A muslica

Újszülött hüllők, nyílméregbékák, de még a kisebb hálószövő pókoknak is kedvelt csemegéje a muslica. “Muslicát bárki tud tenyészteni, nem kell ahhoz semmi csak valami gyümölcs” – mondhatnánk, de aki már tapasztalta a konyhában ottfelejtett gyümölcs néhány nap alatti átváltozását egy szárnyas tömeggé, majd mindettől megpróbált megszabadulni, az átérezheti a téma komolyságát.
A muslicák (ecet- vagy gyümölcslegyek) a rovarok osztályába tartoznak, igen népes családdal, csak a Hawai szigeteken mintegy 1000 endemikus faj él belőlük:

Osztály: Insecta (Rovarok)
Rend: Diptera (Legyek v. kétszárnyúak)
Család: Drosophiliade (harmatlegyek v. muslicák)
Nem: Drosophila
Faj: melanogaster

Legelterjedtebb képviselőjük a közönséges muslica (Drosophila melanogaster), amely már a század eleje óta kedvelt és használt alanya a genetikai kutatásoknak. Elsőként Thomas Hunt Morgan tanulmányozta ezeket a kis legyeket, még az 1900 évek elején, felfedezte a nemhez kötöttség és a genetikai újraegyesülés fogalmát, amivel a közönséges muslicát a genetikai kutatások középpontjába állította. Kis méretük, könnyű szaporíthatóságuk, és rövid reprodukciós ciklusuknak köszönhetően a genetikusok mind a mai napig használják őket.

A közönséges muslica teste 2-2.5mm hosszú, 1mm széles. Potroha sárgás-, világos-, vagy vörösesbarna. A nemek megkülönböztetésének egyik lehetséges módja: a hímek utolsó két szelvényének színe sötét, fekete – míg a nőstényeknél csak az utolsó szelvény sötétül be. Szemei világosak, vagy egyes tenyésztett egyedeknél tűzvörösek. Kissé nagyobb fajtárs a Drosophila funebris 3-3.5mm méretével. Létezik szárnyas röpképtelen faj is, a Drosophila hydei, valamint a tenyésztett csonkaszárnyú mutáns Drosphila vestigial, amely szintén röpképtelen.

Fejlődésük teljes átalakulás; tojás, lárva, báb, majd a kifejlett egyed. Lárva állapotban háromszor bábozódnak be.

Életciklusuk:
0.nap : A nőstények tojást raknak
1.nap : A tojásokból kikelnek a lárvák
2.nap : Első bábozódás (1 nap)
3.nap : Második bábozódás (1 nap)
5.nap : Harmadik végső bábozódás (2 nap)
7.nap : A lárva utolsó átalakulása
11-12.nap : A kifejlett egyedek elhagyják a bábokat.

Egy átlagos muslica 8-10 hétig él, ebből a nőstények mintegy négy héten át raknak tojásokat, naponta akár 100-at. Párosodásuk még imágó alakban megtörténik.

Fejlődésük leginkább 20-23oC optimális, ennél magasabb hőmérsékleten gyorsul, alacsonyabb hőmérsékleten lassul. 18oC alatt a fejlődésük leáll. Az ideális páratartalom 60%.

A muslicák a romló gyümölcsökön kialakuló penész- és élesztőgombákkal, valamint baktériumokkal táplálkoznak. Ilyenkor ősszel, egy kint felejtett fürt szőlő, pár nap alatt jó kis tenyészetet hoz létre, melyet viszonylag gyorsan ellepnek a röpképes változatok. Az állatkereskedésekben néha kapható röpképtelen változat is, amivel megpróbálhatunk otthon egy tenyészetet beindítani.

A tartáshoz megfelelőek a 1-2 literes befőttes üvegek, vagy nagyméretű műanyag poharak. Ezek aljába kerül a késöbbíekben leírt recept szerint elkészített táptalaj. A bábozódáshoz tegyünk az üvegbe hosszú szálú forgácsot, műanyag csíkokat, vagy tojástartót feldarabolva. Egy használt harisnyából (új is lehet, a lábszag nem feltétel) készíthetünk rá megfelelő tetőt, mely biztosítja a szükséges szellőzést, és megakadályozza, hogy a tenyészet birtokba vegye a lakást. Röpképtelen egyedeknél használhatunk szivacs, vagy vattadugót is.

Táplálék előállítása:
A legegyszerűbben különféle zöldség- és gyümölcsmaradékokból állíthatunk elő tápanyagot a tenyészetnek.

Pl. Kevés nyers krumplit, almát lereszelünk, majd hozzáadunk egy teáskanálnyi cukrot, egy teáskanálnyi lenolajat, 3 gramm sörélesztőt, egy evőkanál zabpelyhet, kevés sót, és egy deci vizet összekeverünk sürü masszába, majd ezet töltjük be az üvegek aljába. A penészedés meggátlásához szórjunk a felületére egy késhegynyi nátrium-benzoátot.
Ugyanezt a hatást érhetjük el ha az alma és krumpli helyett különféle lekvárokat használunk, a lényeg, hogy a hasadógombák kifejlődjenek benne, amivel a nyüvek táplálkoznak.

Vegyész hajlammal megáldottak számára pár laboratóriumi táptalaj következik. Előnyük, hogy jól kötnek az üveghez, így a muslicák kiszórása is könnyebb. Egyik lényeges alkotóelemük az agar-agar kocsonya, az agarózból készült tömör zselé, mely tengeri moszatból nyert agar nagyon tiszta származéka. Beszerzésére javasoltak a labortechnikai, illetve vegyészeti boltok (pl. Budapest – Reanal). Akkor a receptek:

1. Lakovaara (1969) receptje

42LITER TÁPOLDAT ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ!!!!!
39 liter víz
675 gramm élesztő
390 gramm szójaliszt
2850 gramm kukoricadara
1800 gramm sörélesztő
225 gramm agar-agar
3 liter kukoricaszirup
188 ml propionsav

2. Lilye és van Meeuwen receptje
10 gramm agar-agar
700 ml forró víz
60 gramm kristálycukor
120 gramm kukorica keményítő
10 gramm élesztő
160 ml forró víz

Az agar-agart feloldjuk 700 ml forró vízben, a többi alkotóelemet a 160 ml forró vízben. A két oldatot összeöntjük, rövid ideig forraljuk, majd ujjnyi mennyiséget a tenyészüvegekbe öntünk.

Feletetés:
A röpképes muslica egyik nagy hátránya hogy röpül, így a tenyészüvegeket kinyitva viszonylag hamar tele lesz a lakás velük. Ennek megakadályozására ajánlatos a tenyészetet rövid időre a hűtőszekrénybe tenni. A kivétel után a muslicák könnyen kiszórhatók, de felmelegedés után ismét képesek röpülni.
A másik megoldás, hogy a tenyészüveg tetejéhez szájával az üveg felé egy tölcsért helyezünk, majd azt valami világos hely felé fordítjuk (pl a terráriumot világító lámpa felé), melynek hatására a muslicák kirepülnek a tölcséren keresztül a fény felé.

Minimális tápértékük miatt feletetés előtt ajánlatos megporozni őket, ami dermedt állapotukban a legegyszerűbb.

Kórokozók:
A tenyészetet leginkább különféle atkák, illetve az ecetféreg károsíthatja, melyek a táppépen élősködnek. Az ecetféreg megjelenésekor ajánlatos a kifejlett egyedeket egy tiszta friss tenyészetbe átköltöztetni, míg az atkás fertőzés az egész tenyészetet tönkreteheti. Ugyanilyen káros hatása lehet, a táptalajon elburjánzó penészrétegnek is.

cikk:  www.terrarium.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..