba a muslincát, és annak is csak a tetejét, akkor kevesebb atkára számíthatunk. Ha oltás közben jól kirázzuk a régi muslincát az új oltásába, akkor nagyon sok atkát berázunk, és már az oltás pillanatában elrontjuk a tenyészetünket. Illúziója ne legyen senkinek, hogy meg tud szabadulni az atkáktól, mert nem lehet. Különböző “vegyszerek”, “csodaszerek” használatát nem javasolom senkinek, mert az ártalmas lehet a békákra. Jól és sikeresen lehet muslincát tenyészteni atkákkal együtt is. Ha valamelyik tenyészetünkben csak atka terem, akkor se essünk kétségbe, az atka kitűnő táplálék a kistestű fajoknak, vagy a frissen átalakult kis békáknak.

A kis muslinca ha megtanul repülni, annak 2 oka lehet: – (1)berepül egy röpképes muslinca a tenyészetünkbe, és elrontja a genetikát.  – (2)túl meleg hőmérsékleten neveljük őket, és akkor is “megtanulnak” repülni. Ha a további tenyészetek nevelésénél valamivel csökkentjük a hőmérsékletet ismét elveszítik a röpképességüket.  A “kis” muslinca pörképtelenségének a fenntartása igazi kihívás, mivel könnyen bele szokott repülni a hazánkban nagyon gyakori azonos fajú muslinca és tönkreteszi a tenyészetet. A “nagy” muslinca ha elkezd repülni, annak csak genetikai oka lehet, ha repül a “nagy” muslincánk, akkor azt csak belerepülő külső muslinca okozhatta (ez elég ritka probléma).

Biztos sokan észrevették, hogy nem lett megoldás a felsorolt problémák mindegyikére. A következő részben azokra is kitérek.

A következő írásom A muslinca tenyésztés titkai ! 2. rész “táptalaj” lesz.

Akinek tetszett a cikkem, látogasson el a honlapomra , a facebookos honlapomra is !

www.nyilmeregbeka.hu

facebook “nyílméregbéka”

Breki

3 Comments

  1. Nagy szükségem volt most erre az írásra, ugyanis a kis muslincáim repülni kezdtek a nyári melegben, és el is atkásodtak. Ebből az írásból viszont sikerült kiszűröm hogy mit csinálok rosszul, Köszönöm!

    avatar endibend
  2. Az összes kisméretű nekem is beröpképesedett ebben a nagy melegben. Vettem egy indításnak valót az egyik pesti terrarisztikai boltban, sajnos azok is szépen röpülnek. Attól még feletetem őket ha indítani nem tudok belőlük újat. Majd ősszel ha hűvösebb lesz, veszek megint aprót. A nagyméretük viszont szépen muzsikálnak, szaporodnak rendesen és persze nem röpülnek 😀 Gondolkoztam hogy levigyem őket a pincébe, de a lakásajtón kívül 5 ajtón kellene mindennap átvergődnöm értük, úgyhogy el is vetettem az ötletet.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..